Koledzy czy mozna bez przeszkod podlaczyc wzmacniacz do ics(chodzi o sygnał) ktory by zasilał glosniki na tylnej polce i jak to podlaczyc ?
Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem
Printable View
Koledzy czy mozna bez przeszkod podlaczyc wzmacniacz do ics(chodzi o sygnał) ktory by zasilał glosniki na tylnej polce i jak to podlaczyc ?
Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem
Dokladniej to chodzi mi o jak podlaczyc sterowanie wzmacniacza bo raz juz podlaczylem do ics i spalilem jakies kondensatory (spotkaly sie napiecia) i wywalilo a nie chciał bym popelnic jaszcze raz tego samego bledu
nie rozumiem co tam mozna źle podłączyc, wtykasz kostke do radia, łączysz czincz z wzmakiem, i podłączasz remote control xD co tam mozna spalic ?
Dokładnie tak, jak mówi Kayrol - wyciągasz ICS, podłączasz wtyczkę z linka(allegro), cinch do wzmaka (może źle podpiąłeś wzmaka???) i po zawodach.
Sam tak działałem dopóki nie zamontowałem radia - teraz z kostki idzie do radia i dopiero z radia do wzmaka :)
pozdr,
~tomaz
A jednak spalilem ,przewod remote control xD gdzie musze podłaczyc chodzi o numer pinu w kostce c1 i lece podpinac
Spalił, spalił. Oglądałem, naprawiałem... Kondziołki rozlały się po całym unicie Beckera, a na tranzystorach mocy pojawiły się okopcenia, nawet padła synchronizacja w wyświetlaczu. Nawet nie było co zbierać, trzeba było wymienić całego Beckera.
Jak to się stało? Nie wiem! Różnica potencjałów (wzmacniacz i ICS podłączone do dwóch różnych obwodów), złe podłączenie... przyczyn może być wiele.
peep20, jeśli masz tą kostke z linku, to tam nie ma co szukać, masz 4ch i kabelek od REM. Nic więcej tam nie ma, nic więcej się tam nie podłącza.
Kostka z linku juz idzi do mnie sam nie bede podpinal pozostawie to elektronikowi z ktorym sie umowilem o efektach poinformuje za pomoc dziekuje
No nie wygłupiaj się, to tylko kwestia wtykniącia wtyczki do ICS to nie robota dla elektryka ... czincze wiesz chyba gdzie podłączyc, a ten kabelek co wystaje z kostki taki wolny to własnie jest remote control do wzmacniacza i po robocie.
W wyścigówce peep'a po prostu coś się stało (lub dzieje wciąż) i raczej nie jest to mała rzecz, skoro dostał nawet wyświetlacz (wysokonapięciowy!). I pewnie jeżeli to nie ustąpi (lub tego nie usunie) to z kolejnym ICSem stanie się to samo. Jeżeli ma to robić elektryk, to warto mu o wszystkim powiedzieć. No i chyba powinien wziąć odpowiedzialność za efekty, albo nie ruszać tego po prostu.
Koledzy wszystko podlaczone gra i trabi dziekuje za pomoc
Witam, nie chcialem juz zkaladac nowego tematu bo chodzi mi o podobna sprawe, wiec chcialbym zamiast tylnych wooferow podlaczyc wzmacniacz tylko pod subwoofer i suba w bagazniku, nie podoba mis ie jak graja i osoby jadace z tylu narzekaja ze cos im lupie nad uchem i nic nie slysza. Chcialem sie zapytac wlasnie jak to jest z tym podlaczeniem wzmaka tylko pod suba...w temacie jest mowa o jakiejs kostce ale link juz wygasl.
z tego co pamiętam, to była to taka kostka:
http://allegro.pl/mini-iso-line-4x-o...229017871.html
pozdrawiam,
~tomaz
i podlaczamy ta kostke do ics'a i mozemy sobie dwa wzmaki podlaczyc tak ? Generalnie po takim zabiegu jest poprawa dzwieku czy szkoda zachodu na takie przerobki ?
dwa lub jeden, jak kto woli. Poprawa dźwięku polega na lepszym/głębszym basie - zależy jaki dasz sub.
Generalnie poprawa jest niewielka - jeżeli chcesz konkretnie poprawić dźwięk, musisz z tej kostki podłączyć sygnał do radia (wystarczy zwykły pioneer za 400zł) i dopiero z radia rozprowadzić dźwięk do głośników w drzwiach. Oczywiście głośniki w drzwiach zmieniamy na lepsze.
Podsumowując:
1. chcesz poprawić bas - wystarczy sub + wzmak,
koszt razem 600-1500zł zależy od jakości, zawsze może być oczywiście drożej
2. jeżeli chcesz poprawić cały dźwięk - dajesz radio (ja dałem w schowek) + głośniki w drzwi + wzmak z subem (bagażnik),
koszt 800 - 3000zł (radio+głośniki) + koszt opcji 1 (jak wyżej)
Szczerze polecam opcję 2, nawet w wersji 800zł :)
Ja wydałem jakieś 2000zł (1000zł + 1000zł) i dźwięk jest o dwie klasy wyżej niż oryginał. Modyfikacje, jakie zrobiłem to: zmiana głośników drzwi przód + radio w schowek + wzmak z subem w bagażnik. Wzmak i radio używane, głośniki + sub kupiłem nowe. Wszystko gra na zadowalającym poziomie i przyjemnie się słucha (jako audiofil mam spore wymagania :P )
ok dzieki za wszystki info...bede cos kombinowal, pozdrawiam
Mnie również audio w 166 mocno rozczarowuje i chce je dość mocno zmodyfikować. I mam pytanie czy lepiej zamontować radio w schowku czy do ICS podpiąć Loudlinka? Mini ISO już zamówione, chciałbym głośniki w drzwiach zasilić wzmacniaczem 4-kanałowym, tylną półkę również podpiąć pod wzmacniacz 2-kanałowy no i jeszcze subwoofer do bagażnika? Czy raczej zadowalające będzie jeżeli głośniki w drzwiach zmienię na lepsze pozostawię je pod ICS a tylną półkę zasilę wzmacniaczem + subwoofer w bagażniku? Wszystkie głośniki będą oczywiście wymienione i macie może jakieś sugestie które wybrać żeby Audio grało zadowalająco??
Zalezy czy chcesz robic hi endowa zabudowe czy po prostu poprawic dzwiek. Generalnie zawsze lepiej bedzie wstawic radio do schowka i od tego prowadzic reszte czyli wzmak na przednie drzwi i wzmak na suba w bagazniku. Jezeli jestes audiofilem i potrzebujesz naprawde dobrego brzmienia to tak bedzie najlepiej zrobic, a jezeli chcesz sie cieszyc lepszym dzwiekiem to kup kostke wymien glosniki i daj wzmaka z subem do bagaznika...pozostaje wtedy bolaczka odtwarzania mp3. Tylko nie wiem czemu chcesz podlasczac woofery na tylnej polce i dawac jeszcze suba ?
Nie jestem audiofilem ale lubię jak sprzęt dobrze gra :) . Co do tylnej półki to masz rację nie ma sensu wooferów i suba w bagażniku tylko czy na tylnej półce muszą być koniecznie woofery? Co do odtwarzacza MP3 to jedyna rozsądna(aczkolwiek) droga alternatywa to Loudlink którego raczej użyje.
nie musi byc wooferow...po prostu je odlacz ;) a tak z ciekawosci ile kosztuje ten loudlink i gdzie go kupujesz ?
Loudlik od kolegi z forum o nicku "szerszeń" cena oscyluje w granicy 650 zł.
jak ktoś ma woofery w półce a co za tym idzie dsp to nie podłączy wzmacniacza tą kostką z allegro bo najnormalniej w świecie miejsce na tą kostkę jest już zajęte przez kostki z dsp a jak ją się wypnie to można sobie pośpiewać bo jest cisza. Problem rozwiązuje w miarę dobry equalizer wejściami HI, ja mam tak i jest rewelacyjnie, sygnał idzie z głośników z półki, głośniki oczywiście odłączone....
Nie mam DSP w Alfie dlatego chce trochę rozbudować Audio, wymienię głośniki w drzwiach razem z tweeterami i do bagażnika powędruje sub i wtedy na półkę z tyłu nic nie będę wstawiał. Powiedzcie mi jakie rodzaju skrzynie wozicie?? Chodzi o konstrukcje czy jest to obudowa zamknięta, bass-reflex czy może band-pass? Pytam bo jestem ciekawy co da najlepszy efekt w bagażniku 166-ki?
Ja osobiście mam obudowę zamkniętą z 30cm głośnikiem - ogólnie jest trochę lepszy sub, tzn. nie taki z marketu za 200zł ;)
W każdym razie bas jest bardzo szybki (to lubię), schodzi wystarczająco nisko (niżej, niż myślałem) i nie wprawia w rezonans nic dookoła. Konkluzja: IMHO do 166 jest to najlepszy wybór (i najmniejsza skrzynka) :)
PS. Jeżeli chcesz poprawić dźwięk, a nie tylko swoje samopoczucie ;) to zapomnij o ICS jako o źródle dźwięku - sygnał z ICS ma fatalną jakość!
Fatalne jakość ICS-a to fakt, ale na razie na początek zobaczę jak zagra z Loudlinkiem, jak mnie rozczaruje to wtedy zamontuje jakieś radio. PS. W mojej poprzedniej Alfie(155) jeździł wzmacniacz CarPower HPB 602
moc całkowita - 350Wmax
2Ohm - 2x100Wrms
4Ohm - 2x70Wrms
praca w mostku 4Ohm - 1x 225Wrms
# zniekształcenia nieliniowe
< 0,2%
# filtry
dolnoprzepustowy - 40-300Hz
górnoprzepustowy - 40-500Hz
i tak się zastanawiam czy by go nie wykorzystać w 166-e i jak by zagrał z subem Rockford Fosgate R1? Czytałem bardzo dobre opinie o tym głośniku ale niestety nie miałem możliwości odsłuchu. Może ktoś z was ma jakieś doświadczenia z Rockford Fosgate R1?
http://allegro.pl/rockford-fosgate-r...243676007.html
Rockford to naprawdę dobra firma i myślę, że się nie zawiedziesz :)
Niemniej jednak Twój wzmak jest chyba za słaby dla tego suba - w mostku ma 4 ohmy i mógłbyś go spalić na 2 ohmowym głośniku :(
Osobiście wyhaczyłem jakiś używany wzmak mono na allegro dedykowany do suba (jakiś amerykański sprzęt, nie siedzę w car-audio, ale ponoć dobry) - mocy ma więcej niż specyfikacja suba i wtedy to gra dobrze. Coś w takim klimacie:
http://allegro.pl/dls-ra-40-od-kolek...240507458.html
chociaż ten akurat dość drogi...
co jakiś czas pojawiają się używane wzmaki Rockford Punch - gdybyś namierzył takiego 2-kanałowego w mostku albo mono, to by pewnie ładnie zagrało :)
Podepnę sie pod temat zeby nie zakładać nowego...
Mam pytanie otóż czy mozna jakoś wszystkie głosniki podpiąć pod wzmaciancz zeby to lepiej grało wszystko??
Oczywiście mówimy o podpięciu tego wszystkiego pod ICS+ewentualnie wymiana seryjnych głośników na jakieś lepsze...
Chodzi mi o to zeby calość pod ICS grała jeszcze lepiej i głośniej bez strat mocy i dźwięku...
Da sie to ogarnąć jakos?
Prosiłbym o "łopatologiczne" wtłumaczenie sprawy :)
nie da się kolego :(
łopatologicznie to wygląda tak:
[WE] źródło dźwięku (np CD) ---> przedwzmacniacz ---> końcówka mocy [WY] ---> głośniki
|
|----> wzmacniacz suba ---> sub
ICS to taki kombajn który zaczyna się wejściem (WE) a kończy wyjściem (WY). Jeżeli chciałbyś podłączyć swój wzmacniacz i głośniki, musiałbyś go rozebrać i "wyciągnąć" z niego sygnał na poziomie przedwzmacniacza. Dla 99% ludzi nierealne. IMHO bez sensu ;)
<edit> odejście sygnału w dół jest od przedwzmacniacza, ale edytor wycina mi spacje po zapisaniu...
Odświeżę temat:) Mógłby ktoś link do tej kostki zapodać? :)
nie wiem do jakiej kostki, ale mniemam iż chodzi ci o tą ;)
http://allegro.pl/wejscie-aux-mini-i...343644590.html
no podłączenie ICS do wzmaka:)
To co ci podałem to jest line-out z ICS, nic innego bez rozbierania/lutowania nie ma. W zasadzie myślę, że podejdzie jako sygnał do wzmaka 2-kanałowego.
Witam, przelotka z high na low (input) za pomocą equalizera przestała mnie już interesować, czy ktoś zna sposób na wyjście line out z wersji z dsp? Może jakiś schemat wzmacniacza haes, może z tamtad udało by mi się wyprowadzić sygnał L i R
Marek gdzieś w swoim temacie ma schematy:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._v6_4hp20.html
Korzystając z jego schematów podpiąłem się pod wiązkę DSP w bagażniku i wyciągnąłem sygnał L + P na wzmacniacz. Zmontowałem sobie takiego boxa:
Załącznik 122142
a na wiązce z DSP mam gniazdko do którego pasuje wtyka od boxa :)