Kilka pytań nowego posiadacza 166
Witajcie ! Długo nosiłem się z założeniem nowego tematu, lecz jest kilka rzeczy, które nie dają mi spać po nocach :P Do tej pory nie miałem przyjemności prowadzić samochodu wyższej klasy,stąd masa pytań :) Przejrzałem całe forum, ale nie znalazłem dość jasno sprecyzowanych odpowiedzi na moje niby-problemy. Jest to Alfa Romeo 166 z 1999r 2.4JTD Najlepiej będzie jak wypunktuję poszczególne kwestie, a więc do dzieła:
1. Pod przednim siedzeniem pasażera znalazłem dwa przewody (z czego podejrzewam, że jeden jest od anteny - jak zrobić z niego użytek ?) :
http://images44.fotosik.pl/190/2e2424df76c6a540m.jpg
2. ICS, a dokładniej GPS, mianowicie nie łapie mi sygnału z satelit. Owszem podaje mi przybliżoną pozycję na podstawie żyroskopu. Oryginalna płyta z nawigacją bez problemu pracuje w napędzie NAVI (próbowałem nagrać kilka obrazów map innych krajów z późniejszych lat i nic-wyświetla mi że płyta do góry nogami :rolleyes:). Nie chodzi mi o możliwość nawigacji ,lecz o w miarę dokładny czas GPS. Dodam jeszcze, że z tyłu czytnika NAVI oprócz dużej kostki , tuż obok znajduje się mniejszy wtyk z dwużyłowym przewodem, z tym że przewód ten jest nieco uszkodzony - czy to jest przyczyną ?
3. Spalanie. Do pracy mam 4-5 km ,i wstając bardzo wcześnie rano 2:00-3:00 przez pierwsze dwa kilometry spalanie oscyluje (spada) od około 25 l (?!) do 13-9, po czym stabiluzuje sie w granicach 8l. Czy to normalne przy zimnym silniku ? Macie jakieś szczególne zalecenia w związku z tym ?
4. Skrzypienie. Przy dużej wilgotności jest to szczególnie irytujące. Skrzypi mi przednia szyba od strony pasażera, i zauważyłem na zewnątrz swoistą deformację uszczelki tam się znajdującej,oraz listwę ją zakrywającą-jest trochę luźna. Skrzypią trochę również przednie drzwi pasażera ,oraz drzwi kierowcy w gdzieś w okolicy górnych uszczelek. Spodziewam się najgorszego - że była bita :( Co z tym fantem zrobić - kombinować cos z silikonem ? Dodam jeszcze że przednia szyba w dolnej części pod zakresem wycieraczek ma takie niebieskawe refleksy - cóz to takiego ? EDIT : obecnie pada deszcz - w okolicy lusterka/światełek na podsufitce zauważyłem przeciek, zaczynam się niepokoić;/
5. Wyświetlacz kilometrów pod zegarem obrotomierza. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczynają mi znikać te "kreseczki" z ciekłokrystalicznego LCD. Przy okazji nie podświetla mi zakresu paliwomierza. Dużo jest roboty przy rozbiórce konsoli ? Jest to skomplikowane ? Jakie koszty ?
6. Światła. krótkie są zdecydowanie za krótkie, próbowałem ustawiać-nic z tego :) Jazda na światłach mijania o zmroku jest wręcz udręką. Jakie polecacie żarówki, które by efektywniej świeciły ? czy byc może gdzieś indziej leży problem ?
7. Silnik - niemam żadnych zarzutów :) Jednak po wyłączeniu silnika i podniesieniu maski coś "brzęczy" tuż za silnikiem-jakby jakiś silniczek krokowy.
8. Spryskiwacze - istnieje możliwość regulacji ilości płynu,który podawany jest na szybę ?
9. Podgrzewanie foteli - siedzenie pasażera działa, natomiast kierowcy nie... Lampka działa - podgrzewanie nie... Co wiąże się z naprawą tej usterki ?
10. System Audio. Jako że nie posiadam zmieniarki, planuję używac transmitera FM, jak z jakością dźwięku ? Interesują mnie transmitery z dodatkowym pilotem na kierownicę - czy taki pilot jest uciążliwy podczas prowadzenia auta ?
Wiem,rozpisałem się :) Dodam jeszcze, że na chwilę obecną nie dysponuję mocną gotówką, gdyż wykosztowałem się nieco przy zakupie, a z niektórymi usterkami chciałbym się uporać , nie jestem złotą rączką, dlatego "łopatologiczne" rozwiązania wskazane :D Wiem, że równie dobrze na te pytania mógłby odpowiedzieć mi jakiś mechanior, lecz z życia wiem, że w kupie siła i żaden master nie wie więcej niż społeczność forum :cool:
Prosiłbym także o praktyczne wskazówki związane z początkowym użytkowaniem tego samochodu :)
Z góry dzięki :P