Falujące obroty 2.0 TS Selespeed
Witam.
nie chciałem zakładać nowego postu a więc podpiołem się obecny.
Zacznę może od przywitania się. Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym ;) posiadaczem alfy Romeo 156 2.0 TS Selespeed Sportswagon z 2000 roku. Miesiąc temu wystrzelił mi gaz do kolektora ssącego co spowodowało jego usterkę, a zarazem przekonało mnie że gaz to samo zło. Alfa dostał nowy kolektor i od tego czasu zaczęły się problemy z falującymi obrotami. Kolektor został wymieniony przez znajomego który pracuje w ASO w Alfa Romeo. Zaraz po wymianie zaczęły falować obroty . obroty faluają dopiero po rozgrzaniu się silnika w zakresie od 1700 do 2300 . na zimnym silniku obroty stoją na 1100 .On sam mówi że nie ma pojęcia co to może być , a z moich obserwacji wynika ze nie chce mu się za to zabrać bo zdaje sobie sprawę z problemu, a mnie to strasznie irytuje i wkur.. . Najlepiej wziąć kasę i się wypiąć. Po tej całej sytuacji sam zacząłem dochodzić problemu. Do Alfy zakupiłem interfejs diagnostyczny. Po podłączeniu pod UniDiagKWP2000 0331 program wykazał błędy:
Błąd 1:
"engine speed input circuit malfunction P0725"
tlumaczenie błędu:
P0725 - Obwód wejściowy prędkości silnika - usterka*
P0725 - Engine Speed Input Circuit Malfunction*
Błąd 2:
0X1744 item not found in list
S.C to. +Batt.V./ Above top limit, Intermittent, requested
Nie mam pojęcia co to są za błędy a więc proszę was o pomoc w tej sprawie. Zrobiłem również pomiary parametrów i otrzymałem takie wyniki. Dodam że pomiary zrobione zostały z plikiem definicji Alfa156TS_M155_N, i tak naprawdę nie jestem pewien czy są to poprawne definicje do mojej Alfy.
Lambda regulation row 1 () - 3.469
Self-adaptive FRA parametr - 2.2
Injection time - 0.988 do 1.334
Jeśli macie jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu proszę was o pomoc. Dozo na drodze i pozdrawiam.