Mam problem ze znalezieniem gniazda diagnostycznego w mojej gtv znalazlem tylko jedno od ABS a sa ponoc trzy, jesli wiecie gdzie bardzo bym prosil o informacje o i ch polozeniu.:)
Printable View
Mam problem ze znalezieniem gniazda diagnostycznego w mojej gtv znalazlem tylko jedno od ABS a sa ponoc trzy, jesli wiecie gdzie bardzo bym prosil o informacje o i ch polozeniu.:)
od airbagu masz pod tylną kanapą, od osprzętu silnika masz po stronie pasażera w tunelu (lewarka,recznego) pod deską rozdzilecza.
i jeszcze pod lewą osłoną pod maską (blisko lewego reflektora)
Znalazłem złącze diagnostyczne pod siedzeniem z tyłu od Airbagu, znalazłem też od silnika w tunelu obok nóg pasażera, znalazłem tez od abs pod maską, ale nie widze nigdzie złącza o któym mówi aniol_jojo. Od czego niby ono by było ?
Teoretycznie od silnika, po lewej stronie przy lampie stając przodem do maski. Chyba że ja mam jakiś wynalazek który jest bo jest jako gratis od firmy ;) Do poduszek jest jeszcze pod maska na ścianie grodziowej mniej więcej na środku
Przy najbliższej okazji zrobię fotkę ;)
Witam!
Nie mogę znaleźć gniazda abs, gdzie ono się znajduje?
(Abs głupieje podczas jazdy, czy ma ktoś pomysł na przyczynę).
Pozdrawiam.
Eeee, ten schowek na lewarek w tunelu koło nóg pasażera to w wersji po liftingu Bo bardzo mnie to zaciekawiło:) A nie chce mi sie toczyc kilka pięter na dół sprawdzić:)
[EDIT] SORRY NIE ZAKUMAŁEM:) ZA WCZEŚNIE JAK DLA MNIE< POZDRAWIAM
dzisiaj przy kontroli płynów zauważyłem obok skrzynki bezpieczników na ścianie grodziowej wtyczkę zaślepioną i przytwierdzoną do podstawy tej skrzynki, to wspomniane złącze doagnostyczne ABSu chyba
pod fotelami jeszcze nie szukałem, ale zerkałem pod deską rozdzjelczą od strony pasażera i nie znalazłem żadnego wtyku, tak samo przy reflektorach nie stwierdziłem obecności złącza ;)
Slepecci, rozumiem Twoje niezakumanie, też w pierwszej chwili pomyślałem o lewarku do podnoszenia auta :lol:
Witam!
Dalej nie udało mi się zlokalizować gniazda diagnostycznego abs (czy po 98 roku obd nie było obowiązkowe?). Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie, mechanik się już poddał.
Pozdrowionka.
a nie ma tak, że do ABSu diagnozę robisz przez złącze sterownika silnika, bo są sprzężone ze sobą, albo przynajmniej diagnoza przez ten sam obwód
obecnie w samochodach sterownik silnika współpracuje z ABSem
edit...
przy okazji zmiany żarówek zrobiłem fotki dwu złącz, które pod maską znalazłem
przy prawym reflektorze, widoczne na samym środku fotki
Załącznik 23322
jeśli jest złącze przy reflektorze, to w nogach pasażera z przodu go nie będzie?
oraz na ścianie grodziowej między modułem ABS i skrzynką bezpieczników, tez na środku fotki
Załącznik 23323
które do czego w końcu jest? :)
OBD było od 99r, ale czy pozmianowa od 04.98r (nowe wnętrze) miało to nie mam pewności. W każdym razie model 2000 ma OBD po lewej stronie kierownicy na dole,pod osłoną.
dzisiaj miałem podpięte auto pod kompa i ... brak możliwości odczytania pamięci sterownika:dontknow:
wtyczka przy reflektorze ma tylko dwa przewody zamiast trzech - czarny i niebieski z szarym - a trzecie miejsce jest zaślepione na czerwono
czy ktoś podpowie jak się zabrać za to, żeby była diagnoza i inne z tym związane możliwości?
będę wdzięczny
wtyczka ABSu ma 3 przewody i poszło gładko
Kolega w 146 ts wpięcie od ecu ma na 3, a tylko 2 są kabelki, wszystko działa. Albo zła wtyka;)
innej w aucie nie znalazłem, dlatego pytam co i jak
może to wina oprogramowania na jego kompie i złego schematu podłączeń
może uda mi się u kogoś innego zrobić diagnostykę
poprzeglądałem schematy i złącze przy prawym reflektorze jest od diagnostyki alarmu :D
złącze sterownika silnika jest obok niego, czyli pod deską rozdzielczą nad nogami pasażera i również posiada dwa przewody: czarny - masa, biały z czerwonym - do sterownika
przy najbliższej okazji odszukam to złącze i ponownię diagnostykę
czyli w samochodzie są 4 złącza ;)
dwa przy reflektorze? przy którym? u mnie znalazłem tylko przy prawym i to już wiem, że jest to alarm, na ścianie grodziowej na środku jest od ABS'u, pod tylną kanapą na środku przy module jest od poduszek, pod dechą (z tego wynika) jest przy sterowniku
może jeszcze od klimy będzie piąte złącze, ale nie namierzyłem go jeszcze
kolegi program diagnostyczny pokazuje tylko 3: sterownik, ABS i poduszki, tego od steronika nie znaleźliśmy, ale może jest dobrze schowane :P będe nurkował pod schowkiem, to poszukam
szukałem złącza w okolicy ECU
gruba wiązka do sterownika i cienka do silnika wentylatora oraz do lampki na nogi, zacząłem nawet rwać wykładzinę, ale tam nic nie ma :P
po stronie kierowcy też nic nie namierzyłem, chyba go nikt nie uciął z premedytacją?!
dzisiaj kolega z pracy znalazł złącze do sterownika silnika :D w nogach pasażera na tulelu środkowym
teraz mogę sobie diagnostykę zrobić
Ok. wszystko jasne, ale mam pytanie. Jaki potrzebny będzie interfejs do gtv-ki z 95 roku, bo gdy przeglądam ofertę kabelków to wszędzię jest napisane, że obsługują auta europejskie po 2000 roku ?
Taki http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=360 i do tego taka przejściówka http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=...=40&prodid=189
Mam dokładnie taki zestaw i działa bez najmniejszych problemów :)
lukaszb dzięki za linki, kabeli zakupione, dwa dni spędzone z dwoma laptopami w samochodzie i nic. Nie mogę połączyć się z autem. POMOCY !!! Jestem pewny na 99% że wszystko robię dobrze
a podłączyłeś zasilanie do 'krokodylków'?? bez tego interfejs nie ruszy na OBD1
jak podasz +12V na czerwony i mase na czarny, to zaświeci się dioda na interfejscie i wtedy będzie działało
krokodylka mam tylko jednego (czerwony +) a dioda na interfejsie świeci gdy podam 12V na krokodylka i świeci też gdy nie podłańczam dodatkowego napięcia
to nie wiem, musiałbym to widzieć
kupiłem od PMfactory, bo w jego opisie albo nawet w innym było podane, że czasem bez masy nie działa
a porty w FESie masz ustawione jak po windą?
musi działać ;)
zapytaj sprzedającego o co biega
Numer portu COM - COM2
Wielkość transferu USB Odbioru: 256 Transmisji 256
Czas opóźnienia: 64
Timeouty odczytu 1500 i zapisu 1500
Sterowniki zainstalowane Vag kkl zgodnie z instrukcją sprzedawcy
Program Alfadiag 3.4
Connect Target Ecu - Bosch Motronic ME2.1 Turbo
Device Configuration - Serial Port: COM2 : VCP0
stacyjka - zapłon pozycja 1 (kluczyk przekręcony)
Komunikat po próbie połączenia
AlfaDiag
Error: Unable to connect to the ECU.
Please check:
1. The connection to the Diagnostic connector.
2. The Key is in the MAR position.
Komunikat wyskakuje po próbie podłączenia się z autem (dioda świeci) i gdy interfejs nie jest podłączony pod ECU (dioda nie świeci)
Co mogę jeszcze sprawdzić ?
czas opóźnienia na 1
Spróbuj FESem, AD czasem tak ma, że się nie chce łączyć.
lukaszb a ty podczepiasz czerwonego krokodylka pod 12V ? Bo jeżeli aku jest na wykończeniu i daje za niskie Volty ? Bo gdzieś czytałem że interfejs dostanie troszkę za małe prądy i też nie połączy się z ECU. Wiecie coś na ten temat ? Muszę zmierzyć ilę naprawdę wychodzi z mojej bateryjki
Ja mam przejściówkę obd-3pin wmontowaną na stałe do samochodu i wyprowadzone gniazdo obd pod popielniczką plusa chyba wziąłem tego który idzie do radia. Polecam takie rozwiązanie bo jest bardzo wygodne :)
http://img64.imageshack.us/img64/2303/dsc08828g.jpg
A łączyłeś się kiedykolwiek z tym samochodem jakimś kompem ? Jak się boisz o za niskie napięcie to się łącz na odpalonym silniku. FES u mnie łączy się tak bez zająknięcia.
To moja pierwsza próba podpięcia się pod tą gtv-kę , wcześniej podpinałem się pod różne auta i nigdy nie miałem większych problemów. Próbowałem też na odpalonym silniku i też bez rezultatu.
Spróbuję jeszcze wprowadzić wasze rady i zobaczymy co z tego wyniknie
---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 16:49 ----------
Dzień 3. Moja alfa nie chce dalej ze mną gadać :( Nic nie pomogło. Jutro podjadę do brata i sprawdzimy alfe na kompie i kabelku który już diagnozował z powodzeniem i odwrotnie, sprawdzimy mój laptop z kabelkiem na jego skodzie, jeżeli okaże się że to mój laptopik, to ja go już nauczę z gracją latać.
Ja męczyłem podpięcie się pod Gtv z 2 miesiące i dopiero FiatEcuScan mi się połączył stabilnie na dobrym laptopie. Na słabym garażowym mi się rozłącza co chwile... Sprawdź sobie wszystko na spokojnie na innym kompie i na FESie bo on z tego co zauważyłem łatwiej nawiązuje połączenie.
mnie po podaniu napięcia na krokodylki zaraz wszystko ruszyło pod FESem
a może mi ktoś przy okazji powiedziec, jak wygląda sprawa z AlfaDiag 1.5.5, to jest tylko do nowszych wersji silnikowych z motronikiem o tym numerze, czy mojego starego 2.10.3 też zdiagnozuje?