Cześć,
Czy możecie polecić jakiś konkretny moduł wifi (na usb), który jest przetestowany i działa czyniąc połączenie z Anroid Auto bezprzewodowym? Na allegro jest kilka modeli i każdy ma skrajne opinie..
Z góry dziękuję
Printable View
Cześć,
Czy możecie polecić jakiś konkretny moduł wifi (na usb), który jest przetestowany i działa czyniąc połączenie z Anroid Auto bezprzewodowym? Na allegro jest kilka modeli i każdy ma skrajne opinie..
Z góry dziękuję
AAwireless
Z tańszych do aut po 2020 carlinkit 5.0.
Na ładowarce indukcyjnej i z bezprzewodowym połaczeniem potrafi się tak nagrzać telefon, że rozłącza, ale to raczej z każdym adapterem tak będzie.
Dokładnie, obecne wersje obsługują AA po protokole carplay na USB dzięki czemu w przedliftach całe 8.8" ekran jest wykorzystywany. Wiem że tylko wtedy przełączanie pomiędzy dual screenem jest ciut tricky ale ponoć zrozumieć koncept i dzień się przyzwyczaić i jest git.
Tak, ale w 8,8 przedlift o ile wiem ekran jest ciągle mały. Carlinkit słyszałem że coś wypuścił większego z własnym androidem na pokładzie i to o ile dobrze kojarzę wspiera cały ekran a AA w przedlift - do dopytania - od 3 lat używam iPhona więc nie śledzę zbytnio
Co do grzania - jeszcze z czasów gdy miałem telefony na Androidzie, to zauważyłem że przy korzystaniu z AA telefon się dość grzeje nawet na kablu, na Wirless (bo też miałem) chyba jeszcze bardziej i widać to po prędkości wyczerpywania się baterii - gdzie telefon w pełni naładowany to starczał może na 1.5h pracy AA po WiFi. Z Iphone jest totalnie inna historia - starcza lekko na 6h i się praktycznie nie grzeje. Do Androida nie korzystałem z ładowarki indukcyjnej, a mam kabel z gniazda zapalniczki z ładowarki i nigdy zaden telefon mi się nie przegrzał na tyle żeby coś zaczął rozłączać AA (choć był mocno ciepły).
Na AA bezprzewodowym mój Android grzeje się wyraźnie (nie jakoś strasznie) nawet jak nie jest ładowany indukcyjnie, samo AA i wifi już go nieźle obciąża. Jak jest dodatkowo indukcja to już masakra, choć czasem zdarza mu się magicznie być chłodnym i nie wiem od czego to zależy.
Jak się rozgrzeje to AA mi nie rozłącza ale ładowanie odcina zabezpieczenie w telefonie. Szkoda że na mocno za wysokim poziomie temperatury.
Ewidentnie brak chłodzenia schowka...
Ja co prawda już sprzedałem Giulię ale używałem Carlinka 5.0 od początku jak się pokazał. Telefon grzał się ale wisiał na kratce wentylacji przez co był naturalnie chłodzony :)
A zimą?
Nie rozumiem po co robić takie kombinacje, martwić się czy telefon się grzeje czy nie, co też nie jest na pewno dla niego zdrowie, że się szybciej rozładuje, wieszać go na kratce od wentylacji? Co za problem podpiąć telefon do kabla, gdy jest potrzebne AA?
Na kablu też się grzeje, tylko mniej. Niestety, AA widocznie jest jakoś gorzej zaimplementowane w sofcie telefonu niż ACP w iPhonach co potwierdza i temperatura telefonu jak i czas pracy na baterii.
AA/ACP po WiFi to wygoda - brak potrzeby wyciągania telefonu z kieszeni, podłączania do kabla a i zużywania złącza/kabla tysiącami wpięć/wypięć telefonu.
moje obserwacje na iPhonie (carplay) są takie, że telefon bardziej się grzeje na włączonym yanosiku niż na mapach googla
O tak. Yanosik mocno drenuje baterię.
No ja korelacje zaobserwowałem w samsungu, tzn indukcja + nawigacja na aa wireless przez carlink i 2x albo nawet 3x wyrzucało mnie z AA i połączenia, dopiero kiedy temperatura trochę spadła dało się ponownie połączyć z samochodem.
Wygoda nie wygoda, zależy jak często się tego używa. Ja używam raz na pół roku jak jadę w nieznaną trasę i używam nawigacji. Wtedy wtykam kabel i nie mam z tym problemu. Ale nie o to chodzi - mam wrażenie że dla większości jak coś jest "bezprzewodowe" to jest cool i powód do prestiżu. Trochę śmieszne.
No właśnie nie jest cool bo się grzeje :-).
A tak na serio, skoro jest to co dziwnego że ludzie chcą używać.
Korzystam z waze i spotify i sie nie grzeje a bateria 6h poo wifi starcza. Iphone 11
- - - Updated - - -
U mnie daily use wlasnie wtedy bezprzewodowe jest wygodne. A trasa pare razy w roku w giulii kabelek z gniazda zapalniczki a w tonale ladowanie indukcyjne-nie zauwazylem zeby tez sie cos grzal
Kupiłem carlinkit i pierwsze testy są bardziej niż ok. Po godzinie nic nie było gorące i nic nie rozłączało, podczas gdy na kablu randomowo się resetował. Dzięki za podpowiedzi.
Ale na indukcji czy tylko samo wifi?
Generalnie to jeszcze się nie ciesz tak strasznie, bo nie wiem od czego to zależy ale czasem ind+wifi jest akceptowanie ciepła a czasem palnik, na Androidzie. Robiłem testy uwalając różne programy zainstalowane (idea że coś w tle dokłada się do obciążenia) ale nie znalazłem czemu tak to jest. Nawet czasem w kieszeni czuję telefon jak się robi gorący a bez ładowania.
"Za okno." też dobra myśl :-)
A serio to zastanawiam się nad otworkiem z rurką pionowo w dół w schowku pod telefonem a do tunelu z nawiewem na tył. W lecie kiedy największy problem by załatwiło sprawę i schowek z klimą przy okazji. Muszę to rozebrać i zobaczyć na ile to wykonane ale wszystko co trzeba jest jakby obok siebie. Chrzanię, że ktoś powie że druciarstwo...
Spróbuj najpierw nawiewy od klimy ustawić centralnie w dół i otworzyć na max. Ja póki co odpiąłem AA to nie mam jak spr czy to coś pomoże. Zaktualizowałem nawigacje i nawet nieźle działa.
@karolw jak bez indukcji to daje rade, jak z to kwestia czasu to jak ktoś napisał mocno randomowo się dzieje, nie zawsze
E to za daleko i tylko żona będzie marudzić że jej zimno wieje... :-).
Czy obecnie ten carlink 5.0 jest ok? Czy już coś innego? Do poliftowej. Czyli to coś łączy tel z autem przez blu tak jak po kablu?
chyba jakiegoś malutkiego carly czy coś ostatnio chwalił inny grupowicz (z grupy na facebooku), ale tak, jesli nie ten to carlinkit. podłączasz po USB dongla do auta a telefon masz po WiFi obraz (a dźwięk to nawet nie wiem, może zależy czy AA czy ACP - czy to leci też do dongla po WiFi, po BT czy do radia po BT - pieron wie). w każdym razie z Twojego punktu widzenia telefon w kieszeni a jest na radiu obraz i dźwięk bez kabla.
ja używam Carlink 5.0 w Giulii MY24 i działa super (nic się nie rozłącza, sam się włącza jak wchodzę do auta i uruchamia mi się yanosik i tidal) Grzeje się szczególnie przy ładowaniu bezprzewodowym, dlatego jak jadę w trasę to podłączam kablem. Ale podobnie jest w BMW które ma fabrycznie bezprzewodowe AA i też się telefon grzeje, więc może to kwestia obciążenia telefonu.
Czyli podłączam carlinka w schowku i tel już się połączy sam po blu. Jakaś konfiguracja jest tego na początku?
ja wcześniej korzystałem z podłączenia kablem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) więc wystarczyło parę kliknięć zgodnie z instrukcją carlinka i tyle. z tego co pamiętam musi być włączone wifi i bluetooth i wykrywalność w telefonie. Potem można sobie w telefonie poustawiać które aplikacje widać w menu na ekranie samochodu.
Działa to identycznie jak wbudowana łączność bezprzewodowa. Z włączonym bluetootbem sam sie tel połączy, sam odpali wifi i na odwrót, bedzie ciężko rozłączyć.
Ja ostatnio blokowałem z aplikacji samichod, z pokoju nad garazem, auto sie wybudzilo i w tym momencie sparowalo i odpalilo android auto...