nie wiem w co zainwestowac, co sie bardziej sprawdzi ?
jedni odradzaja antyradary na rzecz cb radia, i na odwrot.
poradzcie cos,
z gory wielkie dzieki,
ann
Printable View
nie wiem w co zainwestowac, co sie bardziej sprawdzi ?
jedni odradzaja antyradary na rzecz cb radia, i na odwrot.
poradzcie cos,
z gory wielkie dzieki,
ann
antyradar - dowiesz sie ze jest gdy juz Cie namierzy
cb - dowiesz sie o radarze daaaaleko przed nim :)
Używanie antyradaru jest niezgodne z naszym prawem a CB radio to legal.
Pozatym kiedyś czytałem gdzieś jakiś test antyradarów i ich skuteczność nie stoi na najwyższym poziomie. Osobiście wybrałbym CB radio
Chyba na TVN Turbo byl kiedys test antyradarów, tylko modele za około 2000zl odpowiednio wczesniej ostrzegały przed radarem i nie wlaczaly sie z byle powodu, wszystkie tansze to badziew i mozna sie tylko nadziac na radar. Mysle ze o wiele skuteczniejsze jest cb, nie tylko powiedza Ci gdzie stoja z radarami ale tez gdzie nieoznakowane radiowozy grasuja oraz pelno informacji o sytuacji na drogach itp
Ja również jestem za CB mam używam, odkąd kupiłem nie zapłaciłem ani jednego mandatu a tygodniowo robię po Polsce ok 3 tys Km.
tez jestem za cb. jezdze sobie z takim , z krotka antena, midland, nie jest to najwyzsza klasa ;) ale spokojnie mi wystarcza. uzywajac cb jest taka dodatkowa, czasem bardzo przydatna korzysc , ze mozna sie zwyczajnei o droge lub adres jakis zapytac.
A w miastach to nawet cie przeprowadząCytat:
Napisał marcin1135
zgadza sie, jak zaczynalem po wawie to troche po prosbie , ale zawsze do celu.
Teraz juz bez problemow ;)
Zdecydowanie CB 8)
Jeżdżę już z antyradarem jakieś dwa lata i mogę powiedzieć, że sprawdza się doskonale. Podstawa to oczywiście odpowiednie opcje, a tych w tanich (rzędu 200-300zł) się nie znajdzie, przyzwoite zaczynają się od 500zł. Co do porównania CB i antyradaru to i jedno i drugie urządzenie ma swoje zalety. CB sprawdzi się w trasie gdzie patrol sporadycznie używa suszarki i mozna się po prostu nadziać jeśli nic przed nami nie jedzie i nie było namierzane. Antyradar sprawdza się doskonale przy wykrywaniu wszelkich fotoradarów (emitują sygnał w sposób ciągły), a w szczególności przenośnych ustawianych tak, że często są niewidoczne i wtedy nikt na CB o nich nie ostrzega. Podobnie jest z masztami stałymi przy pomocy CB nikt nie jest w stanie stwierdzić czy puszka jest pusta, czy dokonuje pomiarów.
Ja też się zastanawiałem co kupić i wybrałem CB radio dlatego, że miałem od znajomego na miesiąc i nie tylko wiedziałem gdzie zwolnić, ale gdzie są korki/wypadki i jak je objechać. Antyradar tego Ci nie powie:) Przydałby mi się jeszcze jakiś system GPS najlepiej w komórce.
P.S.
Niech mi ktoś doradzi gdzie można podpiąć CB na stałe bo jest miejsce we wnęce po lewej od kierownicy, ale tam się mieści jedynie President Johnny II albo Harry II, które do najtańszych nie należą. Chce więc gdzieś upchnąć TTI TCB-880 (o wymiarach 156x176x50mm), ktoś ma pomysł ??
Ja,prowizorycznie bo prowizorycznie, ale wciskam radyjko miedzy fotel pasarzera a tunel środkowy i działa bardzo dobrze, jest pod ręką i nie przeszkadza pasarzerowi(o dziwo:) nie widze innego rozwiazania.
Witam wszystkich.
Nie polecam instalacji radia we wnęce w lewym dolnym rogu kokpitu kierowcy. Po pierwsze za zaślepką są bezpieczniki, po drugie radio może przeszkadzać przy wysiadaniu i wsiadaniu, po trzecie ta zaślepka wcale tak mocno się nie trzyma na swoich zaczepach. Przynajmniej tak jest u mnie. Ja swoje radyjko president johnny II przykręciłem pionowo po lewej stronie stronie miejsca pasażera pod schowkiem. Antena lemm AT-1000 1,65m. na uchwycie sf-40 do rantu klapy bagażnika po lewej stronie. Zaletą jest bardzo łatwe zdejmowanie anteny, którą później, po odkręceniu, mogę schować do bagażnika przez otwartą wnękę na narty. Dzięki temu kable się nie plączą po aucie czy bagażniku jak to bywa w przypadku anten na magnes. Dodatkowo jeszcze wożę ze sobą gps na palmtopie z zainstalowaną AutoMapą i ściągniętymi POI z Fotoradarami Stacjonarnymi, czyli tymi metalowymi gołębnikami, ze strony poi.mobilne.net. Taki zestaw jako anty-misiek sprawdza się idealnie. 8)
posiadanie antyradaru jest czy nie jest legalne , mnie to wogole nie obchodzi Jak trafi sie na przyglupa policjanta to ukaze nas za byle co.
Tak jak z tym psem i kijem ,
Nie piratuje,na drogach , ale na prostej drodze - jak widze ograniczenie do 50 km / h to mnie szlak trafia ,
a oni czaja sie tuz tuz.
Najgorsi sa ci ze strazy miejskiej , oni nikomu nie odpuszcza , no bo kasa splywea do kasy gminnej .
Uzywam Yanosika ( na komorce z karta Aero 2 ) , niestety ani razy mnie nie uratopwal - moze mam pecha i w tym czassie co go uzywalem nie bylo zagrozenia .
Natomiat Yanosik jest sensowny w momencie kiedy ktos z z czyms takim jedzie pzred toba i moze innych ostrzegac.
Obecnie licytuje na Allegro spowalniacz i kupuje antyradar ( powzyej 1000 zl.) To sie oplaca
ja wybrałem cb, bo antyradar nie ostrzeże Cię o wypadku np.
Zdecydowanie CB radayjko, sam uzywam w dostawczaku. A poza tym radio i antena nie musza byc jakies kosmicznie drogie z górnej półki...wsyatrczy dobrze zestroic, ustawic SWR i szerokości. Jak sama nazwa wskazuje antyradar ostrzega przed radarem a CB...miski, kamery, wypadki, korki, objazdy no i mobile nawet nam pomoga jak sie sie zgubimy w miejskeij dżungli.
Ja też przygotowuje się do montażu CB radia. Brakuje mi tylko czasu żeby to wszystko ogarnąć :)
CB zdecydowanie ;) Oprócz ostrzegania o utrudnieniach czasami można się pośmiać z rozmów i kłótni innych kierowców.
albo posłuchać jakiegoś debila który akurat jak się coś dzieje w regionie to ma ochotę pogwizdać sobie do gruchy
...
ewentualnie czasem posłuchać zaproszeń miłej pani na lody podającej nr tel.
...
różnie bywa
ale ogólnie na + radyjko
mam CB kilka ładnych lat wydatek był spory już nie pamiętam górna półka plus antena ale zwróciło się stokroć......do anty nie mam przekonania i jeszcze jak by koledzy z policji wyczaili to chyba byłby problem tak że doradzam CB
edit
Dobry antyradar ostrzeże pod warunkiem, że wcześniej przed nami jest namierzany inny pojazd więc nie daje żadnej pewności a na CB już kilkanaście km przed punktem kontroli wiemy, że czekają na nas :P. Jeśli ktoś się decyduje na zakup CB to wybierać te, które mają dobre filtry i nie ściągają wszelakich zakłóceń i szumów i na pewno sprzedawca w sklepie z takim sprzętem pomoże dobrać radyjko w rozsądnej cenie. Kiepskie CB na pewno może zbierać zakłócenia z nawigacji GPS co sam doświadczyłem.
Prawdopodobnie masz podłączone radyjko pod zapalniczkę, i dlatego zakłóca ci je praca zasilacza od GPS. Podłącz radio bezpośrednio do aku i zapomnij o zakłóceniach
Dziś za podstawowy model CB z anteną które będzie działać w miarę komfortowo trzeba dać od 300-400zł. Antyradary są droższe a do tego nielegalne. Moim zdaniem nie ma co porównywać ;)
to juz przeszlosc...wlasnie sa instalowane radary w pojazdach policji i inspekcji,ktore w ruchu namierzaja 32poj.rownoczesnie...pikczery beda przychodzic poczta....wiec chyba lepiej zainwestowac w publikacje PRD ;-}