no właśnie...auta są wyposażone w filtr cząstek stałych- wiem,że są do nich dedykowane oleje...jaki polecacie/używacie?
Printable View
no właśnie...auta są wyposażone w filtr cząstek stałych- wiem,że są do nich dedykowane oleje...jaki polecacie/używacie?
Na gwarancji Selenia WR 5 W40 . Po gwarancji Mobil 1 ESP fomula 5 W 30, który spełnia normy do silników diesla wyposażonych w DPF .
Dokładnie ten Mobil 1 co Rafter poleca. Sam mam taki zalany i silniczek chodzi super.
Ja stosuje na razie Selenię WR, ale auto jeszcze na gwarancji.
pzdr
ja jade na Castrolu edge
CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 sam stosuje takowy i wszystko gra jak należy
A co sądzicie o oleju Selenia WR Pure Energy z oznaczeniem C2??
To nowość Selenii spełniająca normy ACEA C2. Jest bezwzględny nakaz stosowania tego oleju do nowych multijetów 1.6 i 2.0 . Co ciekawe starego WR -a pozwalają stosować do tych najnowszych silników tylko w wyjątkowych okolicznościach.:confused:
Właśnie się zastanawiam czy na niego nie przejść, myślę, że w razie czego gwarancja nie zostanie ściągnięta.
pzdr
Wyszperał kolega z siostrzanego forum ,a że informacja bardzo ważna więc podaje:
Najnowsze instrukcje obsługi wychodzące od maja 2009 roku podają:
Selenia WR 5w-40 tylko do 2,4 JTDM !!!
Selenia WR 5w-30 Pure Energy C2 do pozostałych 1,9 JTDM 8V ,1,9 JTDM 16V i do 2,0JTDM
Witam ! Nie chcę zakładać nowego tematu więc się podepnę tutaj... ostatnio wymieniłem olej i mam teraz na bagnecie ok 3/4 skali... Czy dolać do pełnej skali czy lepiej tak zostawić ? Osobiście skłaniam się żeby zostawić bo łatwiej będzie wypatrzeć jakieś zmiany kiedy będzie przybywało oleju przez np dostającą się ropę do oleju...
a ja mam pytanie z troszke innej beczki dotyczace oleju.Nigdy czegos takiego nie robilem bo nie mialem potrzeby wiec moze ktos mi tu napisze,a mianowicie czy jezeli bede mial jakis ubytek oleju a mialem przykladowo zalany olej Mobil 5W40 to moge dolac Total Quartz 5W40??
Można, ważne żeby był do DPF-a.
ja nie mam DPFu wiec na to klade lage
Niedawno zalałem silnik olejem Castrol Edge 5w40 i cacy ale mam nieodparte wrażenie że silnik jakby chodzi deczko głośniej szczególnie na wyższych obrotach nie wiem jaki był zalany wcześniej ale raczej na następną wymianę zastosują jakiś inny....
Ja jeżdżę na TOTAL QUARTZ INEO 504/507 5W30, nie mam z nim problemów - osobiście polecam. Oczywiście moja AR jest z DPF
No właśnie panowie jeżeli mam wywalony DPF to jaki olej?
A ja polecam olej MOTUL do 1,9 jtdM mam zalany MOTUL 8100 X-Clean, od dawna stosuję ten olej w roznych autach porownanie do poprzednich oceniam na +
Też zakupiłem Motula C3.
Czy marka filtra oleju ma znaczenie ??
Ja tydzien temu zalalem Shell Helix Ultra Extra 5W30, mam DPF.
Panowie, co się znają: czy do mojej 200 konnej Belli można wlać Castrol'a 5W30? W tej chwili mam zalanego 5W40... ale mam możliwość zdobycia 5W30 za free... i byłaby to niemała oszczędność.
UPDATE: mogę też mieć TOTAL 5W40, co Wy na to?
polecam Kujawski ewentualnie Oliwier:)
Kolego, takie to się miesza z ON :) tylko trzeba wlewać po ciemku, żeby nikt nie widział :D najlepszy z Biedronki...
A tak serio... to potrzebuję jakiejś normalnej odpowiedzi! :D
Ciekawy artykuł o różnicy pomiędzy 5W40 a 5W30. Nie faworyzuję żadnego producenta oleju.
http://www.bp.com/liveassets/bp_inte..._olejow_bp.pdf
BTW. Castrol to konfekcjoner, tu zamówi bazę, tam dodatki, potem zleci wymieszanie wg określonych formulacji i wypuszcza pod własną marką. Jest jednym z wielu graczy na rynku, którzy tak robią. Nie tak znowu często mamy sytuację, że "producent" olejów ma jednocześnie własne rafinerie (jak np. Mobil, Liqui Moly czy nawet Lotos lub Orlen).
Warto również zwrócić uwagę na parametry olejów. Nie zawsze syntetyk to rzeczywiście syntetyk. Często olej, który na butelce ma napisane syntetyczny jest tak naprawdę olejem mineralnym. Obecnie mamy już bardzo dobre oleje produkowane w technologii HC (hydrokrakowane, np. Castrol) czy popularnej obecnie w produktach Mobil czy Shell technologii GTL (gas-to-liquid). Pozwalają one uzyskiwać te same rezultaty, które osiągają oleje z dużym udziałem grup PAO czy estrów czyli pełne syntetyki. Oprócz lepkości (np. 5W30) są jeszcze: temperatura płynięcia, liczba zasadowa czy wiskotycznosc (przyleganie do powierzchni). Liczba zasadowa powinna być jak najwyższa, bo taki olej dobrze myje i neutralizuje kwaśne przedmuchy spalin.
Pierwsza moja wymiana oleju - zalałem Castrol FST 5W40 i silnik śmiga elegancko, a na pewno pracuje ciszej. (Nie wiem jaki olej wlewany był poprzednio).
Jeździ ktoś na liqui moly?? Zastanawiam się właśnie nad kupnem i sam nie wiem jaki wybrać....top tec 4300 5w-30 czy top tec 4200 5w-30?? Według strony oba powinny pasować. Czy może jednak wybrać Motul??
Ja leję Top Teca 4200 i jest ok :)
Ja już drugi raz wymieniałem na Motul 8100 X-clean C3. Puki co śmiga bez problemu tzn. nie zwiększa się np poziom oleju w przypadku gdy nie zakończy się procedura wypalania filtra cząstek stałych.
Ja zalałem TOTAL QUARTZ 9000.... 5W40 oczywiście... i silnik chodzi jak chodził :P Znaczy się dobrze!
tylko i wylacznie Motul
Motula nie polecam.. jest za gęsty na nasze zimy.. Na YT można pooglądać filmiki, robione w warunkach syberyjskich, z porównaniem płynności olejów i Motul 8100 jest jednym z najgorzej wypadających.. i przy takich największych mrozach na zimnym silniku smarownie będzie mizerne..
Mariusz, to byłe ten test w którym koleś podchodził do otwartych wcześniej butelek i wylewał (lub próbował wylać) ileś tam oleju? Gdzie tu obiektywizm w punkcie 'skąd wiadomo co za olej tam był'?
Ja zalałem Mobil1 5w30 i wszystko ok przebieg 100 000. Oleje 5w40 powinny być stosowane do wysłużonych silników.
Jeżeli wasz motor nie ma wycieków lejcie tylko 5w30!!!