Witam koledzy. Czytajac forum natknolem sie na haslo EBASTO- mozecie mi przyblizyc temat. Czy da sie to zamontowac w mojej pięknej.
Printable View
Witam koledzy. Czytajac forum natknolem sie na haslo EBASTO- mozecie mi przyblizyc temat. Czy da sie to zamontowac w mojej pięknej.
a to nie jest czasem podgrzewanie dodatkowe płynu chłodzącego w ropniakach??
Webasto to nazwa firmy przodującej w produkcji urządzeń grzewczych, wentylacji, klimatyzatorów i między innymi szyberdachów. Często w Polsce spotykam się z błędną wymową tej nazwy. Niektórzy twierdzą, że mają "Debasto" inni właśnie, że ich auto jest wyposażone w "Ebasto". Oczywiście ogrzewania postojowe są też produkowane przez inne firmy, ale u nas utarło się, że jak ktoś ma takowe urządzenie w aucie, to jest to właśnie Webasto.
Natomiast jeśli chodzi o konkrety, w zasadzie występują dwa rodzaje ogrzewań postojowych. Najlepiej działające i niezależne od instalacji elektrycznej i paliwowej, są ogrzewania na bazie małych agregatów, które mając własny zbiornik paliwa ogrzewają nam płyn chłodniczy i wnętrze auta. Są też układy z grzałką elektryczną, pobierającą prąd z akumulatora, ale do tego trzeba mieć instalację w idealnym stanie i taki patent nie jest aż tak wydajny, jak układ paliwowy. Każde z tych urządzeń ma możliwość sterowania czasem włączania, a odbywa się to też na kilka sposobów, poczynając od panelu kontrolnego w aucie, poprzez pilot i na sterowaniu z telefonu komórkowego kończąc. Oczywiście to jest tylko pobieżna informacja odnośnie tego dość obszernego tematu. Więcej można tutaj znaleźć: http://www.webasto.pl/home/pl/homepage.html
Pozdrawiam.
Czy dalo by sie w domowych warunkach zamontowac webasto takie z alegro (seryjne) czy jest to bardzo trudne
mój kolega przełożył kiedyś nagrzewnice z łady 2107 a wójek dorobił mu w swoim warsztacie programator ,
no ale do tego był im potrzebny garaż!
w domu będzie Ci ciężko...
Powiedzmy ze mam komponenty. moze ktos ma jakis schemat jak to podlaczyc
wchodzac pod auto znalazlem dluga rure na niej jest puszka cos w rodzaju tlumika na niej jest napis webasto. Czy jest to faktycznie webasto i jak tym sie poslugiwac?
masz ogrzewanie dodatkowe a nie postojowe więc nie możesz tym sterować
poniżej 10 stopni na dworze webasto zaczyna działać razem z pracującym silnikiem pomagając mu szybciej osiągnąc optymalną temperaturę poczym się wyłącza.
możesz w firmie montującej webasto dokupić sterownik w postani zegara lub pilota i sterować tym jako ogrzewaniem postojowym
pzdr
No i co z tego , ze Ci tyle pokazał (25 l/100 km) po to jest , żeby pokazywał i najlepiej prawde. Ale nie rozumiem w czym panika , ile przejechałaś przez te 20 min ? , załużmy , że 5 km , więc spaliłeś około 1 litra paliwa czyli około 3,60 zł to dobre piwo , które bys chętnie wypił nudząc się w tym korku jak by było to możliwe w naszym kraju , w Austrii to luzik (do 0,5 promila). Więc nie panikuj z tym spalaniem.
Nie chodzi o paliwo kupuje za 2.50 za litr od pewniaka. Tylko denerwuje mnie to ze tak wolno się grzeje. Wyjeżdżając rano z domu musze zrobić pare ładnych kilometrow zanim auto się nagrzeje wewnątrz. A takie webasto to jest dobry bajer.
Ostatnio w lidlu widzialem nagrzewnice powietrza zasilaną z gniazdka zapalniczki. Czy ktos ma takie cudo.
Witaj, ja miałem w 166 webasto i przejechałem ok 4km i już hulało w miare ciepłym powietrzem w środku, diesel z regóły się dłużej nagrzewa, wg mnie montowanie do alfy 166 fabrycznego webasto to porażka, już lepiej zamontować taki ogrzewanie postojowe webasto z prawdziwego zdarzenia a nie takie, ktore sa w 166 fabryczne.
Jeśli chcesz miec goraco w aucie jak wsiadasz to moj patent jest taki, ze wstaje ide zapalic auto, silnik sie nagrzewa ok 5-10min lekko i juz dmucha cieplym powietrzem w srodku a jak przyjde to mam ciepło.
Pozdrawiam
Pisz poprawnie - to WEBASTO, nie ebasto, dewasto i inne madrosci jakie mozna wyczytac w sieci.
Nie przejmuj sie spalaniem chwilowym. Z moich doswiadczen z dwoma Dieslami wynika, ze auta te palily tyle samo z webastem, czy bez. Auto uzywalem w cyklu: grzanie przed rozruchem 15 min, trasa 50 km, postoj 10h, znow grzanie 15 min, rozruch i jazda 50 km, etc. Przy czym komfort: bezcenny!
To, ze ktos pisze, ze mu sie nagrzewa po 8 km, to normalne. Ja wczoraj moja przejechalem 35 km i termostat sie nie otworzyl! Mialem wlaczone ogrzewanie prawie na max., temp zewnetrzna 5 st i jazda b. delikatna (spalanie wyszlo ponizej 5L). Gdyby nie jedna, kilkukilometrowa gora w drodze do domu, nie otwarlby nawet po 50 km.
Skąd wiesz, że się nie otworzył? Poza tym skoro masz otwarte ogrzewanie od początku, to opóźniasz moment zagrzania silnika. Nie wiem, jak w GT, ale w mojej AR 156 po FL jest dogrzewanie elektryczne w kabinie. W kanale dolotowym za dmuchawą jest grzałka, która potrafi 2-3 minuty po zapaleniu auta (temp. zewnętrzna 5-10) ogrzać powietrze dość skutecznie, mimo iż silnik jest jeszcze zimny.
Mam akcesoryjny czujnik na gornym wezu glownej chlodnicy silnika, miedzy termostatem, a chlodnica i wskaznik w kabinie.
Zgadza sie, ale nie wlaczam nigdy ogrzewania od poczatku. Czekam az osiagnie min 60 st i dopiero potem. Co nie zmienia faktu, ze sie nie otworzyl Nawet, gdybym wylaczyl ogrzewanie i zaczekal, az otworzy i potem dowalil z dmuchawy i tak zamknie sie po kilku minutach spokojnej jazdy.
Jak takiego dogrzewacza fabrycznie nie mam. Moze zalezy to od rynku, moja jest rodowita Wloszka, pochodzi z Vicenzy kolo Venecji ;) Jakis czas temu kupilem taki dogrzewacz na Allegro z Renault, 3 swiece zarowe po 300W kazda, podlacze lada tydzien i mam nadzieje, ze bedzie cieplo.
Mam za to fabryczny wymiennik ciepla w malym obiegu, ktory chlodzi spaliny recyrkulacji i grzeje wode w malym obiegu. Za darmo. Pewnie u Ciebie tego nie ma, skoro jest grzejnik.
Jak takiego dogrzewacza fabrycznie nie mam. Moze zalezy to od rynku, moja jest rodowita Wloszka, pochodzi z Vicenzy kolo Venecji ;) Jakis czas temu kupilem taki dogrzewacz na Allegro z Renault, 3 swiece zarowe po 300W kazda, podlacze lada tydzien i mam nadzieje, ze bedzie cieplo.
Witam. Mógl bys temat dalej pociągnąć. Gdzie kupiłeś, za ile, jak to się montuje- ciekawe czy podejdzie do 166. Poadrawiam
Na allegro jest tego od groma. Montujesz na malym obiegu przed nagrzewnica.
---------- Post dodany o godzinie 21:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:46 ----------
To sa zalety Webasto :) Ale to kosztuje. I w GT JTD nie ma fizycznie miejsca na montaz pieca, niestety.
To ja się podczepię pod temat z kilkoma pytankami do znawców tego cuda...
Otóż przestało mi się to ustrojstwo załączać i fura długo się nagrzewa...
Pytanka:
1. Czy można to jakoś samemu zdiagnozować ?
2. czy można to zdiagnozować jakimś kompem...jeśli tak to czy przez gniazdo diagnostyczne samochodu czy ma swoje oddzielne...?
3. Czy gdzieś w okolicach bełchatowa (woj. łódzkie) może to ktoś zdiagnozować lub ewentualnie naprawić ?
Z tego co wiem wyciagaja piec i podlaczaja na specjalnym stanowisku diagnostycznym.
Na szybko znalazlem:
PHU Janusz Koziarski Starowa Góra ul. Hetmańska 6
95-030 Rzgów +48 (42) 214 11 45 39,1 km
P.P.H.U. Hary Jerzy Rycek Obywatelska 102/104
94-104 Lódz +48 (42) 682 66 33 43,6 km