Witam!
Czy może ktoś wie jak sprawuje się dociąganie szyb w Mi.To w warunkach polskiej zimy?
Mam wrażenie, że z tym tematem może być kłopot... :(
Printable View
Witam!
Czy może ktoś wie jak sprawuje się dociąganie szyb w Mi.To w warunkach polskiej zimy?
Mam wrażenie, że z tym tematem może być kłopot... :(
A jest w ogóle ktoś kto testował MiTo w zimie?
A czym są spowodowane Twoje obawy?
Kiedy w Mi.To chwytasz za klamkę, szyba opuszcza się ok. 2 cm.
Ponieważ drzwi nie mają ramek wokół okien, jeśli szyba przymarznie i się nie opuści, to ją można wyłamać... tak myślę :(
W Seacie często mi szyby przymarzają.
... no chyba że w alfie jest jakieś zabezpieczenie i nie da się otworzyć drzwi, jeśli szyba nie zjedzie...:eek:
moze konserwacja uszczelek w których siedzi szyba coś pomoże. Przy okazji uszczelki drzwiowe.
nie przymarznie jesli uszczelka bedzie smarowana silikonem w sprayu
jesli potrzebujesz to mam taki na zbyciu
nota producenta:
http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0890%20110.pdf
ostatni po prawej:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2009/10/6.jpg
podobny problem powinien być w GT, a jego starzy użytkownicy jakoś o nim nie wspominają; więc pozostaje być optymistą...
Zaprzyjaźniona właścicielka Gtv też nie narzeka a jeździ tym samochodem cały rok. Myślę, że AR od wielu lat ma to dopracowane.
Od biedy da się otworzyć drzwi jak szyba nie jest opuszczona. Trzeba ją delikatnie przycisnąć i przechodzi pod rynienką. Podobnie jak koledzy powyżej nie słyszałem żeby były z tym problemy. A spray do uszczelek stosuję i tak w każdym aucie
silikon w sprayu, niezawodny. Tylko uważnie trzeba spryskać, zeby pokryć całość uszczelki. Troszkę ścieknie ale da sie przeżyć:)
nawet jak przymarznie to pukasz ręką w szybę i się opuści
Wczoraj zabezpieczyłem uszczelki silikonem w sprayu i zobaczymy co to będzie.
Niestety przy dzisiejszym mrozie (-3,0) uszczelki zaskrzypiały przy otwieraniu drzwi.
Psiuknełem tym samym silikonem na gumy w wahaczach co by zawieszenie z przodu nie skrzypiało jak stary tapczan... i nic to nie dało :(