-
Selespeed, stanął na R
Witam. mam problem z moim autem , Alfa romeo 147 selespeed.
Wszystko bylo dobrze do dzisiejszego popoludnia. Jezdzilem normalnie i za ktoryms razem wchodze do auta, chce odpalic, a tu nic. Nawet nie drgnie.
Na wyswietlaczu "R", skrzynia nie przelacza na inny bieg.
Cos tam slychac od silnika jakby chciala przelaczyc, ale niemoze.
Kto moze pomoc, bo niewiem co robic.
Pozdrawiam
-
Sprawdz czy pompa działa.
-
no i alfadiag do interfejsu OBD.
- znajowy jeden to nawet w selespeedzie reguluje sprzęgło.
- ale nie możemy zrobic adaptacji przepustnicy.
-
..... pompa dziala ,
bubu321 co proponujesz ?
-
Sprawdz wszystkie połączenia elektryczne przy selespidzie.
-
..... dziwne jest to ze na wyswietlaczu jest "R" ale tak naprawde jest na biegu jalowym , druga sprawa to ze podczas pchniecia galki do przodu slychac i widac ze fizycznie skrzynia chce przelaczyc bieg ale nie moze , co to moze byc , tylko ASO czy ktos z dobrym komputerem ?
-
Trzeba podpiąć pod kompa możliwe że wystarczy sama kalibracja ,u mnie jak została na 1 to
była 1 .Musiałem wymienić cały moduł
-
jak jesteś obecnie w Z.G. to daj znać na PW to może będe mógł pomóc. Przerabiałem w Stilo problemy z selespeedem i może mój szpec od elktroniki też będzie w stanie coś przy Alfie zdziałać,
-
Witam , wczoraj odebralem auto od mechanika , przyczyna bylo mechanicznie zablokowana skrzynia biegow , zostala przeprowadzona kalibracja i wszystko dzialalo - do dzisiejszego poranka , teraz mam tylko "2" bieg i nic wiecej , co to moze byc , ktos mial taki przypadek ?
-
Znów kalibracja? :) chyba skończy się to wymianą "modułu". Zdaję się, że tutaj temperatura wpływa na elektronikę i gubienie konfiguracji/ustawień.
-
-
Sterowania skrzynią, ten który odpowiada właśnie za przełączanie - jak się rozkalibrował ponownie to gubi parametry.Jeśli okaże się, że pomoże ponowna kalibracja to będziesz pewien, że to elektronika szwankuję.
Sprawdz czy można zmienić oprogramowanie u Ciebie, czy masz już aktualne.
-
po pierwszej kalibracji wszystko bylo ok , ale jak podjechalem do marketu na zakupy i auto postalo 30min to po powrocie tylko "2" bieg , telefon do mechanika on przyjezdza robi kalibracje , wszystko ok i jade do domu , auto stoi cala noc i rano znowu tylko "2" , jak myslicie co do wymiany ?
-
Musisz kolego sprawdzic wersje softu czy jest aktualna.Z tego co wiem, fabryczny mial problem,ale i tak mysle,ze tutaj elektronika wysiada - niska temperatura moze wplywac na trzymanie parametrow.
-
ten modul o ktorym piszesz to aktywator ?
-
Dokładnie to coś:
http://www.allegro.pl/item741419490_...6_2_0_16v.html
O tym mówię - ale jeśli po podłączeniu kompa nie widać błędu, a tylko gubi to elektronika. Często jest problem z wybieranymi zakresami,ale by wywalił wtedy błąd - u Ciebie definitywnie moduł dostaje "Alzheimera".
Najtaniej?
- Sprawdzić połączenia z modułem - przy odłączonym aku, rozpiąć i spiąć moduł
- Sprawdzić oprogramowanie (jego wersje)
- Wymienić moduł, ale wcześniej podmienić jak jest taka możliwość i sprawdzić czy jest dobrze.
Z tego co pamiętam (Bubu pewnie się zainteresuję ;) ) konfiguracja jest zapisana w 93cxx coś podobnego jak w ECU bez selespeed'a. Niska temperatura powoduję właśnie wysypanie się tego elementu.
-
Coś ode mnie z e-Learn:
Gdy system rozpozna usterkę elementów włącza odpowiednie strategie funkcjonowania.
W zależności od uszkodzonego elementu system ogranicza następująco jego działanie;
• przy awarii dźwigni wybierania biegów system przechodzi na funkcjonowanie automatyczne CITY, aby samochód mógł dojechać do najbliższej autoryzowanej stacji obsługi;
• przy awarii elektrozaworu sprzęgła, blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
• przy awarii czujnika sprzęgła blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
• przy awarii elektrozaworu włączania, blokuje akceptację zmiany biegów;
• przy awarii elektrozaworu wybierania, blokuje akceptację zmiany biegów;
• przy awarii czujników włączania i wybierania przedłuża czas zmiany biegów i akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
• przy awarii czujnika obrotów silnika, wejścia i wyjścia skrzyni biegów akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
• przy awarii czujnika ciśnienia oleju steruje pompą elektryczną w pętli otwartej;
• przy awarii przełączników dźwigni wybierania biegów, przełącza na działanie automatyczne (CITY).
-
No tak,ale jak nie będzie działać po konfiguracji skrzyni ;)
-
... u mnie komputer nie pokazuje zadnego bledu , a mimo to mam tylko "2" po dwukrotnym pchnieciu galki , po jednokrotnym pokazuje "1" ale wraca na "N"
-
Będziesz pewny kolego po ponownej regulacji kompa - jeśli pomoże i znów na jakiś czas będzie działać to przyczyna mechaniczna nie może być. Jeśli mechaniczna to po chwili by wyskoczył błąd lub byś nie miał możliwości zmiany biegów.
-
U mnie też 3,4,5 nie wchodzi tylko 1,2,R. Zamówiłem czujnik prędkości wałka wejściowego skrzyni biegów bo z e-Learn tak wydedukowałem. AlfaDiagiem jeszcze nie miałem czasu popróbować, na żadnej regulacji nie byłem.
-
... a w ktorym miejscu znajduje sie ten komputer od skrzyni biegow ?
-
M54 nad uwaga napisem M60, tutaj jest bokiem ustawione. Najwyraźniej jest za ścianą grodziową więc dostęp od środka. Trzeba się dobrze wpatrzeć.
-
Centralka CFC 208F zamontowana jest wewnątrz samochodu, pod deską rozdzielczą po stronie pasażera. Przeprowadza dialog poprzez linię CAN z centralką wtrysku i wyposażona jest w odpowiednią linię diagnostyczną.
Pewnie już wiesz ale tak na dopracowanie tematu. Ciekawe czy już zrobiłeś, bo ja jeszcze nie.
-
Już zrobione, pomogło albo wymiana czujnika prędkości skrzyni albo wykasowanie błędów, albo jedno w uzupełnieniu z drugim.