mam pytanie jakie paliwo najczesciej lejecie 95 czy 98?? czy dzieje sie cos niedobrego z silnikiem jak jezdzi sie na 98??
Printable View
mam pytanie jakie paliwo najczesciej lejecie 95 czy 98?? czy dzieje sie cos niedobrego z silnikiem jak jezdzi sie na 98??
ja leje verve 98 i robie na tym paliwie 100km wiecej na baku. Roznica w cenie do normalnej benzyny jest okolo 11-12zl, wiec sie oplaca
a jak ze silnikiem nic sie nie dzieje?
bo jakby nie bylo to mam na baku nalepke zee zalecane 95
ogólnie sprawa wygląda tak. Jeślina klapce jest napisane żeby lać 95 to oznacza to że nie możeszlać paliwa które ma mniejszą liczbę oktanów. Jeśli paliwo ma więcej niż jest na klapce to nie ma problemu i silnikowi nic sie nie stanie
Mowia ze te vervy i inne tego typu to trochu mocniejsze auto jest po tym ;d
Wiele testów czytałemdotyczących lepszych paliw ale przyrostów mocy nigdy nie podawali bo są tak nikłe że nie ma sensu ich mierzyć. To raczej subiektywne odczucia są
Mocy napewno nie będzie więcej ale spalanie powinno znacząco spaśćCytat:
Napisał wisiol
Jeśli chodzi o te paliwa z "górnej" półki to mogę powiedzieć,że Shell V-Power daje po sobie odczuć różnicę. Szef ma Mondeo 2.0 diesel. Mówił mi, że Monedo jedzie lepiej na Shell V-Power. Kiedy jechalem z nim na trasie i mial nalane normalne paliwo, auto jechalo, ale bez rewelacji. Natomiast kiedy było zalace Shellem to różnica była odczuwalna. Łatwiej osiągało 200km/h i lepiej zachowywało się w zakresie 1300-1600 obr/min.
Po późniejszym przeprowadzeniu testów na te lepsze paliwa(Verwa, BP Ultimate, bezsiarkowa na Statoil oraz V-Power) wynik był następujący.
1.V-Power
2.Ultimate
3. ...tu juz bez znaczenia.
V-power był najabrdziej efektywny. Ultimate coś tam dawał jeszcze z siebie, a reszta to...ehhh :)
no dzieki chlopaki za uswiadomieenie mnie no to teraz sie zacznie lanie v power hehhehe pozdro
Jak przetestujesz to napisz swoje odczucia. Będziemy mogli porównać. :)
i tak i nie ecu ma tylko niewielkie mozliwosci aby przestawic parametry silnika w zaleznosci od jakosci paliwa. problem jest raczej nie jaka lac tylko ile tak naprawde te paliwa maja oktanow.z ostatnich kontroli w cpn wynika ,ze niewiele stacji ma paliwo powyzej 91 oktanow sprzedawane jako tz. 95 byly przypadki 89 okt. ja staram sie lac w schellu zwykla 95 a czasem ta ,,lepsza,, jakies znaczacej roznicy po pawerce nie odczulem. ale jak naleje w schellu paliwa to silnik rano mi normalnie odpala nie dlawi sie itd/czesto userzy skarza sie na taki rozruch/ natomiast jak zatankuje w orlenie a szczegolnie na tym cpn mi najblizszym to silniczek mi sie dlawi i wyraznie ma mniejsza moc/cpn tez chca nowe domy i samochody/Cytat:
Napisał wisiol
Majkel napisał:
"Szef ma Mondeo 2.0 diesel. Mówił mi, że Monedo jedzie lepiej na Shell V-Power. Kiedy jechalem z nim na trasie i mial nalane normalne paliwo, auto jechalo, ale bez rewelacji. Natomiast kiedy było zalace Shellem to różnica była odczuwalna"
:?: Więc nie rozumiem, to auto było dieslem (gdzie wlewamy ropkę), czy benzyniakiem (gdzie lejemy V-power), czy coś sciemnia.... :mrgreen:
w sumie nalalem na pusty bak wczoraj 98 euro super czy cos takiego a pozniej dopiero napisalem do was no ale nie o to chodzi wstalem dzis rano i zauwazylem ze autko lepiej zapala znaczy szybciej lapie na 95 musialem chwile pokrecic nieraz bylo takl ze zapalil i po sekundzie zgasl albo po odpaleniu mial straszne wahannia obrotow a na tym nie mam takich rzeczy na dodatek da sie to juz zauwazyc na drugi dzien i to jest plus a co do przyrostu mocy to chyba roznicy nie ma moze ciut lepiej reaguje na nacisniecie pedalu gazu poza ttym na tym paliwie auto mi tak nie szarpie wiec wyglada na to ze jest poprawa
Jest przecież V-Power dla Diesli tez :)
a ja lałem wczesniej na shelu i mi jakos nie podpasowało (normalnie jak by sie dławił)
ostanio bylem 3x juz na BP i tam mi cos wydaje sie lepiej jezdzi po tym
zawsze lałem 95
silnik V6
Vi power i ORLEN 98 mi też nie pasował najlepiej chodzi na 98 Nestle
Też nie można generalizować, bo jak wiadomo co stacja to inne paliwo ;)
Niewiem jak u Was,ale ja leję BP Ultimete i jest OK.Shella mam pod nosem - 5km -,ale jest to mała stacyjka i jakoś niemam zaufania.Za to jak jestem na wakacjach w Kołobrzegu i jade przez Tarnów i Poznań to zawsze leję V-power i moja bell to lubi. :lol:
Cytat:
Napisał 75andrew155
Myślałem, że paliwko to można nalać na Neste a Nestle to chyba ci od czekolady i batoników.... :>>
Ja mam auto prywatne ale w "usłudze" firmy i skazany jestem na Flotę Orlenu...
Ja od 2lat leje tylko BP Ultimate ON i autko super smiga, spalanie nizsze niz zwykły diesel. Kilka razy zalałem Verva i tez było ok, choc chyba bardziej dymił. Raz jedyny załałem na Neste i był jakis zamulony. Natomiast jak ktos bedzie jechał na zachód to wystarczy lac zwykłego diesla czy benzyne, jest o niebo lepszy niz w Polsce i miałem wrazenie ze nawet lepiej auto jedzie niz na ultimate czy vervie.
każdy wie o co chodzi , przecież nie o czekoladki :PCytat:
Napisał REIJO-AR155