Posiadam Alfę 166 od niedawna. Kupiłem auto z jedną wadą i chciałbym się je pozbyć. Kiedy mam załączony prawy kierunkowskaz jednocześnie mruga mi kontrolka awaryjnych. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Printable View
Posiadam Alfę 166 od niedawna. Kupiłem auto z jedną wadą i chciałbym się je pozbyć. Kiedy mam załączony prawy kierunkowskaz jednocześnie mruga mi kontrolka awaryjnych. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Przekaźnik padł ?
Nie sądzę aby to był przekaźnik (wtedy w ogóle nie było by kierunków), ale to częsty problem, u mnie jest to samo, jak załączam kierunki to świeci się kontrolka awaryjnych zamiast na desce rozdzielczej strzałka. Powiem szczerze nic z tym nie robiłem, nie mam czasu, ale jak bym miał to robić to bym zaczął od włącznika awaryjnych, według mnie to jego wina, przekaźnik bym zostawił w spokoju.
Mam to samo. Też tak kupiłem. Prawy kierunkowskaz - miga jego strzałka i lampka awaryjnych. Podobno częsta usterka w Alfach i elektrycy mostkują tak właśnie. Jeżdżę i nie przejmuję się. Tobie też tak radzę.
Witam. Miałem to samo. Rozebranie wyczyszczenie przekaźnika spirytusem załatwiło sprawę....
Dziś rano, po nocy, auto straciło kierunkowskazy i awaryjne. Ni z tego, ni z owego padł bezpiecznik. Wymieniłem go i kierunkowskazy są, awaryjne są ale brak kontrolki awaryjnych.
Przedtem, jak pisałem, migała mi kontrolka przy włączeniu prawego kierunkowskazu.
Dwa tygodnie temu, było podobnie rano, brak kierunkowskazów i awaryjnych, przepalony bezpiecznik, który wywalało po wymianie nowego. Zmuszony byłem więc pojechać do serwisu. Tam przejrzano instalację kierunkowskazów (przynajmniej tak wynika z faktury) przeczyszczono jakieś styki i skasowano mnie na 300 zł. , z uwagą, że jeśli problem się powtórzy to należy wymienić przekaźnik (koszt kolejnych 220 zł).
Co Wy na to? przekaźnik robi takie wolty? czy coś innego? gdzie szukać?
Mam to samo od 2 lat,jak wlacze lewy kierunek to kierunek dziala,ale strzalka na zegarach nie.Jak wlacze prawy kierunek to kierunek dziala i miga lampka awaryjnych,ale strzalka na zegarach juz nie.Gdy wlacze awaryjne to lampka awaryjnych miga migacze na zewnatrz migaja,ale strzalki na zegarach nie.Bezpieczniki sa dobre,ale nie wiem gdzie jest ten przekaznik,ktory mozna rozebrac i przeczyscic.Dlatego tez jezdze tak jak jest i nic z tym nie robie.A i jeszcze sprawdzilem zaroweczki w zegarach i sa ok.
Moze ktos podpowie jak jak sie pozbyc tego problemu,tylko nie ASO za 300zl.
Dzieki
... na dokładkę dodam jeszcze, że jak wyjmę przekaźnik, to oczywiście nie ma kierunkowskazów i awaryjnych, ale za to przy zamykaniu i otwieraniu auta z pilota kierunkowskazy się zapalają, pomimo braku przekaźnika ...
... taaaakie cuda się dzieją ... nie rozumiem tego, pewnie dlatego, że nie jestem elektrykiem i to samochodowym ... heh
ten sam problem jest u mnie
mam pytanie : czy ta usterka jest w jakis sposob powiazana z centralka polaczen wzajemnych ?? ( pod kierownica mala puszka )
Problem ten jest bardzo banalny. Macie "słabą masę" na tylnych lampach. Proponuję zacząć od dokładnego przeczyszczenia kostek od tylnych lamp papierem ściernym i jakimś kontaktronem [tylko nie WD-40] a jeśli nie pomoże możecie podłączyć dodatkowy kabelek od minusa w kostce do masy gdziekolwiek w bagażniku. Gwarantuje, ze pomoże...
Czy to na pewno pomoze panie Kazzzzzex?Prubowalem juz wszystkiego,ale tego patentu jeszcze nie.Czy przerabial pan to na swoim przykladzie?
Czyli co mam wyjac tylne lampy i przeczyscic wszystkie styki czy tylko mase?I powinno byc ok?Bede dzis jeszcze prubowal i dam znac czy cos to dalo.
kolega tak mial lub ma bo nie wiem czy to naprawil ale mechanik mu powiedzial ze problem tkwi w przerywaczu od kierunkowskazow. a czy tak jest na 100% wam nie powiem.
pozdro
Witam panowie,przeczyscilem dzisiaj kostki kierunkowskazow tyl w bagazniku i zapsikalem kontaktorem do tego przeznaczonym,wyczyscilem przerywacz kierunkow pod kierownica,wyczyscilem przekaznik kierunkow znajdujacy sie za akumulatorem,wymienilem zaroweczki strzalek kierunkow w licznikach i dalej lipa!!!!!Nadal nie migaja strzalki kierunkow na zegarach.Kierunkowskazy na zewnatrz bardzo ladnie migaja,slychac pieknie pracujacy przerywacz pod kierownica,ale strzalek zielonych na licznikach jak nie bylo tak nie ma.Doradzcie prosze co jeszcze mozna zrobic?
Moze trzeba wymienic ten przekaznik za akumulatorem?Albo cos innego sam juz nie wiem.
Czy podlaczenie pod komputer np.w ASO wykaze gdzie tkwi problem.Prosze podeslijcie jakis pomysl.Chce sprzedac Alfunie i zakupic mlodszy model,ale z ta usterka nie zabardzo ja wystawic na sprzedaz.
Dzieki serdeczne.
... u mnie, na razie jest status quo tj. kierunkowskazy i awaryjne są, wszystko działa jak należy, nie ma tylko kontrolki awaryjnych.
Nie wydaje mi się, żeby to przekaźnik robił te wolty z paleniem bezpiecznika kierunkowskazów. Być może to sprawka styków w lampach tylnych, ale nie mam warunków by je teraz czyścić.
Dowiedziałem się przy okazji, że jest jeszcze jakiś drugi przekaźnik kierunkowskazów, duży zielony, za pedałem gazu, z prawej strony, obok sterownika air bag-u. Może to ten fiksuje?
Witam panowie,mam pytanie czy te przekazniki do kierunkowskazow do kupie na alledrogo,czy tylko w ASO?Bo juz sam nie wiem co zrobic z tymi nieswiecacymi strzalkami kierunkow na tablicy rozdzielczej.Moze jak wymienie kazdy po koleji to wtedy moze dojde do sedna sprawy.Podpowiedzcie cos?
... wiem, że w ASO przekaźnik ten czarny, ze skrzynki bezpieczników (jak na zdjęciu), kosztuje 220 zł, a na Allegro można trafić używany za kilkadziesiąt zł.
... jak się ma sprawa z zielonym, nie wiem, nie znam się na elektryce i więcej niestety nie pomogę
U mnie też się pojawił ten problem. Światła sią kierunkowskazów a na desce nie mam podświetlonych strzałek. Miga lampka świateł awaryjnych. Rady zawarte w tym poście nie dały efektu. Czy czeka mnie zakup nowego przekaźnika. Czy ktoś się uporał z tą usterką?
Dodam, że sprawdziłem żarówki podświetlenia w tablicy deski. Sprawne. Bezpiecznik wszystkie OK.
pomocy
Witam,
Koledzy "błądzicie we mgle" nie znając układu elektrycznego.
Za pracę kierunkowskazów odpowiedzialny jest moduł (przerywacz) R2 umiejscowiony na tablicy bezpieczników.
Natomiast za wskaźniki (strzałki) na tablicy oraz wyłącznik świateł awaryjnych odpowiedzialny jest moduł elektroniczny M83 zlokalizowany na tunelu środkowym przed dźwignią zmiany biegów.
Jak czytam z postów powyżej to "fachowcy" skasowali jednego kolegę za nic.
Jak powiedziałem gdy jest uszkodzony przerywacz R2 brak jest kierunkowskazów. Natomiast gdy jest uszkodzony moduł M83 to jest brak awaryjnych i całkowicie lub częściowo nie działają wskaźniki na tablicy.
Panowie bez znajomości układu elektrycznego oraz braku schematu to jak pisałem "błądzicie we mgle".
Radzę ściągnąć instrukcje serwisową ze schematami DTE lub eLearn i dopiero potem "bawić" się elektryką.
Pozdrawiam
Tak jak pisze kolega wyżej - trzeba sprawdzić zielony moduł znajdujący się pod ICSem , dostępny po zdjęciu tej "skórzanej" osłony od strony pasażera . Najczęstszą przyczyną awarii tego modułu jest wyciekający płyn z nagrzewnicy , który dostaje się do wnętrza i uszkadza ścieżki na płytce .
na 100% trzeba sprawdzić zielony przekaźnik na lewo od nóg pasażera. W przypadku najczęściej tu opisywanym czyli prawy kierunkowskaz - wyświetla awaryjne, lewy - nic nie wyświetla, to przepalona jedna ścieżka w tym zielonym przekaźniku. Niektórym po jej zlutowaniu działa dobrze, mi to nie pomogło. Kupiłem z rozbitka ten przekaźnik - cena 40zł + przesyłka i problem zniknął.
kojarzycie która to ścieżka, bo dopadł mnie ten sam problem...;/
Ja też tak mam ale sprawdzałem już 3 razy ten zielony przekaźnik i wydaje się, że jest ok. Płytka wygląda dobrze. Czyściłem styki i nic:( Tak przy okazji może ktoś wie od czego jest ten żólty przekaźnik?
Ja miałem taki sam problem w Lanci Kappie. Problem jest w tym, że blaszki są wykonane z pierwiastków które szybko ulegają procesom redox także przeczyścić i zabezpieczyć czymś co izoluje powietrze, a puszcza prąd i problem nie wróci. Dotyczy to wszystkich połączeń w tym samochodzie. W lampach ma to miejsce najszybciej bo są najbardziej na zewnątrz samochodu.
Panowie problem jest z przekaźnikiem /zielony pod ISCem na lewo od pasażera/. Na początku padła mi jedna strzałka na tablicy, po miesiącu dołączyła do niej druga.Miałem zabierać się za czyszczenie kostek w tylnych światłach ale na początek kupiłem przekaźnik-używkę 40,00 + przesyłka, 20 minut roboty i wszystko hula. Dostęp do du.y a w czasie mrozu wszystko zimne i sztywne, ale zrobić się da i radość jest.