Witam. Jakie powinno być w 1.8ts 16v ?
Printable View
Witam. Jakie powinno być w 1.8ts 16v ?
10,3 :1
a ja przewrotnie zapytam a jaki stopien spręzania?:>
No wlaśnie kurczę chciałbym wiedzieć dokładnie, jutro bedę mierzył. stopień to wiem, że jest 10,3:1 .
Aby uzyskać wartość ciśnienia sprężania należy pomnożyć stopień sprężania przez 1,25. W Twoim silniku ciśnienie powinno więc osiągać 13 bar.
Świetnie koledzy. Właśnie sprawdziłem ciśnienie. Jest 13,5 - 14 barów. Jedynie na 3cim cylindrze licząc od lewej jest coś powyżej 12. Na pewno nie mniej niż 11,5. Teraz pytanie czy to nie za dużo. Wiem, że jak za dużo to też nie za dobrze, tylko nie pamiętam jakie mogą być tego przyczyny. Ale też możliwe, że tani sprzęt pomiarowy ma jakieś tam błędne wskazania. Przynajmniej pojęcie mam, że jest w porządku.
To wyższe ciśnienie sprężania może być spowodowane wcześniejszym planowaniem głowicy. Nie jest dobrze że ciśnienie sprężania nie jest równe na wszystkich cylindrach, różnica 1.5 bara jest dość poważna. Niższe ciśnienie niż 10 bar oznacza że silnik nadaje się do remontu
Ceramizer zamówiłem do silnika, skrzyni i do paliwa. Powinien dojść w następnym tygodniu. Oczywiście zdam relację.
No to daj znać czy coś pomogło, bo jakoś nigdy nie wierzyłem w te cudowne lekarstwa z allegro, ale może działa. Sam mierzyłeś ciśnienie, czy mechanik? Jak coś to ile płaciłeś, bo też chcę zrobić poimar a nie wiem, ile $ przygotować..
Sam. Kupiłem najtańszy ciśnieniomierz na ebayu za 11f i puszczał ciśnienie pokazując 6 barów. Już go odesłałem i kupiłem inny za 19f w sklepie, z takim wężem który od razu wkręcam w gniazdo, a nie jak w tamtym poprzez szybkozłączkę, tam puszczało. A ceramizer zamówiłem prosto ze sklepu ceramizery.pl a nie allegro. Jutro zmieniam olej i jak przyjdzie to od razu zalewam to ustrojstwo. Trzeba kilkaset kilometrów przejechać, potem zmierze znowu ciśnienie. Zobaczymy czy się wyrówna na 3cim cylindrze. Od razu świece zmienie bo te co mam to są pomarańczowe :P i długo już pewnie nie pociągną.
tu cos jest
http://motoallegro.pl/item793661351_...we_n_sacz.html
ale właśnie jest szybkozłączka przy zegarze, więc nie ufałbym.
Odgrzewam stek:) Ile kosztuje u mechanika sprawdzenie ciśnienia sprężania?? Bo bardzo mnie ciekawi jakie jest u mnie (ot takie szukanie dziury w całym:) ) a i mój brat by sobie sprawdził i nie wiem czy inwestować w manometr czy podjechać do kogoś.
Więcej niż 50zł nie powinno kosztować
No to bardziej opłaci mi się kupić i samemu sprawdzić.
Też tak myślę, tym bardziej że w domu mamy ogólnie 4 auta więc jest co robić:) Jedynie trzeba przedłużkę dorobić albo dokupić bo świece są cholernie głęboko.
masz fajnie, jak ja chcialem sprawdzic to w alfateamie krzykneli 200 albo 300 zł nie pamietam :D
Nie wywalaj kasy na ceramizery.Stosowałem to w silniku , skrzyni i wspomaganiu.Tandeta jakich mało.Pomaga tak samo jak wiara w cuda.Maksymalna różnica sprężania nie powinna być większa jak 1 bar.W 1.8 nie wiem jakie jest minimalne ciśnienie sprężania ale w 3.0 V6 24v producent podaje 11 bar.Zrób próbę olejową w cylindrze który ma słabsze sprężanie.Kilka cm3 oleju wlej do cylindra przez otwór świecy a następnie zmierz ciśnienie.Jeżeli ciśnienie wzrosło to pierścienie lub cylinder zużyty , jeżeli ciśnienie nie zmieniło się to zaworu do roboty.
Ten ceramishit to badziew wypromowany przez dobrych marketingowców i tyle.Nie ma się co łudzić,że pomoże tym bardziej,że silnik jeszcze nie klęknął.
Panowie, temat ceramizerów jak pewnie zauważyliście był poruszony prawie 1,5 roku temu w tym wątku. Ja piszę jedynie o sprawdzeniu ciśnienia żeby nie tworzyć kolejnego wątku a o tym że ceramizery to szajs wiem od dawna, wystarczyło przeczytać jak to ma działać i pomyśleć:)
epion, to ładnie chcieli Cię zainkasować, w V6 jedyna trudność to dostęp do świec w czapce od strony grodzi, ale żeby 200-300zł:)
Manometr można kupić za śmieszne pieniądze, jedynie w przypadku mojego silnika trzeba dokupić przedłużkę bo giętkiej nie ma jak dokręcić, za ciasno i za głęboko.
ja chciałem w aso w mielcu sprawdzić sobie ciśnienie oleju. Zawołali 250zł (robota) + wymiana czujnika (30zł)
A jakie cisnienie powinno być w silniku 1.7 8V (czyli moja bella)???
@grzybek ja mam taki http://allegro.pl/profesjonalny-mier...439967843.html
żadnych przedłużek nie trzeba idealnie pasuje do ts-a.
@Tweety jak będzie 11 atm to jest dobrze
Może się komuś przyda procedura pomiaru. Głównie chodzi o elektrykę można to zrobić na dwa sposoby:
1.
- odpinamy kostki na wtryskach,
- odpinamy kostki od modułów zapłonowych i cewek (razem 4)
- wciskamy gaz do końca, sprzęgło, kręcimy rozrusznikiem i mierzymy każdy garek (oczywiście nie zakręcamy świec żeby rozrusznik miał lżej)
2.
- odpinamy na solenoidzie rozrusznika kabel ze stacyjki (zwykła wsówka).
- w to miejsce podłączamy zwykły przewód,
- zwieramy do + aku i nie musimy już odpinać żadnych kostek i kręcić ze stacyjki.
Przy sposobie nr1 kom p nałapie błędów.
Rafał, a jak z dokręceniem tego sprzętu?? Wystarczy kręcić całością i ten gumowy wąż wytrzyma żeby zrobić to szczelnie??
Tak, wystarczy dokręcić wężem ale trzeba uważać bo ja dokręcałem na chama i przeciąłem ten gumowy oring nad gwintem (albo była jakaś zadra w głowicy od podkładki świecy).
witam serdecznie wszystkich, w mojej alfie z silnikiem 1,6 ts 16v ciśnienie było mierzone dwa razy w dwóch niezależnych warsztatach w odstępie 1 miesiąca i za każdnych razem ciśnienie było na każdym cylindrze 15bar, czy to nie jest za dużo i czy to moze cos znaczyc.
A było coś robione przy silniku?jakis remont głowicy?Tak jak Andrzej pisał planowanie głowicy podnosi ciśnienie.
mazi pali ci olej? możesz mieć w ch.... nagaru na tłokach i głowicy. Ja tak kiedyś miałem przy jednym silniku ale ale nagaru było po 1mm na tłokach i głowicy.
A co przy nagrzanym z gwintem?? Toć to aluminium a gwint jak gwint - można zerwać...
była wymieniana głowica po remoncie planowana nowe zawory
---------- Post added at 09:51 ---------- Previous post was at 09:46 ----------
nagaru raczej niema widzialem cały blok i tloki i tak jak pisalem nowa glowica planowana i nowe zawory, oleju nie pali nic sprawdzam stan regularnie potym jak mi zona zajeb.... miską i zrobila się rysa zalepiłem i stan jest caly czas taki sam