Panowie nie wiem czy dobry dzial ale potrzebuje szybkiej informacji czy znacie samochody w ktorych fabrycznie nie ma oswietlenia tylnej tablicy rejestracyjnej ?
Printable View
Panowie nie wiem czy dobry dzial ale potrzebuje szybkiej informacji czy znacie samochody w ktorych fabrycznie nie ma oswietlenia tylnej tablicy rejestracyjnej ?
nawet mój Citroen 2CV miał oświetlenie tablicy :D
Chyba takich nie ma bo oświetlenie tablicy jest obowiązkowe.
Chyba nie ma takich samochodów, chociaż może jakieś lata 1930 czy coś takiego ;)
a zdradź skąd pytanie ?
Muszę przyznać że dziwne pytanie.
http://www.peom.se/images/080606_Ska...Ford_T-26b.JPG
Ford T - nie miał :)
Abo chodzi o zakład albo zapłać ten mandat i napraw światło :)
zabrali mi dowod ale z tego co czytam to nie zgodne z prawem bo mozna go zabrac za to ze auto grozi swoim stanem na drodze a znalazlem juz 2 auta ktore nie mialy ;p
http://moto.allegro.pl/item785431952..._w_polsce.html
http://moto.allegro.pl/item789084697...inimalnej.html
fiacior ma oświetlenie tablicy w zderzaku nawet widać na fotce. Musiałeś trafić na wściekłych gliniarzy że zabrali dowód za taką pierdołę
skąd wniosek że Camaro nie ma oświetlenia tablicy ???
że zabrali - mieli prawo , ja np lubię widzieć numer auta z tyłu - gliniarze pewnie też (np ktoś odjeżdża z miejsca kolizji , widzisz tył auta - oświetlona tablica - masz większe szanse na jej przeczytanie)
dowód można zabrać za odstępstwa od wymagań prawnych - niekoniecznie oznacza że muszą być one groźne
To jeszcze nie tragedia.
Napraw oświetlenie rejestracji, jedź na przegląd, ale zaznacz, że jest to przegląd tylko oświetlenia rejestracji - wówczas jest taniej niż normalnie, ale mało kto wie o tym, że jest taka opcja i po zabraniu DR płacą za cały przegląd.
Pozdrawiam.
- Rafał
Lipa... nawet trabanty, syreny czy p70 - mialy ten zbedny element wyposazenia....
dla jednych zbędny a dla innych nie - zupełnie tak samo jak bieżnik na oponach
(Art. 132, ust. 1) brzmi :
Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie: stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,
zagraża porządkowi ruchu,
narusza wymagania ochrony środowiska;
Żaden z tych przypadków tu nie zaistniał. w ogóle nie jest wykroczeniem, gdyż nie stwarza zagrożenia w ruchu drogowym.
brak lampki nad tylnia blacha to troche kpina.... zeby zabierac dowod... gliniarze przeginaja szukal wszedzie nawet kazal dmuchac gasnica... trojkat zapasowka lewarek itp. apteczka heh nawet jej zawartosc... po prostu poj** nie wiem moze siostra mu nie dala ?
ostatnio chyba zapanowala nowa moda i widze duzo aut ktore maja podswietlone tablice na niebiesko
niby swieci ale i tak dobrze nie widac
ale za niebieskie tez pewnie dowod biora :D
też sobie łądnie podświetle na czerwono tak jak STOPy kupilem na allegro ladne chromowane ramki na tablice z logirm AR i napisem www.alfaholicy.org :)
Tak tak... podświetl rejestracje na czerwono to znów Ci zabiorą dowód:P
W samochodzie nie masz prawa w żaden sposób doświetlać niczego a tym bardziej na niebiesko czy czerwono - poczytaj trochę kodeks :P
czytalem go 3 godziny i nie znalazlem na ten temat nic nawet to ze takie oswietlenie jest nie obowiazkowe poniewaz nie wplywa to na bezpieczenstwo jazdy i nie utrudnia ruchu drogowego innym jego uczestnikom....
a za takie cos?
http://allegro.pl/item794710523_ramk...tlacz_led.html
tablica musi byc widoczna dlatego jak policjant jest cham to nawet za to ze masz brudne moze Ci zabrac ale z reguly mowia zeby przy nich wyczyscic
to poczytaj warunki dopuszczenia pojazdów do ruchu po drogach publicznych
Najlepiej wejdź na stronę głównej komendy policji i tam gdzie jest do nich kontakt. Napisz @ i oni Ci podadzą paragrafami czego nie wolno :P jak tak zrobiłem jak jeszcze miałem lancera i chciałem założyć stroboskopy+neony. Po odp od nich dałem sobie siana bo napisali mi co za to można "dostać w prezencie".
Albo im z czymś podpadłeś, albo miałeś po prostu pecha. Może, ktoś przed Tobą ich wk... i musieli chłopcy odreagować. Teraz niestety będzie się to zapewne zdarzać częściej - szukają kasy. To, że przyp... się do świateł jestem w stanie zrozumieć, ale gaśnicą kazali Ci dmuchać?! Przecież te gaśnice to wszystko jednorazówki - nie wiem, czy mogli Cię do tego zmusić? Mogą tylko datę przeglądu sprawdzić! Nie wiem co ich obchodził lewarek i koło zapasowe! Tak w ogóle to apteczka jest w Polsce obowiązkowa?
no wlasnie ze nie kozaczylem zmeczony przysypialem na fotelu pasazera a moja luba prowadzila pojazd i ona z nimi gadala... ja wyszedlem pokzac trójkąt zapasowke itp. pozniej poszla z nimi do radiowozu i przyniosla mi ta kartke wyszlem pozniej z tym i zapytalem grzecznie o co kaman i powiedzialem im pare slow i odszedlem... tyle kozaczylem juz po fakcie oni nie stoja ponad prawem
dlaczego uwazasz ze nie musisz miec oswietlonej tablicy z tylu ?
nie stoisz ponad prawem... ja np jezdze bez pasow w miescie bo tak lubie i jak trzeba to za to place - moj wybor , jak nie masz ochoty miec oswietlonej tablicy to plac za to i tyle
Nie no czasem te móżdżki potrafią się czepnąć o byle co, wiem to bo nie raz miałem z nimi wątpliwą przyjemność konwersacji na temat przepisów ruchu drogowego. Przepisy są po to żeby je naginać :)
Kiedyś był taki przepis nawet, że musisz mieć chlapacze zamontowane, jeżeli tylny obrys pojazdy jest , chyba, bliżej niż 1,5 krotna średnica koła od środka tylnej osi ( czy jakoś tak). Za nie odśnieżony dach też są jakieś sankcje, a także jesli opona wystaje poza obrys pojazdu.
Jeżeli Twoj pojazd jest wyposażony w oświetlenie tablicy rejestracyjnej to musi być ono sprawne.
Fakt. Świateł mieć nie musisz ale od pewnego czasu musisz na nich jeździć przez całą dobę 365 dni w roku :)Cytat:
Napisał sargal
Tablica rejestracyjna musi być widoczna w każdych warunkach atmosferycznych i o każdej porze dnia i nocy. Jak będziesz miał ją brudną/zaśnieżoną to również możesz zostać za to zatrzymany. Jeśli jesteś w stanie wyeliminować usterkę na miejscu ( wymiana żarówki, wytarcie tablicy) to nic się specjalnego nie dzieję. Jeśli nie to teoretycznie masz nie sprawny pojazd. Prawo można interpretować na wiele sposobów jednak zawsze można się do czegoś doczepić ( w imię zasady 'Nie ma ludzi niewinnych są źle przesłuchani).
Inną sprawą jest że miałeś po prostu pecha. Pewnie panowie nie darzą pasją Alfy :)
Co do apteczki - to z tego co wiem nie jest chyba w Polsce obowiązkowa tylko zalecana :)
racja :) nie ma obowiązku powiadania apteczki tylko obowiązek udzielenia pierwszej pomocy, którą czasem ciężko udzielić bez apteczki ;)
a co do oświetlenia to niestety ale tutaj rację ma policjant, jest na wyposażeniu pojazdu więc działać musi.... ale że zabrał za to dowód, pewno jak koledzy pisali miał gorszy dzień...
to kolo zapasowe jest obowiazkowe??
nie kazdy wozi przeciez
hmm a jak ktos ma swiatla do jazdy dziennej??
teraz juz nie musza sie swiecic inne swiatla tylko te z przodu wiec wtedy tablica tez nie jest podswietlona
swoja droga mogli wprowadzic zeby w dzien jezdzic na postojowych na jedno by wyszlo bo auto by swiecilo
albo zeby chociaz w terenie zabudowanym mozna bylo jezdzic na postojowych
Ten Ford T też ma podświetlenie tablicy - patrz uważnie na dolna część światła tam jest kawałek półokrągły przezroczystego szkła, który daje światło białe na tablice rejestracyjna. Oświetlenie tablicy to wymóg homologacyjny samochodu i po drogach mogą się poruszać pojazdy zgodne z warunkami homologacji.
Jak to kazał Ci dmuchać gaśnicą?
Przecież po to na niej jest winietka, by mówiła o jej ważności i po to jest plomba, by świadczyła o tym, że gaśnica jest pełna!
Jeśli kazali Ci "dmuchać" gaśnicą, tzn, że musiałeś zerwać plombę, a skoro tak, to przy następnej kontroli wezmą Ci dowód za to, że gaśnica była używana, czyli nie jest pełna i w razie pożaru nie będziesz w stanie ugasić nią pożaru...
Więc jak to jest?
Pozdrawiam.
- Rafał
jak dmuchnął to jest dowodem na to że nieznajomość prawa szkodzi...