Witam. Mam pęknięta obudowę filtra powietrza. Czy do mojego JTD 8v 99r będzie pasowała obudowa od TS? Na fotkach z allegro wyglądają całkiem podobnie:)
Pozdrawiam
Printable View
Witam. Mam pęknięta obudowę filtra powietrza. Czy do mojego JTD 8v 99r będzie pasowała obudowa od TS? Na fotkach z allegro wyglądają całkiem podobnie:)
Pozdrawiam
Tak
Witam,
skorzystam, z okazji i się podepnę pod temat.
Ja mam AR 156 1.9 jtd 16v z 2003(wersja przejsciowa po lifcie wewnatrz, buzka starsza) i pytanie w sumie to samo: czy będzie pasowała obudowa do filtra powietrza z innej wersji silnikowej?
Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
Co by nie tworzyć nowego tematu też zapytam bo potrzebuje do 2,4jtd obudowę filtr powietrza i teraz pytanie czy od wszystkich modeli 156 będzie pasowała obudowa oczywiście mowa z tych sprzed FL.Jeśli nie to z jakich będzie pasować ? Mój rocznik 99 136koni.Dzięki z góry.
Obudowa od tsa pasuje, ale tylko puszka w którą wchodzi filtr, pokrywka, czyli zamknięcie obudowy nie pasuje, ze względu na montaż przepływomierza. To tak ku informacji :) Gdyż sam miałem problem z połamaną obudową, i zakupiłem właśnie od tsa, i niestety najważniejszy element nie pasował. Ostatecznie kupiłem od 2,4 jtd. Do 1,9 podejdzie tylko uszczelkę i blachy od przepływki trzeba przełożyć.
1,9 i 2,4 obudowy się różnią
do 2,4 pasuje tylko obudowa od benzynki 2,5.
Hmmm mi właśnie by sie puszka sama przydała bo góre mam dobrą tylko w puszce mam gwint urobiony i nie moge do konca go zamknąć:/
To weź grubsze wkręty. Ja miałem to samo i grubsze wkręty rozwiązały sprawę. A co do pękniętej obudowy to polecam pojechać do zakładu gdzie spawają plastiki. Ja miałem całą obudowę połamaną + spore ubytki i za 40 zł chłopaki zrobili obudowę jak nową praktycznie. Wiadomo że widać że była naprawiana, ale to nie ma wyglądać (bo i tak nie widać) tylko spełniać swoją rolę :)
dział "zrób to sam " - jest patent
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...powietrza.html
Wielkie dzięki za tego linka a jeszcze jak w temacie jesteśmy nie wiem czy też tak macie ale kupowałem filtr taki jaki ma byc do tego modelu i po włożeniu jakby wyższy jest ledwo prawie na siłę domykałem obudowę filtra czy to normalne?Czy gość mi sprzedał zły filtr?Z zewnątrz identico jak stary chociaż stary też był jakiś lekko przygnieciony na wysokości <myśli>
też miałem kiedyś w 156 "za wysoki" filtr o jakieś 5mm
Kup UFI i nie będzie problemu z zamykaniem.
Od razu zalejcie betonem żeby był spokój :D ja pęknięcie zakleiłem sylikonem i mam spokój narazie - a co do zerwanych śrub to chyba nie kupiłem jeszcze żadnej alfy która by je miała wszystkie dobre...
tak ale to jest strasznie drażniące gdy szybko chcesz wymienić filtr a tu nagle głupie śrubki 10-tki Ci zaczynają strajkować i udowadniać swoją siłę. Tak w nawiasie to nawet przy małej szczelince gdy ciągnie lewe powietrze czuć już minimalny spadek mocy...
---------- Post added at 15:43 ---------- Previous post was at 15:43 ----------
Ale raczej mało kto bierze się przy zakupie auta i oględzinach za odkręcanie filtra powietrza :D
Dobra a napiszcie które filtry tzn jakiego producenta będą odpowiedniej wysokości prócz UFI bo szczerze powiedziawszy 1 raz słyszę o tej firmie.
Pisałem że u mnie Mann wyglądał że pasuje idealnie.
Tutaj sobie sprawdź pod swój silnik:
https://www.mann-hummel.com/mf_prodk...tlg_01_fzart=1
kombinujecie z tymi filtrami... jak można filtrona zakładać? to juz lepiej tam gąbkę włożyć i na to samo wyjdzie albo wrzucić filtr z manna po 20 tysięcznym przebiegu i też będzie to samo a nawet lepsze... pare złotych zaoszczędzonych a ile potem kłopotów jak trzeba przepływke wymienić gdy filtr szybko się zawali i nie bedzie dostawał tego co ma dostać silnik...
Tak jak kolega pisał MANN:
Albo UFI:
http://217.141.19.68/uficat/
Filtron miałem dwa razy i dwa razy był problem by to założyć (pokrywa sprężynowała), z UFI no problemo