Witam
Jak dziła Alfa code? Zakupilem alfe bez karty i z jednym kluczem (czerwony) dioda przy kierzye nie mroga :) Nie wiem jak to uruchomic. :oops:
Pozdrawiam
ps Witam wszystkich :lol:
Printable View
Witam
Jak dziła Alfa code? Zakupilem alfe bez karty i z jednym kluczem (czerwony) dioda przy kierzye nie mroga :) Nie wiem jak to uruchomic. :oops:
Pozdrawiam
ps Witam wszystkich :lol:
Przy zakupie Alfy powinieneś otrzymac trzy kluczyki (dwa czerwone i jeden brązowy). Kluczyki czerwone są kluczami pomocniczymi, natomiast brązowy to klucz matka. Zauważ, że np. klapy bagażnika nie otworzysz za pomocą czerwonego kluczyka, może go otworzyc jedynie kluczykiem matką. Karta kodowa jest po to abyś mógł w razie czego dorobic sobie klucze (jest na niej wybity unikatowy kod), natomiast klucza matki nie można już chyba dorobic (pamiętam jak przy zakupie auta poprzedni właściciel mówił mi żebym pilnował karty kodowej i klucza matki). Kluczyki są jakoś programowane i można je dorobic chyba jedynie w ASO, chociaż w tej kwestii mogę się mylic.
Przy wkładaniu kluczyka do stacyjki powinna na chbwile zaświecic się kontrolka Alfa code (taki żółty kluczyk) informuje ona o tym, że kluczyk został pomyślnie zweryfikowany przez komputer w innym przypadku podobno nie da się uruchomic auta. Nie mam pojęcia jak to jest u Ciebie, dlaczego ta kontrolka się nie świeci :roll:
A to mnie zaskoczyłes ;// Nie posiadam klucza matki, ani karty kodowej(jedynie 2 czerwone).Przy odpalaniu świeci się przez chwile kontrolka code. Klape bagażnika otwieram kluczykiem czerwonym bez problemów. Ale od strony kierowcy nie moge otworzyc zamka kluczykiem czerwonym, otwiera się tylko od str. pasażera. Auto było sprowadzone, jestem 2 właścicielem w polsce. Myslałem ze zamek od str. kirowcy jest zepsuty. Czyżby poprzedni właściciel przełożył wkładki zamka??
Pozdrawiam
czerwonym kluczykiem normalnie da rade otworzyć bagażnik...;) a ja mam dw a czerwone kluczyki jeden brązowy i dwie karty;) ...
no masz troszku lipe z tym codem bo jak coś ci się zacznie sypac w elektryce to możesz go potrzebowac :?
pozdrawoiam
U mnie generalnie kluczykiem czerwonym mogę otworzyc jedynie drzwi od strony pasażera, gdyż zamek od strony kierowcy po próbie włamanania został doszczętnie zniszczony. Bagażnika nie otworzę kluczykiem czerwonym, jedynie matką (w Alfie Dafita jest tak samo).
Nie mając karty kodowej i klucza matka, a chcąc dorobic sobie klczyk musicie w ASO zamawiac komplet wszystkich kluczy wraz z zamkami do nich pasującymi, także koszty są spore (tak mówił mi, poprzedni właściciel Alfy Dafita). Samych kluczyków sobie nigdzie nie dorobicie bo muszą one zostac zaprogramowane (przynajmniej tak jest z kluczem matką).
Ja też nie mam kompletu wszystkich kluczy, a jedynie jeden czerwony + klucz matke + karte kodową, jednego kluczyka mi brakuje :wink:
Nigdy bardziej się tym nie interesowałem, zapamiętałem sobie tylko to aby schowac klucz matke i praktycznie go nie używac. Najlepiej podejsc lub zadzwonic do ASO i wszytsko będzie wiadome. Ja jedynie powtarzam to co usłyszałem od osób trzecich :P
Pozdrawiam :wink:
edit.
ja już zgłupiałem, czerwonym kluczykiem nie otworzę bagażnika, jedynie brązowym :PCytat:
Napisał KUBAS
WItam
No to pieknie z tymi kluczami :twisted:
Moim otwieram wszystko i zaplam :) ten sygnal code zaswieca sie i gasnie czyli ok. Mi nie mroga ta dioda co jest na kolumnie kierowniczej i oto mi chodzilo jak zalaczyc ten "alarm"
ja alarm załączam z pilota. :mrgreen:
ja niemam alarmu i niemam żadnej kontrolki ..no jest jedna ale to od centralnego zamka który nie jest orginalny. auto posiada centralny ale z kluczyka a ktos sobie wstawił z pilota i też kiedyś miałem z tym problem bo mi się rozkodował ..cholerna elektryka :twisted:
pozdrawiam
no własnie ja tez kupiłem swoją alfę z jednym tylko kluczykiem czerwonym i w dodatku strasznie zniszczonym ale z dorobieniem niebyło problemu tylko cena 170 zeta sztuka i otwieram nim wszystko i zapalam .
HejCytat:
Napisał kali146
a gdzie dorabialaes? w ASO czy zwykłym zakłądzie?
Ja też czerwonym otworzyć mogę wszystko.Troszke by było dziwne wozić specjalnie klucz matkę żeby otworzyć bagażnik.A co do nie migającej diody to myślę że jest możliwość że system alfacode jest zwyczajnie odłączony, lub uszkodzony i nie działa poprawnie
zwykły zakład tylko że to było rok temu teraz może taniej.
Ja też mam tylko jeden czerwony, ale nie było najmniejszego problemu z dorobieniem klucza w zakładzie się tym trudniącym, tyle tylko, że wyposażonym w takie specjalne urządzonko do kopiowania danych z jednego chipa, na inny - koszt o ile dobrze pamiętam 150 zł, kluczyk jest taki, deczko tandetny, ale spoko, działa bez zarzutu. Natomiast jeśli chodzi o otwieranie bagażnika, to raczej jest odwrotnie, tzn. w komplecie kluczy powinien być jeden klucz tzw. serwisowy, który otwiera wszystko, po za bagażnikiem. Jest on po to, żeby serwisanci, nie grzebali w bagażniku :wink: :) Nie wiem jak jest w alfach, bo kupiłem samochód z drugich rąk, z tylko jednym kluczykiem, czerwonym właśnie ale np. w Volvo jest taki kluczyk serwisowy, tak, czy inaczej całkowitym absurdem byłoby to, żeby na co dzień korzystać z kluczyka "master", bo nie do tego on służy.
Czy możliwe jest że do samochodu dołączone są dwa kluczyki o różnym kształcie, oba są czerwone tyle że jeden nie pasuje do niczego (drzwi pasażera mają coś z zamkiem nie można go z kluczyka otworzyć żadnego nie próbowałem na siłę przekręcać) gdzie powinna być karta ALFA CODE nie dostałem jej przy zakupie. W samochodzie jest zamek centralny niema alarmu ani pilota
No dolaczyc mogli, ale raczej powinny byc tak samo naciete. Chyba ze jednym tyylko bagaznik mozesz otworzyc a drugim tylko drzwi i stacyjke. Musisz pokombinowac :P A alfa code karte powinienes dostac razem z samochodem w papierach. Ja sam nie mam tego i mam tylko 1 zniszczony czerwny kluczyk. Bylem ostatnio dorobic za 140zl, ale jak mi chlop dorobil to nie moglem auta otworzyc ani odpalic.
Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie, techniczne jakie słowo "kluczowe" wpisać/ o co pytać zeby znaleźć zakład dorabiający takie elektroniczne klucze, pytam przede wszystkim tych, którym udało się dorobić klucz
Z góry dzięks
Wraz z samochodem powinieneś otrzymać dwa kluczyki czerwone i jeden bordowy.Cytat:
Napisał Hertzh1
Do tego kartę Alfa Code. Jeśli jej nie masz to w przypadku problemów z AlfaCode nie będziesz w stanie uruchomić awaryjnie samochodu, bo nie znasz codu. Dorabiajątaki numer w ASO na podstawie numerów samochodu o ile się nie myle.
Dzięki za rady, na razie będę poszukiwał alternatywnej metody, obawiam się że cena jaką usłyszę w ASO może mnie powalić
Niekoniecznie. Ostatnio znajomy zamawiał ją w ASO i zapłacił niecałe 60 zeta. Tyle, że czas oczekiwania jest długi bo minimum 2tyg, bo ściągają to z Włoch.Cytat:
Napisał Hertzh1
to zmienia postać rzeczy, jutro trzeba zadzwonić do ASO jakiegoś.
Wszedzie CI dorobia. W tesco w carrefourze w M1 w kazdym wiekszym Hipermarkecie i w dobrym zakladzie slusarskim. Pytalem o wkladki do Alfy + klucze to mi powiedzieli 395zl. Cena chyba przystepna...
ja kupilem auto rok temu bez karty Code i bez problemu ja dorobilem w Aso za 56 zł:)(spisali nr nadwozia i tyle,rzeczywiscie czas oczekiwania to 2 tyg.)dorobic musialem bo immobilajzer mi szfankowal i wskoczyly bledy:)
wcześniej (w tym temacie) pisał ktoś że udało mu się dorobić taki kluczyk za 160 PLN to jednak lepiej nieco. W każdym razie jest nadzieja że obedzie się bez wymiany komputera zamków itd.....
No ja CI mowie ze za 120 nawet da sie bo sie pytalem. za 140 sie da :D ogolnie da sie to dorobic.
Ja kupiłem samochód z jednym kluczem czerwonym, otwiera tylko dzwi od kierowcy, zamyka tylko od pasażera, bez żadnej karty, klucz był bardzo zjechany, ślusarz miał problem z odczytaniem, ale w końcu skopiował (120 zł)
Hej Hertzt.
Jak dowiesz się czegoś więcej o karcie to daj znać.
Pozdrawiam
sorry chłopaki. czy po jednym obrocie kluczyka AlfaCode powinno zgasnąć po chwili? czy dopiero gaśnie po odpaleniu?
auto mi nie odpala i sie zastanawiam nad wszystkimi opcjami :roll:
Po chwili powinno zgasnąć. Nie musi być motor uruchomiony.
Pozdr.
cholera :/
jak załączam kluczyk świeci mi się taka choinka:
http://img140.imageshack.us/img140/4...ssssoc1.th.jpg
no to chyba będzie trzeba zakodować kluczyk znowu. ciekawe czy to jest przyczyną nie odpalenia auta. ktoś wie jak auto reaguje po rozkodowaniu ?
ja mam dwa czerwone i czarny
otwieram pilotem ale da sie czerwonym rownierz bagarznik
ale mam takie cos czerwony kluczyk w stacyjke odpalam code sie oczywiscie zapala i gasnie po odpaleniu dzwi sie automatycznie blokuja po odpaleniu
ale jak stane zgasze alfe i zabiore kluczyki rodzinka zostanie w samochodzie po kilku sekundach wlancza sie alarm(czy mozna wylaczyc)
jak zostawie kluczyk w stacyjce rodzinka w samochodzie wlacz sie alarm(czy mozna wylaczyc)
ale jak zostawie kluczyki w stacyjce rodzinka w samochodzie ale uchylone dzwi nie wlaczy sie