witam
czy da się w jakiś sposób zamontować tempomat w alfie 156?
przydał by mi się:)
a czytałem kiedyś,kiedyś ze to nie jest żaden problem np w oplu;]
Printable View
witam
czy da się w jakiś sposób zamontować tempomat w alfie 156?
przydał by mi się:)
a czytałem kiedyś,kiedyś ze to nie jest żaden problem np w oplu;]
wydaje mi się że nie będzie problemu, tym bardziej że do Lancii Lybry montują ludzie tempomaty z alfy 156.
Zdejmij osłonę kolumny kierownicy, sprawdź czy masz tam wolną białą kostkę z bodajże 8 pinami. Może być tez schowana gdzieś z boku skrzynki z bezpiecznikami. Lybry w 90% były przystosowane do tempomatów. Ja do swojej sam zbudowałem prosty układ który działał w 100%. Byc może alfy maja tak samo.
muszę też sprawdzić czy mam taką kostkę, no i poszukam i poczytam czy jest to do wykonania samemu.
Czasami naprawde by sie przydał
witam!!!również jestem zainteresowany montażem tego przydatnego wynalazku w mojej 156 oraz 147.(moja alfa 147 to full opcja z navi,skórami,itd. a niestety nie ma tempomatu i kierownicy wielofunkcyjnej,dziwne...)
ostatnio zdjąłem osłonę kolumny kierowniczej i znalazłem taką białą luźną kostkę.
zdjęcia poniżej:
ponadto na allegro znalazłem uniwersalny tempomat z myślą o montażu w mojej 156.co o tym sądzicie,czy warto w coś takiego zainwestować?
http://moto.allegro.pl/item826337351...samochodu.html
Mowicie o przedliftingowej 156? Jak wyglada takowy tempomat tzn, zintegrowany z ktoryms z przelączników ( wycieraczki, kierunki) czy osobna wajcha?
do alfy przedliftowej ciężko będzie dołozyć fabryczny tempomat,ja myślę nad tym uniwersalnym z allegro.tempomat fabryczny ma umieszczoną manetkę obsługi tuż pd dźwignią kierunków i świateł.
natomiast wracając do AR 147 to właśnie sprawdziłem że przy sprzęgle też jest jakiś czujnik,pedał gazu jest elektroniczny.
czyli są duże szanse że po dołożeniu odpowiednich przełączników tempomat będzie działał.
jest to opisane w tym wątku:
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...light=tempomat
To bardzo nieladnie. A juz liczylem na ciekawy dodatek.
pocieszyłeś mnie!poszedłem krok dalej i już zamówiłem przełączniki zespolone.minie kilka dni zanim dojdą do holandii.
mam nadzieję że to wszystko zadziała i będę mógł cieszyć się tempomatem w drodze do polski na święta.
siedzi mi jeszcze w głowie kierownica wielofunkcyjna ale to temat na inną bajkę...
pozdrawiam!!!
http://allegro.pl/item802103263_alfa..._tempomat.html
hmm czyżby to:)
ale widzę ze to jest do 156SW bo spryskiwacze na tylna szybe z wycieraczka sa to chyba raczej nie będzie pasowało
i kicha dziś z ciekawości chciałem zobaczyć czy mam tą białą kostkę jak andro34 i niestety nie ma czyli tempomat u mnie będzie drogo kosztował
tez dzisiaj rozbieralem oslone w poszukiwaniu tej kostki, chociaz szanse na jej znalezienie male :)
witam ponownie!!!
dostałem już przesyłkę z przełącznikami zespolonymi i manetką tempomatu.
zdjąłem dolną część osłony kierownicy i podpiąłem tak na szybko kostkę tempomatu celem sprawdzenia.podczas jazdy samochodem włączyłem tempomat,zaświeciła się sygnalizacyjna zielona kontrolka i tempomat zaczął najnormalniej w świecie działać.
nie przypuszczałem że to takie proste...!
niestety nie da się przenieść samej manetki,w sobotę wymienię całe przełączniki.
pozdrawiam!!!
u mnie nie mogę znaleść kostki może jest sprytnie schowana...
Z tego co widzę na schemacie w DTE to 4 kable biegną bezpośrednio do ECU a jeden do jakiegoś łącza B1D (prawdopodobnie zasilanie 12V).
Sprawdzę w ASO czy da się kupić tą białą kostkę z kablem to wtedy będzie można ją podłączyć według schematu ....
Ja u siebie nie miałem kostki, pociągnełem kabelki 4 szt do ecu wg. schematu, kupiłem manetke, trzeba tylko dorobić zasilanie i bezpiecznik, dociąć dolną obudowę kierownicy i śmiga.
Upewnij się że masz:
1. Kontrolkę tempomatu (lampka)
2. Przełącznik nad pedałem sprzęgła
3. Przełącznik nad pedałem hamulca.
No to do dzieła. Odepnij mase z akumulatora, rozbierz wtyczke od ECU, (nie pamiętam która, u mnie była A i B) podaj napięcie przez bardzo mały bezpiecznik na pin 53. (polecam bezpiecznik szklany n. 0.5A) . Podłącz wszystko spowrotem. Jeśli po przekręceniu kluczyka zaświeci się kontrolka tempomatu to jestes w domu:) Podpięcie manetki to prosta sprawa, przychodzi do niej "+" i zwiera odpowiednie piny (ON,+,-,RES), na dobrą sprawę można by manetkę zastąpić jednym włącznikiem i 3 przyciskami).
PS. U mnie przy pinie 53 nie było kabla, wyciągnąłem zaślepke, włożyłem cieńki kabelek i wcisnąłem szpilkę żeby go zablokować.
Jeśli nie wiesz jak podłączyć manetkę możesz użyć miernika i sprawdzić które piny zwiera po naciśnieciu odpowiednich przycisków.
No i niestety u mnie w 1.9jtd z 2001r. też tej kostki nie ma...
Zrobiłem dokładnie tak samo zanim przeczytałem twoje wskazówki.
Podłączyłem się FiatECUSacan i podłączyłem kabelek z 14 pinu łącza konektorowego B1D (12V) do 53 pinu w ECU. W FiatECUScan-Parameters załączył się Cruise - „ON” i Cruise Light-ON.
Niestety środkowy wyświetlacz „check control” nie ma lampki do tempomatu, ale za to w kostce są już kable zasilające lampkę pin 3 i 13 (w wtyczce ECU też jest kabel do zasilania lampki pin 23)
Muszę tylko kupić oprócz manetki odpowiedni wyświetlacz.
TYLKO JAKI ??? w eper nie mogę znaleźć odpowiedniego.
Ja mam 156036356 natomiast eper pokazuje taki sam nr dla wersji Distinctive.
Czy ktoś wie jaki powinien być odpowiedni numer check control dla Alfy 156 1,9 JTD 8V 115KM lift 2002r.
Zapytam się w ASO ile kosztuje wiązka kabli między ECU a manetką tempomatu.
Kolego Keeperek dorabiałeś kable do ECU czy miałeś oryginalne?
Jak dorabiałeś to skąd wziąłeś końcówki kabli?
witam!!wiec zakupiłem na allegro uniwersalny tempomat i zestaw przełączników wraz z manetką tempomatu,mam zamiar zamontować to wszystko do swojej 156,jedyną przeszkodą jest tylko brak czasu...
http://moto.allegro.pl/item943476168...iwersalny.html
zawsze to jakaś alternatywa.
Sprawdziłem nr. mojego wyświetlacza: 156047519. Na upartego tempomat będzie działał bez tej lampki, jak manetke masz na ON cały czas to i tak nic sie nie dzieje.. możesz też dołożyć jakąś malutką diodę i po kłopocie.. trzeba by tylko zmierzyć jakie napięcie jest między 3 a 13, dobrać rezystor do diody.
Co da kabli to nie sądze żeby sie dało dołożyć wiązkę, bo to jest jedna wielka wiącha kabli razem spiętych nie tylko do tempomatu. Z resztą po co komplikować. Kup przewod 4X0,75 albo jeszcze cieńszy. Nic nie trzeba dorabiać, przy manetce łączysz na kostki, a przy ecu wyjmujesz koreczek z pinu, wkładasz odizolowany kabel i wciskasz np. szpilke żeby zablokować. Już sporo czasu tak mam zrobione i nic sie nie rozłącza, wszystko ładnie działa.
Dzięki za numer przyda mi się. Czy twoja Alfa to model 2002-2003 z kontrolą trakcji (VDC)?
Faktycznie z dokupieniem pojedynczej wiązki w ASO może być problem. Jeżeli chodzi o diodę to wole zapłacić 40zł i wymienić cały wyświetlacz na odpowiedni. Będę próbował kupić w sklepie elektrycznym końcówki do ECU albo używaną wtyczkę to sobie wyciągnę 4 kabelki.
W mojej Alfie, 98` znalazłem takową kostkę więc oznacza to że wystarczy zakupić manetkę, wpiąć i wszystko będzie działać?
Są jakieś sposoby żeby sprawdzić to "na krótko" żeby nie wydać niepotrzebnie kasy na części.?
- czy ktoś znalazł instrukcję po polsku, na stronie producenta jest w kilku językach ale polskiej nie ma.
Gdzieś ty ją tam wyszukał? Podobno w przed liftingowych nie może być tempomatu?Cytat:
Napisał Alfalotnik
Niedawno rozbierałem osłony pod kierownicą i natrafiłem właśnie na jakąś wolną kostkę, chyba że jest to od czegoś innego.?
Jak autko wróci od blacharza to aż sprawdze dokładnie.
A jeśli nie tempomat to od czego tam może być wolna kostka.?
ja mam nieoryginalny tempomat z manetką wyglądającą jak z 20 letniego VW i będę musiał przerobić na oryginalną, pytanie tylko jak to zrobić żeby nic nie zepsuć?
witam. rozebrałem obudowe kolumny i nie znalazłem białej wtyczki do tempomatu, z wtyczek luzem były tylko dwie:
jedna czarna
http://saveimage.eu/show.php/166_DSC00289.JPG.html
ogólny widok:
http://saveimage.eu/show.php/167_DSC00292.JPG.html
druga za bezpiecznikami tez czarna ale mniejsza
mozliwe ze nie mam wtyczki do tempomatu w 156 2005 rok 1.9jtdm 150km ?
Ta duża czarna to chyba gdniazdo diagnostyczne OBD2. Wtyczki powinny być białe (są dwa rodzaje). Ale skoro jej tam nie masz to nic straconego. Troche chęci i można kupić manetke od tempomatu i pociągnąć kabelki do sterownika silnika. Samą manetke ciężko dostać ale można kupić zespół przełączników pod kierownice i wymontować z niej manetke i przełożyć do swojego (nie trzeba ściągać kierownicy tylko dolną pokrywe. Poczytaj dokładnie tematy na forum
ja tam nie mam takiej kosti, ale mam taka biał do której juz cos jest podpiete nad bezpiecznikami:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/03/190.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/03/191.jpg
byłem przekonany ze na wyświetlaczu mam ikone tempomatu, jednak błąd, mój środkowy wyświetlacz nawet nie figuruje w opcjach wyświetlaczy z instrukcji obsługi w dolnym rzędzie z lewej strony nie ma zadnej kontrolki, czy to mozliwe jest wogole?
w takim razie chyba rezygnuje z pomysłu montażu tempomatu
Ciekawostka, :cool: po uruchomieniu tempomatu okazało się że lampka jednak jest a pod światłem nie było jej kompletnie widać.
Podsumowując: kupiłem używaną manetkę z kostką i wtyczką z obciętymi kablami (140zł), w sklepie elektronicznym 5 kabelków o różnych kolorach - 4x1,5metra i 1x0,5 metra oraz 4 małe końcówki do wtyczki ECU i jedną większą końcówkę do podłączenia zasilania do pinu 14 w złączu konektorowym B1D.
Z końcówkami trafiłem zmieściły się w małej dziurce wtyczki ECU natomiast kable były trochę przy grube i musiałem trochę pokombinować żeby je wcisnąć ale się udało.
Oczywiście bez eLearn nie wiedział bym gdzie się podłączyć w wtyczce ECU oraz bez postu:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/24218-opis_kolorow_na_schemacie_elektrycznym.html
także FiatEcuScan był bardzo przydatny - dzięki nie mu sprawdziłem po podłączeniu czy wszystkie przełączniki manetki tempomatu działają .
Jak ktoś będzie kupował kabelki do podłączenia to muszą być tak samo grube jak te między manetką a kostką. Jeżeli chodzi o końcówki do wtyczki ECU to takich jak fabryczne nigdzie nie kupicie a te z sklepu elektronicznego się sprawdziły mimo że mają inną zasadę działania.
W wolnej chwili dołączę jakieś zdjęcia.
Muszę jeszcze tylko wyciąć otwór w dolnej osłonie.
witam!!!
odgrzewam temat.
chciałbym zamontować w AR 156 1,9JTD 2005r. tempomat (niestety fabryka poskąpiła jej tego cudownego wynalazku...)
mam już oryginalną manetkę i teraz moje pytanie,może laikowate...
gdzie znajduje się komputer sterujący w który wpinamy się z tempomatem?
dodam że odpowiednie czujniki przy pedałach sprzęgła i hamulca są.
W 156 cruise control jest wbudowany w ECU silnika, manetka to same przyciski, powinieneś mieć kostkę pod obudową kierownicy. Poniżej schemat połączeń, H7 to manetka.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/05/201.jpg
dzięki za pomoc!
aż tak biegły nie jestem w tych alfowskich schematach...
gdyby ktoś wytłumaczył mi "po chłopsku" jak i gdzie to wszystko podłączyć to dam radę bez problemu.
jeśli chodzi o kostkę to przekopałem wszystko wokół kolumny kierowniczej i nic nie znalazłem.
w 147 kostka była już widoczna po zdjęciu dolnej osłony kolumny.dokładnie tak jak na zdjęciach które wkleiłem w początkowej części tematu.
witam ponownie!!
ponieważ mam urlop chciałbym się wreszcie uporać z montażem tempomatu w mojej AR 156 2005 1,9JTD.
odpowiedniej wiązki wraz z kostką nie znalazłem,są natomiast wszystkie czujniki na pedałach.mam też odpowiednią manetkę.czytałem gdzieś na forum fajny temat opisujący krok po kroku jak to zrobić ale niestety nie mogę go odnaleźć.
mam w związku z tym kilka pytań do osób które są biegłe w tym temacie.
1)czy wpinamy się do tego ECU znajdującego się w kabinie na prawym przednim nadkolu pod czarną osłoną tuż pod schowkiem w desce?
2)w którą wtyczkę nalezy się wpiąć,są dwie mniejsza i większa?
3)w które piny,te malutkie których jest bardzo dużo czy te większe których jest po ok 10 w każdej z wtyczek?
4)czy jeśli poprawnie wyprowadzę te połączenia i podłączę manetkę to kontrolka będzie się świecić przy załączeniu tempomatu?
dodam że mam wszystkie potrzebne schematy i opis w E-learn.
będę bardzo wdzięczny za wszelkie wsparcie.
pozdrawiam!!!
witam!!!
zero odzewu...
czyżby wszyscy wyjechali na urlopy...?