-
Pomocy nie wiem co jest?
Sluchajcie mam alfe 155 1,8 TS 8v i od pewnego czasu mam problem.MIanowicie auto przerywa podczas jazdy objawia sie to poprzez momentalny spadek obrotow w przedziale od zera do tak 4 tys. na ciepłym silniku autko potrafi rowniez zgasnac na postoju w momencie spadania obrotow odnosze wrazenie doslownie jakby komputer odcioł dopływ paliwa czy cos w tym rodzaju,moze ktoś z Was miał juz taki problem jak ja i wie co to jest?
-
zrob reset ecu moze nalapal ci bledow i jedzie na ustawieniach awaryjnych.ale najlepiej by bylo je najpierw zczytac
-
hyyyyyyy ciekawe.
a zapala ci sie kontrolka od wtrysków ? a moze code ci się pali czasami?
ja miałem cos podobnego w swej alfuni...
;//
pozdrawiam
-
jak zrobic reset ucu?Nie zapala mi kontrolka od wtryskow,od code chyba tez aczkolwiek powiem szczerze ze nawet nie wiem co to jest jestem troche wtym zielony,jak myslicie co to moze byc?
-
zalezy ktory rok produkcji w starszych odpiecie klemy na jakies kilka minut w nowszych to tylko podpiecie pod kompa
-
-
odepnij kleme minusowa na pare minut jak zimny i masz juz reset a lampki od czeka to chyba jeszcze u ciebie nie bylo czy jest ,to ta pomaranczowa
-
czeka?Chyba nie mam skoro nie kojarze o co kaman.Zaraz zejde obczaic ten reset bylbym w niebie jakby to pomogło....odezwe sie w temacie za jakies 20 minut
-
i dupa niestety ten reset nic nie dał.Kuźwa co to moze byc?
-
no to musisz pokolei ale to juz jakis fachman bo jak ty nie masz pojecia to raczej sobie nie poradzisz.a kiedy wymieniales filtr paliwa .
-
Jakies 4 tys. kilometrow temu.Radziu obroty spadaja na ułamek sekundy ale radykalnie i samochpd idzie dalej i ogolnie sie wydaje słabszy i odnosze wrazenie ze pali wiecej.
-
odepnij przeplywke i zobacz co sie dzieje. jak bez zmian to wepnij a potem odepnij sonde i zobacz co sie dzieje. a jak juz wepniesz wszystko zrob reset.
-
Pewnie wyjdzie na to ze jestem straszny burak ale o jaka sonde chodzi?
-
a domyslasz sie co moze byc przyczyna mojego problemu?
-
tutaj to wszystko zgadywanka .moze pompa za male daje cisnienie moze regulator cisnienia szwankuje, moze byc przeplywka wlasciwie zaczolbym od paliwa ale przeplywke jak wypniesz to ecu wejdzie w tryb awaryjny i zastosuje usrednione dane ale powinien pracowac dobrze .najlepiej jak by zczytac kody bledow a to mozna zrobic samemu ,napisz na prw do rwww on ci pomoze .wysle ci sposob czytania kodow
-
Znaczy jeden elektryk go juz sprawdzał i podpioł pod kompa i szukał errorów ale powiedział mi ze nic nie znalazł ale przypuszcza ze gubi gdzies plus i potrzebuje go na tu zacytuje "cały Boży dzień" zeby go przebadać.
-
no jak bledow nie znalazl to faktycznie moze mu to zajac caly dzien a dobry ten elektryk?
-
Mówią że dobry ale no to bedzie mój "pierwszy raz " z nim :mrgreen: takze wszystko moze sie zdarzyc mam andzieje ze znajdzie przyczyne i nie bede miał jakies holendarych wydatkow
-
PRZEKAZNIK POMPY PALIWA. ja stawiam na to. a kolo tego przekaznika sa 2 inne one tez moga miec wplyw. sprawdz wszystkie 3. a najlepiej wymien. mialem juz okazje z tym sie spotkac. oczywiscie nie wykluczam czegos innego. ale zawsze zaczynaj od najprostrzych zeczy. gdyby nawet to byla sonda albo przeplywka to moim zdaniem takich objawow by nie bylo, bo w stanie awaryjnym komp chodzi na usrednionych wartosciach.
-
Owy elektryk stwierdził ze to czujnik położenia wału....
-
prawdopodobnie czujnik położenia wałka rozrządu- sprwdz wtyczke razem z gniazdem tak 3 stykowa- czujnik to taka słuchawka - rozłącz ,wd 40, potem złącz- zwóć uwge czy sie kabelek nie wysuw prz złączaniu- podobną sprawe miał kumpel w aso szukali 2 dni i wymienili czujnik z wiązka- a to wtyczka była
Może to to - pozdrawiam
-
Wtyczka od czujnika jest wporzadku bo sprawdzałem musze kupic ten czujnik i go wymienic i wtedy bede miał dopiero 100% pewnosc
-
noi jak tam usterka naprawiona?
czy kolego dalej walczysz?
pozdrawiam
-
Czekam na czujnik jutro powinien byc i w czwartek/piatek go wymienie wtedy napewno napisze czy juz naprawiłem usterke czy jednak nie....choc miejmy nadzieje ze tak....
-
W czwartek przyszedł do mnie owy czujnik pocztą zamowiłem co prawda uzywany bo za nowy chcą kolo 5 stowek :shock: wiec zadzwonilem do juz obcykanego goscia od ktorego bralem juz dosc duzo czesci.Zagwarantował ze czujnik jest sprawny no ale przejdzmy do rzeczy przyszedl czujnik wczoraj pojechalismy na warsztat wyminilismy go sami poniewaz sa to tylko dwie male srubki.Wymienilismy i ...............i dupa zbita!!To samo bardzo zdegustowani wrecz mozna powniedziec na pograniczu wsciekłości poszlismy z ojcem do elektryka ktory zalecił nam wymiane własnie tej czesci z dosc duzymi pretensjami,całe szczescie ze kupilismy uzywany bo jak bysmy sie rzucili na nowke to bysmy wyrzucili w błoto 5 stow(jakto mowia szczescie w nieszczesciu).No i teraz to nie wiem co to moze byc Ten elektryk spradzał naszą alfe na kompie i jedyne co było nie pokojącego to to ze komputer jest w trybie awaryjnym , sonda lamba i przepływka wg. niego działają bez zarzutu...jest ktos wstanie mi z Was jeszcze cos doradzic ?Dzisiaj jeszcze z Tatą brykniemy do innego elektryka niech go sprawdzi jeszcze na kompie...ale powiem szczerze ze jestem troche zrezygnowany...
-
własnie wrociłem od drugiego elektryka gruntowne sprawdzanie na kompie na ECu zero błedów wszysciutko miodzio.Jestem strasznie zrezygnowany co Tu robic :?:
-
szczerze mówiąc moge ci tylko jedną rzecz doradzić ...
ale nie jestem pewien w 100% pewien czy to może być to, ale skoro niemasz się czego złapać ...
więc niewiem czy sam czy dasz to elektrykowi, musiał bys zdemontowac deske rozdzielczą.niewiem jak to jest w 155 bo u mnie ponoć pod deską idzie wiązka kabli która w moim przypadku była przerwana(przynajmniej tak stwiertdzili elektrycy i to mi naprawiali) i to właśnie było główna przyczyna podobnych objawów co u ciebie, tylko u mnie było ciut gorzej niestety...
powodzenia w dalszej parcy.
pozdrawiam
-
jutro wieczorkiem podstawie samochod na warsztat od Tego są zeby samochod naprawic...wiec w pietek jak wroce niech lepiej mi naprawia fure bo bede zły :evil:
-
noi co ????
wiadomo juz cos ???? :wink:
pozdrawiam
-
Witam
[center:0989c20c8a]Może to troszke pomoże ????
http://img451.imageshack.us/img451/8...155188von2.jpg
http://img86.imageshack.us/img86/8762/ar155188v2wl6.jpg
Nazwa (lokalizacja w pojeździe)
1 - Sterownik (po prawej, za schowkiem podręcznym we wnętrzu).
2 - Wzmacniacz sygnału zapłonu (koło osłony błotnika, pod cewką zapłonową, po środku z tyłu w komorze silnika)
3 - Wzmacniacz sygnału zapłonu (koło osłony błotnika, pod cewką zapłonową, po środku z tyłu w komorze silnika)
4 - Sonda lambda (wiadomo :))
5 - Czujnik temp. Chłodzenia (w obudowie termostatu,)
6 - Przekaźnik systemowy (pod przepływomierzem powietrza, po lewej stronie w komorze silnika)
7 - Przekaźnik regulacji wałka rozrządu (pod przepływomierzem powietrza, po lewej stronie w komorze silnika)
8 - Przekaźnik systemowy (pod przepływomierzem powietrza, po lewej stronie w komorze silnika)
9 - Przekaźnik pompy paliwa (pod przepływomierzem powietrza, po lewej stronie w komorze silnika)
10 - Pompa paliwa (w zbiorniku paliwa :))
11 - Moduł cewki zapłonowej (koło osłony błotnika , pośrodku z tyłu w komorze silnika)
12 - Moduł cewki zapłonowej (koło osłony błotnika , pośrodku z tyłu w komorze silnika)
13 - Czujnik położenia wału korbowego GMP (przy misce olejowej pośrodku w komorze silnika)
14 - Wtryskiwacz
15 - Wtryskiwacz
16 - Wtryskiwacz
17 - Wtryskiwacz
18 - Potencjometr przepustnicy (przy obudowie przepustnicy pośrodku w komorze silnika)
19 - złącze diagnostyczne
20 - Zawór odprowadzający opary paliwa do zbiornika (koło nadkola po prawej w komoże silnika)
21 - Nastawnik wolnych obrotów (obok przewodu dolotowego powietrza pośrodku w komorze silnika)
22 - Przepływomierz powietrza (przy obudowie filtra powietrza po lewej w komorze silnika)
23 - Czujnik temp. Powietrza (w przepływomierzu powietrza po lewej w komorze silnika)
24 - Regulacja wałka rozrządu (po prawej na kolektorze dolotowym pośrodku w komorze silnika).
90 -zasilanie elektryczne
91 - masa
95 - napięcie zasilania włączone [/center:0989c20c8a]
-
Masz cos podobnego do 33 1.7 IE ?
-
mam do wszystkich.
Podaj rok pojazdu.
>03/92 sys. Bosch L3 Jetronic 2
04/92 > sys. Bosch Motronic MP3.1
Wstawię schemat.
-
-
Zerknalem, dzieki ale to nie to... :mrgreen: moja to 1.7 IE 8V 1992r. to chyba mp3.1
-
Sluchajcie no elektryk sprawdził wszystko wlacznie z pompa paliwa czy podaje cisnienie itp. calutki samochod przeskoki są przyczyna tego iz na chwileczke ecu odcina i doplyw paliwa i pradu na raz wszysciutko dziala jak nalerzy i dzis przychodzi drugio juz czujnik polozenia walu tym razem sprawdzam na nowym zeby nie bylo i jesli to nie bedzie to to juz tylko zostaje tylko te kolo zebate ktore podaje sygnal na czujnik....troche nie jest dobrze:/
-
Wydaje mi sie ze jesli to nie bedzie czujniek to bedzie jakis "czeski blad" typu luzny styk - skoro to sie nie dzieje regularnie... Skoncentruj sie na polaczeiach kazde uwaznie przejrzyj i oczysc. Kumpel mial ciagle problemy z gazem sekwencyjnym, na paliwie banglalo w 100% najezdzil sie po mechanikach i wydal od groma kasy. przyjechal do mnie i wszystko od gazu zaczelismy badac - okazalo sie ze we wtyczce jednego z elektrozaworow gazu przewod jest ukrychniety przy samym zlaczu (konektorze) zlutowalem i bangla po dzis dzien. Fakt faktem ze stracilismy na szukanie caly dzien i krate piwa ale sie oplacilo :mrgreen:
-
Nadal czekam na czujnik przyszedl jeden i okazalo ze ze nie ten po prostu juz wysiadam i mam nadzieje ze to jhednak bedzie to ten czujnik bo jak nieon to mam powazny problem.....
-
No i okazało sie ze to przewody wysokiego napiecia mianowicie jeden przewod był przepalony gdy z ojcem przyjechalismy juz z nowym czujnikiem polozenia wału ja patrze pod maske (akurat był zdjety dekielek) a tu iskry szaleją...wiec znalazłem jakis przewod podajze od Opla Astry zmieniam i wszystko chodzi miodzio.....trzech elektrykow na starcie odrzucało taka mozliwosc moja głupota ze wczesniej tego nie sprawdziłem bo juz dawno furke bym miał ok...teraz pytanie bo musze zmienic swiece i przewody jakie najlepiej kupic?
-
nie kupuj tanich i polskich moze ngk robi calkiem niezle
-
zgadza się.lepiej kupić raz ale dobre