Witam.
Posiadam samochód Alfa Romeo 1.4i 16V Twin Spark 99r.
Ostatnio chciałem wymienić olej silnikowy wraz z filtrem oleju i paliwa.
Tylko, że nie mogę znaleść filtra paliwa w aucie.
Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Printable View
Witam.
Posiadam samochód Alfa Romeo 1.4i 16V Twin Spark 99r.
Ostatnio chciałem wymienić olej silnikowy wraz z filtrem oleju i paliwa.
Tylko, że nie mogę znaleść filtra paliwa w aucie.
Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
I nie znajdziesz. Filtr paliwa w Twoim roczniku jest niewymienny i zintegrowany z pompą paliwa. Całość umieszczona jest w baku. Dostęp do górnej części pompy masz przez otwór rewizyjny w bagażniku po prawej stronie auta. Otwór zasłonięty jest pokrywą przykręconą do podłogi bagażnika.
Dokładnie j/w.
A kupiłeś już filtr ? Ciekawe jaki dali :)
Tak kupiłem. W sklepie babka sprawdzała w katalogu filtrona i dała mi filtr przewodowy. Na szczęscie mówiła, że jakby coś nie pasowało to można oddac. Więc tak zrobiej i już.
Dzięki za odpowiedź.
W 145 QV z 96/97 r. filt jest również zintegrowany z pompą paliwa czy też można go gdzieś zlokalizować?
Filtr jak by był to przy L albo P tylnim kole
nie wiem czy nie jestem kolejnym kto kupił filtr paliwa do alfy 146 1.4 T. Spark junior oczywiście w autoryzowanym sklepie i niestety nie mogłem go zlokalizować w aucie. Chyba jest tak jak w innych wersjach i po prostu go nie ma. Mój rocznik alfy to 1999 i dopiero od niedawna małżonka kupiła mi to cudo.
Ja też niepotrzebnie zanabyłem ten filterek, gdyby ktoś potrzebował do starszego autka to oddam za zgrzewke zimnego piwa:D
Link do ogłoszenia:
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...55_ts_16v.html
Witam wszystkich mam 145 i mam filtr węglowy przy prawym przednim nadkolu i nikt nie jest mi w stanie udzielić odpowiedzi czy ten filtr działa do końca żywota alfy więc pytanie może warto zamontować dodatkowy zwykły filtr za istniejącym.
Troche odgrzewam stare posty ale nie chce zakładać nowego. Co się stanie w przypadku gdy ktoś wleje dodatek do paliwa czyszczący wtryskiwacze a filtr ma niewymienny jak wyżej. Podobno nie wolno tego specyfiku wlewać bez wcześniejszej wymiany filtra paliwa bo cały syf z niego może osadzić się na wtryskiwaczach.
Najpierw wymień filtr paliwa, z tego co wiem jest tak jak piszesz. Co do specyfiku daruj sobie STP i inne "taniochy", warto dołozyć do Liqui Moly
Fakt, mój błąd...nie spojrzałem że chodzi o TS'a. Filtr siedzi w baku...swoją drogą ciekawi mnie czy ktoś kombinował z tym?
samochod ma przejechane 122 tys km. To nie dużo i filtr nie powinien byc bardzo zabrudzony (choc nie wiem jakiej jakosci paliwo poprzednicy lali do niej). samochód jest troche zamulony i nie wiem czy opłaca sie ryzykowac wlewajac ten dodatek do czyszczenia wtryskiwaczy. W sumie juz kupiłem STP ale to było zanim dowiedziałem się że mam niewymienny filtr paliwa.
Dynamit, filt o którym piszesz, nie jest filtrem paliwa, tylko jego oparów, filtra się nie wymienia. W Wersji po FL, filtr paliwa jest zintegrowany z pompą paliwa i również jest niewymienny, jak ktoś bardzo chce, to może sobie domontować dodatkowy uniwersalny, na przewodach paliwowych.
Na tej samej zasadzie wymienny jest silnik, skrzynia biegów, blacharka... każda część znajdująca się w samochodzie jest wymienna - piszemy o wymianach eksploatacyjnych.
A w Boxerze gdzie znajdę filtr paliwa i jaki jest koszt jego ewentualnej wymiany?
Wchodzisz pod auto i od strony pasażera przy tylnym kole masz plastikową osłonę i tam jest filterek ;p ja dawałem 30zł...
A wymiana tego filtra jest problematyczna? Trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia? Trzeba coś zrobić przed wymontowaniem starego filtra paliwowego?
Ja to ściągam osłonę, wyciągam wężyki, paliwo sie poleje, zakłądam nowy, przykrecam go przykręcam osłonkę i tyle ;p Mi zapalił od strzału
Okej, to wiem gdzie go szukać, ale nie wiem jaki kupić żeby pasował. Na stronie Filtrona są dwa, mianowicie PP829 oraz PP905. Który wybrać, żeby pasował?
Przypominam: 146 BX 1.4 '96.
Pozdrawiam.
w teorii powiene byc ten pp905 bo po maju 95 ale niestety treba weryfikowac po aucie bo czasem i eper sie myli
Odpowiadając na moje wcześniejsze pytanie czy warto wlewać specyfiki czyszczące wtryski jak ktoś ma przejechane 122 tys. i niewymieniany filtr od nowości bo jest "niewymienny". Odpowiadam "NIE ROBCIE TEGO". Niestety zalałem 95 prawie calutki bak i wlałem odrazu STP o czyszczenia wtryskiwaczy. Przez pierwsze 200 km nic się nie działo było tak jak wcześniej, niestety teraz zaczyna mi auto szarpać na niskich obrotach czyli widomo co sie dzieje. Nie wiem co teraz za bardzo zrobić, musze chyba wyjąc pompe paliwo i ja przeczyścić oraz założyc za nią na przewodzie drugi filtr paliwa.
A co ciekawe w katalogu np. Filtron-a do TS-a 1.4 jest taki sam filtr jak do boxera...
Kolego, lałem i leję STP co jakiś czas do swoich silników w Alfach i nie zauważyłem nic złego, a zawsze znikał mi problem z migającą czasem marchewką etc. A jak u Ciebie zaczęło auto szarpać, to znaczy że masz wtryski uszkodzone i po wyczyszczeniu przez STP zaczęły lać.. taka moja dedukcja, trzeba by sprawdzić..
Napisałeś że lałeś i lejesz STP. Ja podejrzewam że moja bella pierwszy raz takie cos widziała, dlatego też cały syf z filtra na wtryski poszedł i zaczeły się je%$ znaczy psuc
Wiesz, ja zacząłem lać jak miała już przejechane ładne kilkaset tys. km.. A filtr paliwa u Ciebie jest chyba niewymienny (zintegrowany z pompą w baku) więc faktycznie może być jego zabrudzenie problemem.. A wlałeś opakowanie na pełen bak? Niektórzy z forum Opla leją nawet po 5 opakowań... :)
Ja wlałem jedno opakowanie na jakieś 42 litry (na wiecej mnie nie stać :( ) Na opakowaniu pisze żeby wlewać na jakies 50-60 l. Może Ci od opla mają baki od tira :D
jaki kolor mial ten dodatek stp? w sensie butelki. srebrna?
Nie, leją specjalnie za dużo :) Ja do 146 lałem czarne STP, teraz leję czerwone z racji LPG :)
Jak moge Ci doradzic. szarpnij się raz na srebrne:) powinienes poczuc spora roznice:)
Narazie musze sie szarpnąc na sprzęgło, świece , naprawe klimatyzacji, ustawienie rozrządu , nowe hamulce, zawieszenie i polakierowanie drzwi :/
ułaaa grubo.... jezeli chodzi o graty mozemy powalczyc. szczegolnei w temacie hamulcówki i sprzęgła bo zblizaja się wyprzedaże w paru miejscach
Narazie mam absolutny brak funduszy bo jestem studentem na wykończeniu (pisze prace inż. ) no chyba że ktoś z alfaholików z Rzeszowa ma dorywczą prace dla mnie aby poratować moja belle to byłbym zobowiązany.