1.9 JTDm 16v - co jakiś czas pojawia się dziwne buczenie z silnika
Cześć,
Od pewnego czasu w mojej 159 słyszę dziwne buczenie - odgłos bardzo podobny do dmuchania w rurę odkurzacza. Odgłos dobiega mniej więcej z środkowej części silnika i co ciekawe jest głośniejszy wewnątrz samochodu niż na zewnątrz. Początkowo pojawiał się po przejechaniu ok. 20-30km, na niskich obrotach - ok 2 tyś. Najpierw na krótko, przy wciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegów. Potem w miarę kolejnych kilometrów, odłos nasilał się i nie znikał nawet przy jeździe na biegu jałowym. Przy rozgrzanym silniku byłem w stanie wywołać odgłos w stojącym samochodzie (a więc nie jest to problem opon, łożysk itp), przy wciśnietym sprzęgle, zwiększając obroty do ok. 2 tyś. Piszę w czasie przeszłym, bo w zeszłym tygodniu pojechałem z tym do mechanika - uznali, że może to byc problem z alternatorem - odgłos jakby dochodził z tego obszaru silnika. Alternator został wymontowany i był testowany na stole probierczym, przy różnych prędkościach. Te testy wykazały, że chodzi bez zarzutu. Po zmontowaniu wszystkiego spowrotem buczenie jakby ustało. Odebrałem samochód i po przejechaniu ok. 300 km wróciło. Na razie rzadko, tylko czasem, na chwilę, jak wcisnę sprzęgło przy zmianie biegów i zanika, ale najwyraźniej problem nie został wyeliminowany.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem w przeszłości? Z góry wielkie dzięki za pomoc!
Mnie w między czasie też zaczęło buczec !!!
niedawno zaczęło mi coś dziwnie buczeć tak na razie icho że jak radjo włączone to nie słychać. Takie zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz męczące. nie wiem co jak to znowu maglownica to mam na nią jeszcze gwarancję boję się że to może być pompa wspomgaania a jej mi nie wymieniali przy awarii maglownicy na początku roku.
Dane po Czipie trochę zmieniłem w swoim profilu bo trochę pomyliły mi się cyferki mam max. 416Nm a myślałem że 461 hehe