Potrzebna informacja na temat jak wyciągnąć łożysko tylnej piasty z ramy zawieszenia, dotarłem do tego etapu i nie chcę nic na siłe robić żeby łożyska nie uszkodzić, z góry dziekuję za wszelkie info
Printable View
Potrzebna informacja na temat jak wyciągnąć łożysko tylnej piasty z ramy zawieszenia, dotarłem do tego etapu i nie chcę nic na siłe robić żeby łożyska nie uszkodzić, z góry dziekuję za wszelkie info
Musisz łożysko wybić przez tuleje podobnej średnicy a nowe nabić podobnie
A jak z zabezpieczeniami, od strony koła jest taki "zaklepany" pierścień, wybijać do środka czy na zewnątrz??
Na zewnątrz oczywiście trzeba wyjąc półoś i wydłubać te zabezpieczenie
no właśnie kwestia tego zabezpieczenia, jest ono wbijane czy zakręcane, ma taką konstrukcje która wskazywać by mogła na zakręcane; przepraszam że drążę temat, ale nie mając doświadczenia z takim rozwiązaniem nie chcę nic na siłę
(samo łożysko też ma osobliwą konstrukcję, wewnętrzna bieżnia jest dzielona i na dodatek koszyki z tworzywa)
Z tego co pamiętam to jest pierścień dystansowy i powinien wyjść przy wybijaniu łożyska. Jakiej firmy kupiłeś łożyska ?
łozka nie są uszkodzone, buduje trajke z wykorzystaniem skrzyni z AR75 wraz półosiami i piastami oraz kawałkiem ramy zawieszenia, w celu modyfikacji obsady łożysk musze je wydłubać i starać się nie uszkodzić zeby kosztów nie generować; a przy okazji jaki jest koszt takich łożysk i gdzie najlepiej zakupić? może ktoś wie
dziękuje za pomoc
http://katalog.fota.pl/Katalog/%28S%...x?GenArtNr=654
Nie jest to drogo.
Ja kiedys za takie łozysko płaciłem chyba za 300 zł a to jest łożysko Skf-u wie dobrej jakości
napisz na autofuks@gmail.com i powołaj się na Łukasza od Alfy 75 i poproś o cenę*Łożyska, gwarantuję, że będzie taniej niż w każdej Focie czy Intercarsie:)
dzięki za namiar
Cześć
Ten pierścień jest zakręcany - musisz bardzo uważać żeby go nie pokrzywić przy odkręcaniu (jest delikatny). Według mnie to ta operacja (wyjęcie i ponowne włożenie) się nie uda - u mnie łożyska siedziałby bardzo mocno i trzeba było użyć sporo siły żeby je wybić. Do włożenia wymyśl coś ze śruba bo musi wejść równo i bez walenia młotem :)
Pozdrawiam
Arljazz
no teraz to jestem już w domu, ten dystans od początku nie dawał mi spokoju, szczególnie że od środek jest wyfrezowany jakby pod srubę; dzięki bardzo
Uwaga na kierunek obrotów pierścienia zabezpieczającego spotkałem się z wersją na lewy i prawy gwint. Jeśli dorobi się odpowiedni klucz udaje się zamontowć ten sam pierścień ( ale nie polecam) w komplecie z łożyskiem SNR miałem zwykle dwa pierścienie na lewy i prawy gwint . Do wybicia polecam młot bezwładnoścowy ( taki jak do demontażu półosi w Polonez Fiat )
Odświeżę temat chciaz pytanie spoza niego ale kolejnego wątku nie będę zakładał, chodzi mi o przesunięcie osi poprzecznej zawieszenia tylnego w stosunku do osi dyfra, chodzi mi o ile koła są przesunięte do tyłu
Witam. Wiem że trochę po wszystkim ale może jeszcze się komuś przyda.