Czesc jakiej najlepiej firmy kupic rozrzad razem z pompa wody? U siebie w ic znalazlem nawet nie drogo kompletny rozrzad + pompe wody firmy EVR lub jak to woli RUVILLE co powiecie o tej firmie? Moze jakiej inne propozycje.
Printable View
Czesc jakiej najlepiej firmy kupic rozrzad razem z pompa wody? U siebie w ic znalazlem nawet nie drogo kompletny rozrzad + pompe wody firmy EVR lub jak to woli RUVILLE co powiecie o tej firmie? Moze jakiej inne propozycje.
zobacz za SKF-em
ja wymieniałem we wrześniu rożrzad wraz z pompą wody,
pasek DAYCO napinacze SKF pompa BUGATTI w sumie 400 z hakiem ;) zrobiłem dopiero 5 tys km od tego czasu wiec nie poradzę jak z trwałoscią części tych firm. pozdrawiam
A ile wymieniliscie napinaczy i rolek? Bo z tego co wiem to w zestawie znajduje sie pasek, rolka, napinacz i pompa wody, ale tez wiem ze jest jeszcze jeden napinacz i jedna rolka czyli razem 2 roki i dwa napinacze.
Kolego tylko i wyłącznie SKF, na tym zestawie mam już zrobione 40 tyś i nie ma mowy o problemach. Polecam paski Contitecha
W sklepach internetowych mozna kupic oryginalny komplecik napinacze z paskiem.Pompa wodna SKF.Najlepiej wymienic od razu jeszcze dwa zimeringi.Mi jeden lekko juz puszczal.pozdrawiam
Selius pamiętaj o wariatorze którego najlepiej wymienić przy wymianie rozrządu :)
Ja mam rolki RUVILLE i nie jest źle
mam nadzieję że to nie będzie odebrane jako kryptoreklama...
skontaktuj się z kolegą Poutek z naszego forum,on napewno dobierze ci wszystko co potrzeba i dobrej jakości.
brałem od niego ostatnio kompletny rozrząd do mojej 147-ki,części SKF i pasek CONTITECH.rozrząd już wymieniłem i wszystko jest git!
pozdrawiam!!!
Dzieki wszystkim za odp :) A powiedzcie ile u Was kosztowala robocizna wymiany kompletnego rozrzadu?
mnie skasowali 280... nie najtaniej, ale za to u dobrego sprawdzonego mechanika.
hehe no to spaliłem z tym wariatorem, dobrze ze nie kupiłem- mechanik miałby niezły ubaw :)
Puotek ! ;)
Ale dzięki.
Ja tam zawsze polecam taki zestaw jaki dostał Andrzej.
Pompa i rolki SKF, Paski Conti. Taki mam też u siebie założony.
Jednak przypuszczam, że czy Ruville czy Ina czy Dayco też będą ok.
Oczywiście do tego wariator i świeży olej ;)
Dodatkowy pasek i napinacz dochodzi w silniku 2.0 gdzie napedza on walki balansujace
NO tak nie zauważyłem ze to Jtd ;/ Przepraszam ze wprowadziłem w błąd ;/
Za robociznę 150 zł.
A nie chcial bys u mnie wymienic rozrzadu? :) oczywiscie nie za darmo :) widze ze jestes z plonska, ja jestem z nowego dworu maz, wiec mamy nie daleko do siebie :)
Na dniach wymieniałem rozrząd, wariator i zawiodłem się na pompie wody RUVILLE. Po 20 km zaczęła przeciekać. Następnym razem, za radą mego mechanika, skłonie się ku SKF. Czy ktoś miał podobny przypadek z Ruville?
mam takie pytanie a jakiej firmy są oryginalne stosowane w ASO elementy rozrządu, na allegro widziałem parę firm i w każdej piszą że oryginał Alfa Romeo
http://moto.allegro.pl/rozrzad-alfa-...227443411.html
Z tego co mi wiadomo to Dayco jest dostawca paskow, a INA napinacza.
Ja mam rozrzad rouville'a przejechałem 10 tys i wszystko ok. Za kompletny rozrzad jakos 400 zl dalem a wymienilem sobie sam :)
ja zakupiłem pasek Dayco, pompa,napinacze i rolki SKF w czwartek zakładam
Byle były firmowe, dobrej jakości i pewnego źródła.
....
http://allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo...986487580.html
Jak myślicie jest to dobry zestaw? Zakładał już ktoś taki z Was? Na allegro te są najczęściej kupowane.
Rolki z INA - OK!
Pasek Gates - do TS mniej ok, lepiej Conti albo Dayco
Pompa - dziwna jakaś na tej aukcji. Na zdjęciach nic nie widać, opakowania nie ma. Ja bym nie zaufał
to powiedzcie jeszcze ile na takim dobrym zestawie powinno robic sie kilometrow??
Przez kilka lat byłemwspółwłaścicielem serwisu lanciateam/alfateam w Łodzi.
Założyliśmy setki (!) rozrządów wzestawie :
- pasek Dayco
- rolki SKF
- pompa Bugatti lub Airtex
http://autosklep24.pl/product/index/productId/11130
http://autosklep24.pl/product/index/productId/11131
Jeśli chodzi o silniki diesla były 3 przypadki uszkodzenia rozrządów w takim zestawie.
1. 1,9 JTD 115KM - na życzenie klientanie została wymieniona pompa wody (ze względów ekonomicznych) - po30 000 km zatarła się i spowodowała takie naprężenie że pękło koło wałka rozrządu - pasek nie pękł.
2. 2,4 JTD 150 KM - Rozwarstwiony pasek klinowy wkręcił się pod pasek rozrządu na kole wału.
3. 1,9 JTDM 140 KM - olej silnikowywyciekający spod uszczelki pompy olejowej zamoczył pasek - w końcu przeskoczył.
Nigdy przyczyna usterki nie wynikałaze złej jakości podzespołów napędu rozrządu.
W silnikach JTD 2 zaworowych taki zestaw był nie do zdarcia.
W przypadku silników JTDM sytuacjawygląda trochę inaczej. Szerokość paska, przekrój , profil zębanie został zmieniony a pasek napędza 2 x więcej zaworów. Logikawskazuje, ze jest bardziej obciążony.
W 2 zaworowym JTD można było zrobićna rozrządzie 100-120 000 km.
W multijetach max 80 000 km.
TS jak wszyscy wiedzą są bardzopodatne na uszkodzenia rozrządu - 50 000 km to bezpieczna granica.Należy pamiętać o napędzie pasków wyważania !
multijetach max 80 000 km.