Wiedzie może do czego jest ten przycisk ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3c0797917.html
Printable View
Wiedzie może do czego jest ten przycisk ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3c0797917.html
System kontroli trakcji
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_kontroli_trakcji
Źle napisałem wiem co to jest ASR :) Tylko mi chodziło o przycisk STR, ale już wiem co to jest :)
Jagiel to powiedz co to jest i do czego służy jak możesz?
Inaczej opcja sport ;)
Sport Throttle Response - sportowa reakcja przepustnicy - montaż został zaniechany ze względu na normy emisji spalin :/
Ja się na szczęście załapałem na ten przycisk:) z czego jestem niezmiernie zadowolony:)
Te V6 to raczej z ekologia nie maja wiele wspólnego, będę się smażył w piekle ale z V6 nie zrezygnuje:)
Pzdr
pytania do was ,za kazdym razem kiedy odpalacie samochod a chcecie miec wlaczony STR to go naciskacie mimo ze przed zgaszeniem auta byl wlaczony ,bo ja tak nie robie i zawsze zapamietuje wlaczony STR a w instrukcji pisze ze przechodzi w tryb spokojny czego ja nie czuje po pedale gazu
u mnie STR zostaje zapamiętany ;)
tez tak wlasnie mam ale czytalem instrukcje i cos mi nie gralo pozdr
Jeśli podczas wyłączania silnika STR był włączony to przy ponownym uruchomieniu wyłącza się tylko na czas rozruchu silnika.
Podbijam temat bo ciekawi mnie jedna sprawa... Szerszen pare postow wyzej napisal ze montaz STR zostal zaniechany ze wzgledu na normy emisji spalin... Wiecie moze po ktorym roku przestali montowac ten magiczny wynalazek? Teoretycznie jesli chodzi o emisje spalin to z tego co sie orientuje po drugiej polowie 2001 roku wychodzily 220 konne alfy 166 przystosowane do normy euro4 wiec i wtedy powinni przestac montowac STR. No ale patrze na tak na ogloszenia i widze ze w wersji 220 konnej z 2002 roku tez wystepuje przycisk STR. Moze pozniej bylo to za doplata... albo przestali montowac to w poliftach dopiero ? Orientuje sie ktos w temacie moze ?
ja tez mam rocznik 2002 i mam ten guzik :)
ja mam 2003 z marca przed liftem i mam ten przycisk
Czy jeżdżąc w trybie STR odnotowaliście zdecydowanie większe spalanie?
Ja ostatnio robiłem testy STRa i spalanie jest u mnie na tym samym poziomie Gino, myślałem że na STRze będzie dużo więcej ale różnica jest niezauważalna a moc o wiele lepiej się rozkłada i ciągnie od dołu, więc szybciej uzyskuje żądaną prędkość a co za tym idzie szybciej przestaje przyspieszać i jadę równo...
Spalania odnotowane na poziomie 10,5 na odcinku 40 km bez STR i 11 z STR, ale bez magicznego guzika jest mniej zabawy:)
Pzdr
Dodam, że jazda z wyłączonym STR też ma plusy, podzespoły szczególnie zawieszenie i przeniesienie napędu nie są tak bardzo narażone na przeciążenia przy dodawaniu gazu. Osobiście więcej jeżdżę na STR włączonym, ale często jak chcę się spokojnie przeturlać w mieście z pkt A do pkt B to wyłączam ten wynalazek, aby mi na dziurach kół nie wyrwało :D
A co ma wspólnego wyższa emisja spalin z szybszą reakcją przepustnicy? Bo coś mi tu nie halo.Cytat:
montaż został zaniechany ze względu na normy emisji spalin :/
czy ktoś mi odpowie?
Szybciej spala paliwo :D A tak poważnie to chyba nic, przecież emisja szkodliwych substancji nie zależy nawet chyba od stylu jazdy. Inaczej powinni podawać te modne ostatnio wartości Co2 w zależności np od prędkości (jak spalanie paliwa). No chyba, że te wartości Co2, które podają są jakieś uśrednione. Tak tylko gdybam, nie znam się na tym zbytnio :)
według mnie to wielka wymyślona bzdura.
Nie wiem co STR ma do emisji spalin... ale ja osobiście się niuni boję jak załączę STR ;)
Robi się z niej straszna wariatka wtedy.
A poważnie mówiąc z wyłączonym jeżdżę cały czas, bo jest bardziej limuzynowato ;)
Statecznie i wogóle. Pewnie ma to też wpływ na przeciążenia zawieszenia ;)
Używając na codzień mam wyłączony. Raz na kilka tygodni jak mi poziom cukru spada ;) to go podnoszę zamiast marsem to STRem ;) i ścigam ścigacze :D
Kto nie posmakował tego trybu nie zazna esencji alfowej V6 :)
a w jakich wersjach silnikowych był montowany ten przycisk? ja u siebie mam, ale wiem że w 3.0 z automatem już nie ma.
W 3,0V6 manual (opcja) i 2,0V6 (standard). W automacie nie ma ani str ani tcs. To skrzynia i jej ecu odpowiada za stopień czułości potencjometru przepustnicy i realizowanie zadań kontroli trakcji. W zależności od wielu czynników komputer sam dopasowuje czułość pedału gazu.
A w 2.5 V6 też to jest ?
Nie mam pewności ale chyba nie.
Po lifcie sytuacja mogła się zmienić. Wtedy nawet tempomat był w TS`ie czego przed liftem nie uświadczyłeś. Swoją drogą poliftowe 2,5 to rzadkość :)
JA mam 166 3.2 2006 rok i mam STR :) . Fajna sprawa :D
Znajomy w przedliftowej 2.5 "niebogato wyposazonej" ma STR. Mozliwe ze zalezalo to od rynku.
W obu moich 166 (3.0 i 2.0 TB) takze mialem STR.
Wydaje mi sie, ze nie montowano tylko w TS i JTD, no i w automatach
Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
Dodam, że ten tryb włącza sie bez użycia przycisku, wystarczy odpowiednio wcisnąć pedał gazu :)
każdy automat ma funkcję tzw "kick down" - odpowiednik redukcji biegu w celu nagłego przyspieszenia, co raczej nie jest równoważne funkcji STR. No ale oczywiście mogę się mylić, w końcu jestem człowiekiem.
Oczywiście kick down to nie jest odpowiednik STR. To zupełnie inna funkcja. Ale w automacie w zależności od prędkości i dynamiki jazdy zmienia się samoczynni czułość pedału przyspieszenia. Nie 0/1 jak to ma miejsce przy STR ale płynnie. Np przy sportowej jeździe wychodząc z zakrętu zauważ że wystarczy leciutko dotknąć gazu i już wciska w fotel. Przy spokojnej jeździe to pedał chodzi jak guma z mizernym efektem.
Można powiedzieć że to do czego manuale mają przyciski to automat ma w standardzie. A nawet więcej.
kolego.... w instrukcji jest napisane że przy gwałtownym wciśnięciu pedału przyspieszenia a nie do dechy.