Witam. Mozliwe jest,ze alfa 1,9 jtd-105 km wycisnie predkosc 200km/h (bez chipowania),czy nalezy wlozyc to miedzy bajki.
Printable View
Witam. Mozliwe jest,ze alfa 1,9 jtd-105 km wycisnie predkosc 200km/h (bez chipowania),czy nalezy wlozyc to miedzy bajki.
Witam, moja 156 też 1.9 tyle, że 110KM pojechała 200km/h, myślę, że 105konna też da rade:D
od wyniku odejmij z 5-10 km/h przeklamania licznika ;] i dodatkowo 5 km/h gorke z ktorej jechales ;]
a katalogowo 105 powinna isc 188km/h...
190km/h na A1
Alfa 156 1.9 JTD 105KM
156 sportwagon 2.0 ts
samemu - zamyka budzik czasami... ale to autostrada i nie w kraju ... oraz naprawdę CZASAMI bo życie mi miłe .
Wczoraj na A4 225km/h w 3 osoby z racji na spóźnienie na bardzo ważne spotkanie .. ale tylko na znanym odcinku - około 15km - drogi .
Zazwyczaj autostrada u mnie to prędkości rzędu 140-150km/h jak jeżdżę w kraju bo życie mi miłe jak i owe 130 ustawowe przy tym jakie mamy drogi w sumie też małe nie jest toteż zdecydowanie cześciej stosuję się do ograniczeń .
Alfa potrafi wiele... ale w rękach głupca to narzędzie zagłady - trzeba wiedzieć kiedy i gdzie odpuścić - dużo większa frajda jest u mnie z wieczornego wypadu na jakieś "single tracki " kręte i przelatywanie owych z prędkościami 50-60 dla relaksu niż popylanie na pałe - nie jeden wypadek widziałem... nie chcę się zamieniać z ów nieszczęśnikami miejscem.
Racja trzeba wiedzieć gdzie mozna przycisnać i kiedy. Swoją 155 2.0 ts 16v kiedys z góry na A4 (w ramach testów) zamknałem licznik (240 km/h) a na plaskim szła 230-235 km/h (licznikowe oczywiscie). JTD 105 KM zdrowa i po dobrym rozbiegu powinna pójść 200 km/h licznikowe. Jako ciekawostke podam, że kiedys nocą na autostradzie w Niemczech z długiej aczkolwiek nie stromej góry slużbowym Fordem Focusem Kombi 1.8 TDDI 90KM wycisnałem prawie 210 km/h licznikowe (obrotomierz na czerwonym polu tuż przed odcieciem) a 180-200 km/h to była prędkośc podróżna (czasem zwalniałem aby dac odetchnąć silnikowi). Także 200 km/h przy mocniejszym o 15 KM silniku nie jest niczym niezwyklym.
również moge potwierdzic, jedna z moich wcześniejszych alf była właśnie 105KM w sedanie, seryjne opony, wynik 204-205km/h Licznikowe.
AR 156 1,9jtd 105 KM 185/65R15 zimowe
sprawdzona na nowym odcinku A4 Kraków-Szarów prędkość z licznika ok 205km/h na nawigacji było 198km/h :D
Ja swoje Belle o mam juz od ponad 1,5 roku i nigdy nie sprawdzalem ile dam rady nia wycisnac-poprostu sie boje ze uszkodze silnik itd...!Z silnikiem jest wszystko ok,zawieszenie tez w dobrym stanie i czasami bedac na A4 mam straszna ochote wcisnac pedal w podloge,dochodze do 160-170km/h i odpuszczam!Czy takie proby sa bezpieczne dla silnika?
2.4 MJET 20V - licznikowe 220 , spokojnie pociagnie wiecej tyle ze droga sie skonczyla :D
Czyli widac po wypowiedziach,ze te 188km/h to nie jest max dla tego silnika.
ja swoja tez spokojnie lecialem 225 na prostym odcinku drogi
zastanawiam się skąd biorą się ludzie którzy twierdzą że 2.0 benzyna (seryjana) przy wadzę ponad 1250 kg + kilka osób pojedzie 240km/h, najzabawniejsze jest to że tacy ludzie nigdy nie mają dowodu i nigdy nie chcą tego powtórzyć przy innych. Dziwne też że 2.5 V6 (190KM) według producenta pojedzie tylko 230km/h a 2.0 ts ąż 240km/h
Optymizm niektórych użytkowników rośnie odwrotnie proporcjonalnie do pojemności posiadanego silnika.
Zaraz się dowiesz że 1.6 pewnie blokadę prędkości max. ma bo rozpędza się tylko do 250km/h z rodziną bagażami i przyczepką ;-)
Ja mam potwierdzenie na 220 z może małym hakiem ( wg. nawigacji 3km/h ) przy tych 3 osobach na idealnie płaskim - Mogę dać, bo kolega ( maniak audi ) nie wierzył, że te 2 litry przekroczą nawet 200km/h z racji na totalną antypatię do alf ... i strzelił foto telefonem .
Na 240km/h SAMEMU poza krajem przykro mi ale nie mam dowodów, bo jeszcze mnie nie powaliło by robić fotografie licznika i prowadzić auto przy takich prędkościach .
Nominalnie alfa przy 6000tys na 5 biegu ma 210km/h - odcięcie jest przy 7000 ... jakby z obrotów liczyć to przy 245 km/h licznikowych 2.0 ts powinien się odcinać - acz wiadomo, że takie przeliczniki są warte tyle co nic .
Generalnie nie dam sobie też reki uciąć, że było idealnie płasko - mogło być nachylenie kilka % - i tak prędkości powyżej 200 dla 10 letniego auta to już szatańskie osiągi i lepiej ich nie testować zbyt często .
http://img32.imageshack.us/img32/3897/05022010309.jpg
Dokładnie, też Mnie to rozwala, producent podaje ze np v-max 2.0 to 208, ale tutaj wszyscy latają po 240 i to z kufrem na dachu, przyczepą z tyłu i 5 osobami na pokładzie, i pod górę :laugh::laugh::laugh:
Dobre nie ma co, szkoda że nie ma tu nikogo z GTA, pewnie powiedział by że jechał swoją 400km/h
niech jeszcze powiedzą że na hamowni wyszło im o 40KM więcej niż dane producenta to ok... w rzeczywistości pewnie okazało by się że brakuje z 10% od nominału, no ale ok... pominę już temat diesli
Aha i nie wspomne już o tym że po tuningu w NOVITEC'u, 2.0 osiąga moc 208KM i prędkośc 231km/h , no ale jak widać novitec pogarsza osiągi, bo fabryczne 150KM po 'prostej' (czyt 20st) drodze daje radę 240km/h :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
nikt z GTA tu nie pisze bo wstydzi się że jego 3.2 v6 250KM idzie tylko 250km/h a 2.0 ze 150 KM niewiele mniej ,a pali sporo mniej!!
---------- Post dodany o godzinie 14:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:30 ----------
moja bella dała radę 170km/h
przy 220 przeklamanie licznika to nie 3 km/h tylko z 10... wiec jak ktos jedzie alfa 2.0 240km/h to na bank ma mokre sny :) hehe pozatym zeby 2.0 rozpedzic juz do takiej predkosci nawet, potrzebowalaby 3 x wiecej drogi niz GTA prawdopodobie:mamba:
Ja mam 2.0 i w dwie osoby udało mi się dojśc do 209km/h choc muszę przyznac, że mam walniętą sonde i jestem pewien, że 220 poleci!!
Moja 156 1.9jtd 105km pojechala 195 i dalej juz nie chciala ciagnąć
a ja zamknalem licznik i wskazowka sie obrucila w kolo :D
taaaak... z żaglami, z wiatrem w plecy, i z przepaści...ha ha ha ha
moja 230 na prostej, A 4, na zimówkach.
A ja w nocy jak jeżdzę to muszę wkładać cegłę pod pedał gazu, żeby nie deptać za głęboko... bo inaczej to przeganiam strugę światła i muszę jechać po ciemku:(
Roger tez tak mialem!!!!! to sie nazywa predkosc KOC!!!
http://www.youtube.com/watch?v=mk7VWcuVOf0
rozmowy pt. ile twoje auto poleci najlepiej przekręcać w żart bo zawsze każdy sobie doda kilka km/h a po drugie w samochodzie szwagra (156 1.9jtd 105KM ten sam rok i te same felgi co w mojej ) przy 140m/h pokazuje na GPS'ie 130-132 a u mnie przy 140 pokazuje 134 - 136km/h. Dodam jeszcze że kiedyś miałem Chrysler'a Neona 2.0 16v i tam przy 100 mph (160km/h) na GPS pokazywało około 90 mph (145 km/h)
Z mojej Alfki udało mi sie najwięcej wycisnąć 190 km/h ...miałem w tedy niecałe 4000 obr/min. Jeszcze minimalnie przyśpieszała, ale mysle że dla mojej 200 +/- 5km/h to raczej max.
Prędkość, czyli to co tygryski lubią najbardziej hehe. Moja 166 po wczorajszym przejeździe A20(niemcy) na nowej instalacji gazowej(chciałem sprawdzić) jedyne 230 na liczniku max. Oczywiście zimówki.
ps. na niemieckich autostradach już za różnymi autami po 200 ganiałem i nie zdziwi mnie fakt, że 105KM da radę jak się kilka km pomęczy.
210 z boxem na dachu:P ale długo się rozpędzała....
więcej nie pójdzie bo skrzynia sie kończy :/
Możecie wieżyc lub nie ale jechałem kiedyś jako pasażer Mitsubishi space starem 1.9 D-ID 115KM (DIESEL) i prędkość max przez autostradę w Czechach wynosiła LICZNIKOWE 215km/h, a z góry (dość stromej) doszło do 225km/h (także licznikowych, i to był całkowity max, obroty 4500/min), ale jakie było przekłamanie licznika to nie wiem.
Niedawno z tata jechałem Mazda 6 230km/h LICZNIKOWE wracając do polski (także przez Czechy) i taką prędkość potrafiła utrzymać na równej drodze. Silnik 2.0 MZR-CD 136KM (TAKŻE DIESEL) (chociaż na hamowniach najczęściej wychodzi ~145KM).
Nie wiem czy w samochodach którymi jechałem było ogromne przekłamanie czy te wasze alfy takie wolne :P <żart>
Pewnie za chwile dostane baty od wszystkich że ściemniam :P
POzDRO <sorry za OT>
Wiem nasze alfy są wolne a ja znam samochód z 2.0 i on poleci nawet trochę więcej niż 250km/h z tym że ma duże turbo, 280KM, 383Nm i pochodzi od rajdowej legendy
Wy tam cieniasy jesteście! Mój bolid lata spokojnie 470km/2h:D