Co wy na to. Dałem belli przez chwile ostro po garach, pużniej jechałem przez jakieś 5 km bardzo ekonomicznie i jaki efekt. Spalanie chwilowe spadło do 6.4l. Może i by było niższe ale dojechałem do celu.
Jak to u was wygląda ze spalaniem?
Printable View
Co wy na to. Dałem belli przez chwile ostro po garach, pużniej jechałem przez jakieś 5 km bardzo ekonomicznie i jaki efekt. Spalanie chwilowe spadło do 6.4l. Może i by było niższe ale dojechałem do celu.
Jak to u was wygląda ze spalaniem?
Przy spokojnej jeździe (co nie znaczy wcale wolnej) poza miastem można zejść nawet poniżej 6,0 :D
lol, mi się udało 4.0 wyskrobać extremalnie, od święta 5.0, a 5.7 to każda trasa spokojna, 6.0 to juz szybciej, a 7.0 to juz jest butowanie na łeb na szyje.
http://img15.imageshack.us/img15/366...0091654.th.jpg
to mi się podoba. Jak do tej pory spalanie oscylowało w okolicach 10 (ale to efekt jazdy w korkach). Zauwazyłem że spalanie spadło po osłonięciu górnych wlotów powietrza- szybciej się grzeje i mniej pali.
Po wrocławiu to się nie dziwie, ostatnio jak tam byłem w korku to pokazało mi 14L więc spox :) (3 osoby i nerwowa jazda.)
Jutro przesłonie jeszcze dolny wlot powietrza zobaczymy jaki będzie skutek, Tylko szkoda mi przesłaniac cooler, wkońcu jest po to aby chłodzić powietrze w dolocie (im zimniejsze powietrze, tym w jednej jednostce więcej tlenu i więcej mocy)
dyskretna przesłona nie zaszkodzi. Często czytam posty ze bella wolno się grzeje i za dużo pali (tym którym na tym zależy). Wystarczy prosty myk, a sytuacja się zmienia. Niektórzy wolą narzekać i ładować kupę kasy w dodatkowe podgrzewacze, które wykańczają akumulator i alternator.
Głównie jeżdże po mieście i to w konkretnych, korkach na krótkich odcinkach.
Bella nie jest żukiem- ale wygoda się liczy, według mnie marznięcie w aucie to żaden wyczyn.
jeśli to przysłanianie naprawdę Ci coś daje to sprawdź termostat
fajnie macie, moją bella nigdy nie udało mi sie zejść poniżej 9 litrów cykl mieszany 70% trasa 30% miasto komputer co prawda pokazuje spalanie na poziomie 6,5 ale rzeczywiste jest o co najmniej 2,5 litra większe i nie mam zielonego pojęcia co jest tego powodem:(
Moja bella nie wiem jak musiała by dostać żeby spalić ponad 9l. Jak dotąd ustaliłem że po mieście przy dynamicznej jeździe pali do 8l, ale zauważyłem też że ludzie którzy kupią pierwszego diesel'a zazwyczaj strasznie go kręcą co powoduje tylko duże spalanie (zauważyłem na własnym przykładzie i nie tylko :) ). Na trasie nawet przy szybkiej jeździe (nie mówię o "łykaniu" tir'ów po jednym czyli technika gaz-hamulec-gaz-hamulec) nie pali więcej niż odrobinę ponad 6l a przy jeździe w normalnym tempie można zejść grubo poniżej 6l.
pisząc o jeździe w mieście nie mam na myśli 90km na 100 jechać w korkach i po 5 km dziennie. wiadomo że bywa różnie ale jeśli zmienia się biegi przy 4 000 obr. to będzie palić dużo
Dzisiejsza trasa - Wawa - Śląsk
odczyt z kompa
czas 49min
dist-88.4km
spalanie - 5,4
średnia 110.3
drugi reset
czas 48
dist 64.1
średnia 82,5
spalanie 5.0
Można było lepiej - jechałem na tempomacie - wyprzedzałem, parę razy światła - co chwila zwalnianie na radarach.
Foty z kompa zrobione
PS
z prawie 9000 mam 6.8
nie wiem czy przekłamuje komp bo nie liczę inaczej - ale widzę że nie da się czasem dotankować jednakowo i wskazówka nie dobija do końca
mam ok 180km i ponad 400Nm
Pozdro
Witam!
u mnie na trasie przy spokojnej jeździe do 120km\h spalanie wychodzi około 5,5-6 litrów, w mieście nie więcej niż 8 litrów na 100km
Pozdrawiam!
166 2.4 JTD 10V
trasa
czas 2:24
dystans 174.1km
średnia km/h 72,9
spalanie 4,7
ogół (warszawskie korki)
czas 16:07
dystans 618,2 km
średnia km/h 38.8
spalanie 7.0
Ostatnia trasa do stolicy w lutym :) Jazda różna, kilka razy tasowałem się z A6 2.7 TDI więc PSJ to nie było.
http://images42.fotosik.pl/195/dce2fcafaae407c1med.jpg
oczywiście skrzynia szósteczka ? no i 190KM - większa moc przy tej samej pojemności a przez to niższe spalanie
Po wymianie termostatu. Trasa 60km z prędkością 90km/h 1200obr
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/04/195.jpg
Nie patrzcie na temp na zewnątrz bo coś mi czujnik szwankuje było ok +10'C
tia...tylko podziwiać i zazdrościć...ja mam 175 km automat i po mieście plus co drugi dzień odcinek 2 x 30km do pracy pomimo że komp pokazuje średnie spalanie ok. 8l to pod dystrybutorem okazuje się że pali 10l/100km...najniższe spalanie jakie osiągnąłem to 5.4l na chwilowym jadąc dłuższy odcinek 80km/h...
No trochę przesadziłem:) 1550obr
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/04/239.jpg
Wyjazd z Krakowa pełen zbiornik stacja Shell do Zielonej Góry przez Legnice 490 km, 21,3 l :Dweszło na stacji Shell w Zielonej Górze prędkość ograniczona przez bicie na kołach 110 km/godz maks :mad:bardzo płynna jazda wyszło ok 4,4 litra na 100 km szok że tak mało ale zmiana biegów przy 2 tyś. obrotów i gaz delikatnie :cool:
Ja w tą zimę na oponach zimowych 16 215 osiągnąłem 4,9 l/100km na dystansie 370 km
pamietam jak miałem 166 2,4 byłem totalnie zaskoczony spalaniem tego samochodu ,bo jak na całkiem dynamiczny silnik potrafil własnie przepalic ponizej 5 l. w trasie :) moim zdaniem baaaardzo udana konstrukcja ,bo i autko lekkie nie jest.
Wczoraj trasę 400km zrobiłem na 22l. Czyli spalanie średnie wyszło 5,5l/100km. Na kompie pokazywało 5,1l/100km. Ropa z Shella V-Power i średnia prędkość 130km/h z 100km odcinkiem autostrady A1 gdzie 150km/h trzymałem.
Witam , wczoraj jechalem sobie do rodziny i nagrałem filmik obroty,predkosc+spalanie, po przejechaniu około 13 km spalanie unormowało sie jak widac na filmie, wczasie nagrania jechałem na 6 biegu ,jak u was pokazuje spalanie przy takich wartosciach na zegarach.
http://www.youtube.com/watch?v=_6Uljs4SuNs
Pytanie pierwsze, ile tak mniej wiecej trzeba do tego doliczyc? O ile może przekłamywac ten komputerek?
Pytanie drugie, czy czasem nie katujesz silnika dając 6 bieg przy niskiech obrotach?
Na koniec najlepsze spalania udaje mi sie uzyskac jadąc cały czas 70km/h z lekko wcisnietym gazem:) bez zbednych szalenstw, przyspieszen no i tez dohamuje sobie prawie zawsze silnikiem:)
tankuje zawsze po 20 litrów i wychodzi od 250-300 km ale nigdy nie robie wiecej niz 6 km bez redukcji biegów i w tym co dzien podworze dzieci do szkoły rano i odbieram 3 km tym razem był 13 km bez zmiany biegów i tyle przeliczył komputerek jak na filmie aha jechałem na właczonym tempomacie jak było lekkie wzniesienie to było czuc ze bez trudu przyspiesza to chyba silnik raczej sie nie katował
kolego wg mojej wiedzy jazda na tempomacie do najoszczędniejszych nie należy, ponieważ on "dodaje gazu" nawet jak jedziesz z górki.
kolego tempomat to elektroniczny potencjometr jesli sie orientujesz troche w elektronice a podał gazu to mechaniczny potencjometr wiec niema zadnej róznicy tempomat wyrecza tylko twoja noge. ja jak jade z górki na tempomacie to mi hamuje auto zeby utrzymac zadana predkos a na wzniesieniu daje gazu zeby jej nie wytracic predkosci to logiczne. jezdziles kiedys na właczonym tempomacie ? jesli masz watpliwosci to zapytaj tirowców co to jest tempomat
Ja przy okazji dywagacji o wskazaniu spalania zadam znowu pytanie (znowu bo już w kilku postach) i może ktoś mi odpowie.
Gdzie można skorygować dawkę wtrysku do obliczeń kompa bo ostatnio kilka razy odpinałem ICS i co podłączałem to mi inaczej wskazywał. Pomimo że w rzeczywistości spalanie mam stałe.... Kiedyś pokazywał dobrze. A ostatnio pokazuje średnio 18l/100km pomimo że nie przekracza 12l... Da się to zmieniać? Czemu to się "rozstraja" przy odłączeniu ICS?
Spalanie realne, obroty OK, przecież to 5-cylindrówka.
Pytanie mam ciekawe. Dlaczego u mnie przy jeździe na tempomacie jest pomarańczowy napis CRUISE a u Ciebie zielona ikonka? :D Też mam 2000r., z początku roku.
Manli błąd poduchy Ci złapał:) Pewnie przewód pod fotelem kierowcy łapie zwarke jakąś:)
Żeby nie robić OT to łądne spalanie masz...u mnie w komputerku to chyba nawet poniżej 8 litrów na 100 nie pokazuje, wyskalowali od 8 w górę:) heheh:)
Pzdr
Alfamaniak156 ta pomaranczowa kontrolka poduchy sygnalizuje ze mam wyłaczona poduche pasazera a nie bład, od błedu jest obok czerwona ale nie swieci, ogólnie niemam problemu z poduchami jak zdejmowałem kierownice to pózniej mi sie swieciła czerwona od błedu poduszki kierownicy ale wykasowałem i jest ok. :D
---------- Post dodany o godzinie 16:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:02 ----------
---------- Post dodany o godzinie 16:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:05 ----------
moja jest z konca pazdziernika 2000 moze dlatego jest inna kontrolka
no tak zarzucę z kompa info z 26 km - Katowice Gliwice - reset na A4 - średnia 130,2 - spalanie 5,0 - ofkors na tempomacie