Witam! Koledzy może ktoś wyjaśnić dlaczego odma wciąga olej u mnie są to duże ilości.
Printable View
Witam! Koledzy może ktoś wyjaśnić dlaczego odma wciąga olej u mnie są to duże ilości.
Może masz zapchany filtr powietrza...
albo masz przedmuchy czyli pierścienie do wymiany
- auto 1.8 TS ,
- poniżej odmy jest połączenie z kolektorem ssącym a tam jest dość duże podciśnienie, 0.6 , 07 bara.
- obieg ciśnienia jest następujacy: rura przed przepływomierzem idzie do pokrywy rozrządu, z pokrywy rozrządu idzie druga rurka do odmy.
- jeśli teraz masz przytkaną rurke od przepływomierza do pokrywy rozrzadu , to odma ciągnie olej z pokrywy rozrzadu.
- w pokrywie masz zrobiona "tarkę" do wytracenia oleju z powietrza nad klawiatura rozrządu.
- jeśli przedmuchy są za duże, lub nie ma podciśnienia z "przepływomierza" to i oleju jest duzo na tarce i odma go chwyta.
- na uruchomionym silniku wyciagnij wskaznik oleju i zobacz czy masz "przedmuchy" na tej dziurze od pręta wskaznika.
--
http://img62.imageshack.us/img62/713...dmy1ed1.th.jpg
--
przedmuchów nie ma sa nowe pierscinie
Jeśli nowe pierścienie na stare tłoki i nieszlifowane cylindry to nic dziwnego, że bierze olej.
- no to jak były pierścienie wymienione to nalezy zapytać a jak tam prowadnice zaworów oraz wałek rozrzadu, popychacze hydrauliczne.
- może to poprzez uszczelnienia, prowadnice zaworów idzie olej a nie przez odmę.
- a czemu były pierscienie wymienione, miały za duzy luz na zamkach ??
- i ile on wynosił jeśli był luz.
pierścienie olejowe skończyły sie więc wymieniłem całosć
---------- Post dodany o godzinie 17:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:54 ----------
silnik kłade na stół zobacze co wyjdzie, posprawdzam dokładnie przewodu odmy
---------- Post dodany o godzinie 17:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:00 ----------
jeszcze jeden wątek,na zimnym silniku muliła mi się do ok. 2500 obr. wrecz sie dławiła, czy ma to jakies powiazanie z powyzszymi problemami?
Witam. Chciałbym po zimie wyczyścić odmę w 1.8 TS. Czy moge prosic o wskazówki co i jak po kolei zrobic ? Jeszcze nigdy sie za to nie zabierałem
Rozłącz opaski i zdemontuj 2 węże gumowe łączące króćce wychodzace z pokrywy zaworów z rurą przed przepustnicą i zaworkiem zwrotnym w kolektorze ssącym.
Jeśli w wężach jest masełko to je usuń.
Mozesz też przeczyścić zaworek zwrotny w kolektorze, ale uważaj bo tam jest plastikowy grzybek ze sprężynką, więc jak ci wyskoczy i wpadnie gdzieś głęboko pod silnik to będziesz miał problem.
- dodać należy że rozebranie obudowy grzybka, czyli odmy jest trudne.
- albo zrób tak i będziesz miał spokój.
- to nie mój patent ale forumowicza tego forum.
--
http://img198.imageshack.us/img198/7...bkaodmy.th.jpg
Ja mam podobny patent, ale żeby nie wiercić rury przed przepustnicą, nie wstawiałem do niej króćca, tylko zastosowałem trójnik łączący obydwa węże. Trzeba tylko pamiętać, żeby przy takich rozwiązaniach zaślepić króciec zaworka zwrotnego w kolektorze ssącym, bo inaczej będzie ciągnął lewe powietrze.