Koledzy, jaki polecicie motor? Jakie są wady i zalety diesela i benzyniaka, w końcu który jest najbardziej optymalny. Rok 06 lub 07, interesuje mnie przedział do 70 tyś. pomóżcie proszę i napiszcie cenne uwagi, pozdr!
Printable View
Koledzy, jaki polecicie motor? Jakie są wady i zalety diesela i benzyniaka, w końcu który jest najbardziej optymalny. Rok 06 lub 07, interesuje mnie przedział do 70 tyś. pomóżcie proszę i napiszcie cenne uwagi, pozdr!
Z tych roczników ,które wymieniłeś masz do wyboru benzynkę 2,2 JTS 185 KM ,która jest za słaba do tego sportowego coupe i do tego jeszcze dużo pali . Druga benzyna to 260 konne 3,2 V6 , mocny ,fajnie brzmiący silnik ,zapewniający już dużo większe emocje , niestety okupuje to bardzo dużym apetytem na paliwo ( w mieście można osiagnąć 25 l/100km ).
Silnik diesla 2,4 JTDM ma 200 koni i jest o niebo oszczędniejszy ,do tego bardzo sprawnie napędza Brerę i o dziwo ma naprawdę fajny dżwięk . Największy mankament o którym już pisałem na tym forum to prowadzenie w zakrętach , ciężki 5 cylindrowy diesel + napęd na przednią oś powoduje że auto jest mocno podsterowne i wypluwa go na szybko pokonywanych zakrętach ( receptą na to , przynajmniej częściową jest zamontowanie w ASO systemu Q2 , koszt ok.1500-1700 pln).
Dzięki za pomoc, sądzę że 2,4 będzie dobrym rozwiązaniem.Powiem szczerze że od początku obstawiałem na ten motor. Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego auta? Chodzi mi o wyeliminowanie pierwszych usterek, przed kompleksowym sprawdzeniem w serwisie? Jak skonfigurowanego samochodu warto szukać, np ja wolę alcantarę... proszę o podpowiedzi i opinie.
Na allegro jest kilka ofert Brery z silnikiem TBi. Ceny ponad 80k za nówke. Dzwoń i proponuj 70k od reki. A nuż może się uda:-)
Za 70k to nie ma szans, ale czy nie lepiej dołożyć jeszcze dychę, i zamiast 3-4 letniego auta kupić nowe lub prawie nowe jeszcze na gwarancji?
Cena jest atrakcyjna w porównaniu z 3,4 latkami. Jest to oferta godna uwagi, gwarancja, auto świeże itd. tylko kolor czerwony...jak spisuje się ten motor w porównaniu z 2,4 ?
jeszcze jedno, jak sądzicie jak wysoką marżę może mieć komis?ile można utargować?pozdr
Widzę, że największym problemem dla Ciebie może być kolor - musisz się zastanowić, czy to ma być decydujący aspekt. Pamiętaj, że Brera jest bardzo rzadkim autem, Ty szukasz auta kilkuletniego i może być Ci ciężko znaleźć coś w dobrym stanie i do tego w konkretnym kolorze. Z drugiej strony trudno żebyś kupował auto w kolorze ktory Ci się ewidentnie nie podoba.
A co do porownania 1.8 TBi i 2.4. Tak jak napisał rafter 2.4 jest dosyć ciężki, 1.8 TBi pod tym względem lepiej się prezentuje. Osiągi są podobne, z niewielką przewagą TBi, natomiast na pewno 2.4 potrzebuje mniej paliwa.
---------- Post dodany o godzinie 00:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie Wczoraj 23:12 ----------
Raczej nic nie utargujesz. Z tego co mi wiadomo to marża komisu (przynajmniej w ASO) jest naprawdę niska, tzn. ok 3k - przy aucie za 80k to wg mnie bardzo mało.
Witam,
kolor, elementy wyposażenia i inne detale składają się na końcowy efekt. koledzy jak jest z poważniejszymi wymianami serwisowymi w 2,4? Przy ilu km, i co do wymiany zaleca producent?pozdr
Serwis w sensie kosztow specjalnie nie rozni sie od serwisu 1.9JTDM. Czesci sa czesto takie same.
Nie wiem jak jest po liftingu, ale przed liftingiem w 2.4 z przodu byly wieksze zaciski i drozsze klocki. Szybciej sie zuzywaja (waga auta).
Przeglady co 30 tys - filtr oleju, olej, filtr powietrza.
Warto chyba czesciej wymieniac filtr paliwa (zalecenia chyba 60tys?). W ASO ok 350PLN, z zamiennikow taniej mozna chyba dostac.
Rozrzad w ksiazce chyba co 120, ja bym wymienial w okolicy 70-90tys w zaleznosci od sposobu eksploatacji.
dzięki za odp, a jak wygląda podróż pasażera z tyłu? Jest mało, a nawet bardzo mało miejsca. \wydaje mi się że dla max 170cm, da się od święta przewieźć 3 osobę i to nie w bagażniku?
Przy wygodnym ustawieniu przednich siedzen w Brerze z tylu mozna przewozic kapelusz, torebke itp. Nie ma miejsca na nogi.
Da sie kogos tam wcisnac, pod warunkiem ze przednie fotele sa dosuniete do deski tzn z przodu siedza drobne osoby (do 170). Jechalem w 4 osoby w Brerze trase ok 100 km i wszyscy przezyli ;)
Jesli jest szklany dach to z tylu brakuje tez troche miejsca nad glowa.
Mój ojciec przerobił już ze 3 brery i 1 spidera, różne silniki włączanie z 3.2 benzyną. Ostatecznie z zadowoleniem jeździ 2.4 JTD. Moim zdaniem jest to chyba najlepszy motor do brery jeśli chodzi patrzeć na ekonomie/osiągi.
Co do podróży z tyłu, to miałem raz nieprzyjemność jechać ok. 400km z bratem na tylnej "kanapie" - obaj mamy po ~180cm wzrostu i była to męczarnia, zwłaszcza jak się wpadło w dziurę. Podsumowując na krótkie dystansy małe dziecko przewieziesz, ale nastolatka już nie. Pozdrawiam
Da się, ale uważaj kogo sadzasz do tyłu, bo może się na Ciebie na długo obrazić! Moja żonka (176 cm), przez kilkanaście minut siedziała z tyłu podczas jazdy próbnej. Sprzedawca siedział z przodu z podkulonymi nogami, a moja żonka z tyłu za nim. Po tym przeżyciu stwierdziła, że wolałaby już nigdy z tyłu nie siedzieć... Dla porównania, kilka razy jechała z tyłu naszą Tigrą, i w ogóle nie narzekała - w Tigrze z tyłu jest bardzo mało miejsca, ale w Brerze jest go jeszcze zdecydowanie mniej. W polskiej edycji Top Gear stwierdzili, że z tyłu zmieszczą się tylko dzieci, i to bez nóg... Ale dla chcącego nic trudnego - przez kilka, kilkanaście minut da radę w razie potrzeby kogoś przewieźć.
Ale ludzie mają też nieprawdopodobne pomysły. Nie wiem, czy to nie było opisywane na alfaholikach. Rodzice zabrali Brerą na wakacje, zdaje się na Bałkany, chłopaka o wzroście ponad 1,8 m ! Biedak męczył się niemiłosiernie, i wieszał psy na Brerę...
Brercia to autko na dwie osoby. Ciebie i wystrzałową laskę z długimi nogami. Pojezdzisz, cały dzień a potem zaparkujesz gdzies na ustronnym parkingu i bierzesz się za te nogi.
Witam,
Podbijam temat gdyż mam identyczne pytanie :) Nie będę specjalnie zakładał nowego tematu.
Idealna wizualnie Brera to ta: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9771345 Bordowa tapicerka niszczy! :eek:
Szkoda, że ten konkretny egzemplarz odpada - bita.
Bardziej zależy mi na stanie technicznym. Silnik 2.4, 3.2 lub 1.8T. Przebieg do 50tys. Bezwypadkowa.
Np. ta Brera jest ciekawa: http://allegro.pl/item1098956618_alf...q4_260_km.html
Pomożecie?
Myślę że, wiele cennych informacji możesz uzyskać od tego użytkownika :
http://www.autocentrum.pl/awc/pafka/...-brera-2009-2/
Skoro kolega yapyko mnie wywołał to wtrącę swoje trzy grosze...
Nie wiem ile masz kasy do wydania, ale już za ok 85 tys. można kupić Brerę TBi z loterii Plusa, co jakiś czas pojawiają się jeszcze ogłoszenia - największy plus to jest to auto na gwarancji i praktycznie bez przebiegu (od 300 km do 3 tys. km). Z kolei w autach kilkuletnich masz większy wybór silników, i przede wszystkim wyposażenie - skóra, navi itd. Jednak ryzyko auta powypadkowego jest spore, do tego dochodzi kręcenie liczników, katowanie auta, itd. Ja się zdecydowałem na TBi, i to był nakomity wybór, ale bogate wyposażenie jest kuszące...
dzięki pafka :)
Jedyny problem z 1.8T, to że auto będzie "zbyt" nowe a przez to droższe. Loteryjne są też dość biedne ;) Jak już mam wydać te ~70tys. to chcę mieć bajery.
Mam jedną Brerę na oku. Pewne źródło, kupiony w Polskim salonie, ten sam salon daje roczną gwarancję na mechanikę, sprzedawca godzi się na wszelkie wpisy w umowie potwierdzające przebieg itp. Ma wszystko poza moją wymarzoną bordową skórą :wub:
http://www.allegro.pl/item1098956618...q4_260_km.html
Będę musiał się tu trochę rozejrzeć i podpytać gdzie i jak takie auto sprawdzić. Może znajdę tu jakiegoś mechanika, magika, który zgodzi się obejrzeć ze mną auto.
[QUOTE=YonasH;350314] Ma wszystko poza moją wymarzoną bordową skórą :wub:
http://www.allegro.pl/item1098956618...q4_260_km.html
Z tego co widzę kolor lakieru to niebieski Montecarlo z czerwoną skórą był co prawda dostępny ale imho średnio pasuje . Czarny Carbonio z czerwoną skórą to jest to :agree:. Natomiast co do ceny, 68 kpln za 5 letnie auto to sporo zważywszy ,że za 80 kpln można wyhaczyć Plusową nówkę z TBi .
P.S.
A auto prześwietl w tym ASO w którym było serwisowane ,tam mają historię napraw tego egzemplarza .
Ale widać ,że właściciel jest otwarty na propozycje więc jeśli nie ma nic do ukrycia to chyba ,,no problem'' ;)
P.S.
Sprzedając swoje auto wszedłem do ASO z potencjalnym klientem ,przedstawiłem go szefowi serwisu i .....
poszedłem do kącika prasowego na kawkę .Dałem im wolną rekę , robili co chcieli i na koniec sprzedałem samochód.
Według mnie też średnio by to pasowało. To był skrót myślowy - pisałem o skórze jako niezależnym elemencie.
Chociaż muszę napisać, że moja pierwsza widziana Brera (i na żywo i w ogóle), ta dzięki której jej zapragnąłem, była ciemnoniebieska z tą właśnie skórą i wyglądało to dobrze :)
W konfiguratorze na stronie alfy złożyłem Brerę z tym wyposażeniem i wyszło niemal 200 tys. pln, więc nie wiem czy 68k za 4-latkę (nie 5!) to aż tak dużo. Poza tym coś zawsze można utargować ;)