mam pytanko czy u was radio też bardzo słabo łapie stacje radiowe?
Printable View
mam pytanko czy u was radio też bardzo słabo łapie stacje radiowe?
A masz może zamontowane HIDy? Mogą być powodem zakłuceń.
u mnie czasem "szumi"tak jakby słabo lapało. a teraz kupiłem transmiter Nokii który przekazuje fale do radia to strasznie słabo radyjko odbiera fale z transmitera:( pozdrawiam
Masz pewnie zamontowane HID'y i po wlaczeniu swiatel radio CI szumi, albo zmien przetwornice albo zamontuj oryginalne swiatla :)
sprawdź sobie połączenia w tylnym prawym słupku. Tam masz taką czerwoną puszkę i kabel który idzie do anteny w szybie.
antene ja mam akurat na dachu a nie w szybie :)
u mnie w alfie właściwie radio wcale nie odbiera wiecie co może być przyczyną? gdy częstotliwość np jest na 95.0 tj radio zet jest cisza. gdy przestawię na 95.1 łapie zetke ale szumi. gdy jest na tej prawidłowej częstotliwości to nie odbiera nic. czym to może być zpowodowane?
Z tego co wiem radio w 166 przynajmniej u mnie ma kilka "rodzai" FM np: FM-A, FM-B zmienia się je przyciskiem FM więc popróbuj.
I musisz sprawdzić czy antena wogóle przekazuje sygnał do ICSu tzn czy masz podpięty kabel od anteny bo może ktoś nie dokręcił lub przy jakiejś wymianie rozłączyła się jedna z dwóch wtyczek na tylnych słupkach (idą pod osłoną)
Nigdy nie było problemów. Radio na każdej stacji odbiera czysto i bez zakłóceń.
Nie piszesz czy stało się to nagle, czy jest tak odkąd ją kupiłeś?
Sprawdź przede wszystkim połączenia z anteną, ewentualnie spróbuj podpiąć inną. Radio w końcu jest od tego, by grać a nie trzeszczeć.
na dachu to ty masz antenę od gps a nie od radia kolego :)Cytat:
antene ja mam akurat na dachu a nie w szybie :)
Sprawdź drogę kabla antenowego od ICSa do zwrotnicy na tylnym prawym słupku.
najprawdopodobniej chyba będzie coś nie tak z anteną w ICS bo mam podłączony również transmiter do zmieniarki CD i odbiera mi on na falach mHz FM z tąd mogą sie brać te zakłócenia
Witam . Mam pytanie, może ktoś już to robił.??
Jeżdżę sobie moją Alfiną i słucham radia , jest to super stacja z oddalonego o 45KM Koszalina. I moje pytanie. Czy można wzmocnić siłe sygnału w radiu ????
Bo często gęsto mi trzeszczy ta stacja i mnie to strasznie wkurza.
Da radę takie cóś ??? :girl_wacko:
nie sądzę anteny mocniejszej nie założysz bo antena jest zatopiona w szybie z tyłu :)
a ta na dachu to co to ??
Kurde, wydaje mi się że coś w kabelkach możesz mieć nie tak bo moje radio to ściąga nawet sygnały z kosmosu :) a tak na serio to jak innymi autami z radiem traciłem eskę 40-50km od wrocka (np jak jeżdżę do teściów, zależy od terenu) tak w 166 nawet 120-150km od wrocka łapię bez zakłuceń i pewnie. We wrocławiu nawet czechy czasem złapie.
Na dachu to od navi. Nawet jak jej nie masz to antena jest :)
Acha kurde no mi właśnie też chodzi o Eskę . Zetka,Rmf fm gitara a eska z Koszalina wystarczy że wyjadę na koniec Kołobrzegu i już elegancja a w mieście dupa trzeszczy .
a to na dachu drogi kolego to jest antena lecz od telefonu :D
Heh no to kurde macie jakiś pomysł żeby wzmocnić siłę radia ??
hmmm.... ja naprawdę mam mega dobry odbiór nawet z bardzo dużych odległości więc jak jest wszystko sprawne to powinno być ok, ale może to miejscowy nadajnik eski jest do d..py.
Jeżeli chodzi o tą antenę to szczerze nie rozkręcałem tego nigdy ale jesteś pierwszą osobą która twierdzi że to telefon :) wszyscy zawsze twierdzili że od nawigacji. Może podeprzesz to jakimś faktem albo papierem? Gdzie w takim razie jest od navi? Musi widzieć niebo a telefoniczna antena nie musi.
Może to rzeczywiście wina nadajnika eski ...
nie mogę tego potwierdzić niestety :) ale jestem pewny na 100% choć może mają coś ze sobą wspólnego telefon i navi :) jedna antena też tak może być :)
Co do anteny, to ten trzpień (mała antenka) to jest od "gsm", natomiast cała podstawa to "gps".
Mam taki pomysł choć może trochę druciarski i raczej niegodny 166 :D Jak zdejmiesz tylne osłony słupków (boczki) to tam jest połączenie kabla z ICS (anteny) do szyby. Możesz spróbować dodać tam więcej jakichś drutów czy czego tam chcesz żeby zbierało sygnał większą powierzchnią. Złota myśl - oklaski pocztą poproszę ;)
Najpierw radziłbym zobaczyć czy jest napięcie na wzmaku. Jeśli nie to wywalasz ten i kupujesz z allegro jakiś "zamiennik" lub od innej furki. Trochę kombinacji i będzie grało :-)
ta antena jest chyba jakoś zasilana,może wzmak padł,miałem podobny przypadek ale w innym aucie,kupiłem normalna antenę z zasilaczem w rzuciłem do kufra i bajka.