Witam ponownie teraz chodzi mi o najbardziej odpowiedni olej do AR 145 1.4 TS
Cos dobrego i taniego.
Syntetyk czy polsyntetyk.
Co polecacie ???????????????
Printable View
Witam ponownie teraz chodzi mi o najbardziej odpowiedni olej do AR 145 1.4 TS
Cos dobrego i taniego.
Syntetyk czy polsyntetyk.
Co polecacie ???????????????
Mobil półsyntetyk.
tematów o olejach było mnóstwo.....warto przejżeć forum.
Olej do silnika 1.4 nie różni się niczym od oleju to silnika 1.6 czy nawet 2.0
olej polecam selenia jak producent zaleca :)
ja też leje selenie. Wprawdzie jest tropche droga ale skoro producent zaleca to lepiej się stosować.
Cytat:
Napisał grzelutek
Sorry grzelutek, ale ten olej uwazam za najwiekszy syf ktorego nie nalalbym nigdy. A do Alfy ja polecam Selenie 20K
a ile ten selenie kosztujei czy w niemczech tez jest dostepny bo nigdzie go nie widzialem a musze przed wyjazdem do polski olej wymienic
:lol:
a kost takiego oleju ???? :shock:
Dlatego właśnie nie leje Selenii:D
Jak szukasz nizszej ceny oleju, to poszukaj w sklepach z czesciami do wloskich aut, albo zapytaj sie uzytkownika phantom71 on ma sklep (ktory zreszta polecam) i powie ci jaka jest cena u niego.
Jak kupiłem swoją Bellę to taż nie kumałem co wlać.Znajomy z ASO w Wawie / sam właściciel wtedy takiej Alfy jak moja / polecił mi Mobila.Mój mechanik z ASO Fiat w Krośnie też polecał,więc tak to się zaczęło. :mrgreen: Będąc na Forum i czytając Wasze posty zastanawiam się nad przejściem na Selenię,tylko nie wiem,czy 20K,czy 20K AR :?: Do Sieja Schumachera mojej żony leję 20K i wszystko gra.Cytat:
Napisał Lesio
W mieście moja 155 nic nie bierze oleju,a w trasie jak ją przycisnąć to trochę wypije,ale to przecież norma w TS-ach.Olej wygląda na oryginał,a jak jest w rzeczywistości tego nikt nie wie.
witam.w niemczech wiekszosc serwisow ALFA ROMEO stosuje olej CASTROL GXL 10W40.no i smialo mozesz ten olej w niemczech kupic.w polsce niestety czesto castrol jest podrabiany.osobiscie stosuje AGIP SINT2000.w niemczech jest troche stacji i autohofow AGIP wiec tez bez problemu kupisz( 4 litry jakies 50euro litrowa butelka ok13euro)pozdrawiam
Heja ja osobiście proponuje olej valvoline 10w60 lub 10w40
pozdro :D
o nim i o motulu raczej nikt zlego nic nie mowi...Cytat:
Napisał winiarz
wiec chyba bezpieczniej zaopatrzyc sie w jeden z tych dwoch niz selenie czy castrola, ktorego czesc odradza...
no właśnie i maja bardzo podobne klasy lepkości wiec poco przepłacać ??
Ja leje selenie 20k, mam ja za 25zt litr wiec cena jest przystepna
Ja jezdzilem na Shellu pozniej na Mobilu S (wszysttkie polsyntetyki 10W40) obecnie zmienilem na Motula 6100. Co moge powiedziec, ze w Alfa trzeba pilnowac stanu oleju jaki przebieu na nim. Czyli max to 10 tys km. Zauwazylem widoczne pogorszenie pracy silnika na starym oleju. Po zmianie nawet wariator cichnie. Wiec czesta zmiana to podstawa. Jak pojezdze na tym wychwalanamy Motulu to powiem czy jest taki fantastyczny:) Narazie jestem naprawde mile zaskoczony,czyli narazie jest super.
Ja mam zaufanie do motula. Jezdzilem na 15W-50, 10W-40 4100, a obecnie mam zalanego 10w-40 6100. Od wymiany do wymiany (10tys.) zadnych ubytkow.
Jestem z Motula bardzo zadowolony, nie ma mozliwosci zakupu podrobionego oleju, rozlanego w jakims dziwnym miejscu.
Mi mechanik polecił do alfy olej valvoline 10w40 nie narzekam.
A Mobil1 5W40?
Moge mieć taki za free, więc rozważam wlanie go. Na zime powinien byc OK.
Jeśli teraz masz tez zalany syntetyk to śmiało, śmiało , natomiast jesli już masz 10/40 lub 15/40 to niebardzo.Cytat:
Napisał monter
Mam na drzwiach nalepkę, napisy są po Włosku, ale jest tam napisane "sintetico", więc na 99,999999999999% syntetyk.
A z ciekawości, jakby tam był np. półsyntetyk? Samochód ma już 10 lat, więc można wlać niby troszkę gorsze oleje... (tańsze).
Czyli śmiało mogę wymieniać na Mobila? :)
milion razy walkowany temat.poczytaj troszke forum,instrukcje,albo chciaz naklejke na wewnetrznej stronie maski.olej ma byc 10w40 do jazd sportowych 10w60 :!: :!: :!: :!: popatrz dobrze 10w :!: ne 0 i ni 5 a 10w :!: eksperymenatorzy puzniej narzekaja a to wariator a to czy tamto.czytac :!: :evil: :evil: :evil:Cytat:
Napisał monter
Przeglądałem i dalej przeglądam w wolnej chwili, ale nie jest to łatwe, choćby dlatego że trzeba przebrać wypowiedzi "OT" od tych rzeczowych, więc spokojnie :)
Sam widziesz, jedna osoba napisała mi że lej śmiało, a Ty piszesz że NIE WOLNO 5W40, jak mam osądzić kto ma racje? Wybierać losowo?
W instrukcji jest napisane SELENIA 20K, takiego nie kupię.
Nikomu nie zaszkodzi napisać w 5 zdaniach jeszcze raz co i jak :P
No i dbaj o ortografię, peace. :)
A dlaczego tak sie bronisz ??? za litr płacę 30zł potrzeba 4,5L i 0,5L na dolewki =150złCytat:
Napisał monter
jak chcesz kupić olej dobry z wyższej półki to i tak wydasz coś koło tego a na seleni to i troszkę dłużej wariatorek pochodzi----zastanów się jeszcze :roll:
No specjalnie poleciałem na mróz sprawdzić co tam pod maską napisali :)
Są wymienione płyny, olej 10w40 Selenia 20K. Niestety mam po Włosku, więc nie wiem czy jak to opisane jest, czy to jedyny olej jaki można lać czy taka propozycja producenta :P
Przemyśle to jeszcze.
W każdym bądź razie, dzięki za info, ja się na tym nie znam i muszę dopytywać, a na pewno ktoś skorzysta :)
propozycja. selenia to sponsor alfy w wtcc, pewnie w kontrakcie maja tez, ze alfa musi polecac ich olej :PCytat:
Napisał monter
staralem sie zeby bylo obiektywnie: http://www.alfaholicy.org/faq/cat/silnik/51.html#faq24
zawsze producent poleca jakis olej z jakis wzgledow.w rafineri SELENIA FIAT ma duze udzialy wiec raczej nie bedzie polecal innego.poza tym to dobry olej.selenia 20k for alfa romeo.Cytat:
Napisał Tuti