Jakie są żarówki w 164 ( 96r, 2.0 V6 TB ) H1 ? Oraz jak zdemontować reflektor, 2 śruby trzymające go obok grila i co więcej ???
Printable View
Jakie są żarówki w 164 ( 96r, 2.0 V6 TB ) H1 ? Oraz jak zdemontować reflektor, 2 śruby trzymające go obok grila i co więcej ???
masz jeszcze dwie śruby do nadkola, za lewym reflektorem (kierowca) patrząc od przodu po prawej stronie , wykręcasz te 4 śruby i wyciągasz całą lampę. żarówki to H1
dokładnie, soczewki mają 2 x H1.. lampe wyjmujesz - 2 śruby od grilla i 2 od nadkola.. żarówki można wyjąć nie odkręcając reflektora ale zabawy po pachy przy tym :)
Jak możesz to wrzuć fotki jak świecą te xenony.
Wejdź na www.164.jasky.pl tam masz zdjęcia mojej alfkli i zdjęcie reflektorów z włączonymi xenonami ( ostatnia fotka )
Dzięki za zdjęcia. Mógłbyś napisać jakiego użyłeś zestawu i czy efekt jest zadowalający.
mialem zalozone xenony w swojej 164...swiecily jasniej ale nie zmienila sie odleglosc swiecenia:/ testowalem na kilku lampach z roznymi soczewkami tj jedne byly wypalone a 2 jak nowe i roznice byly niewielkie...takze 164 z xenonami czy bez i tak ma bardzo dobre swiatla
Odświeżę temat... Mam 164 3.0 V6 12V na soczewkach. Tam też siedzą żaróweczki H1? Bo moje coś słabiutko świecą i kuzyn znalazł na stanie jakieś H4, tylko jeszcze nie demontowałem.
W każdej są H1?
Może i masz rację. Spróbuję wyczyścić trochę klosze i ogólnie co tam się tylko da :)
Wyczyść lampę i wymień żarówki, a różnica będzie wielka. U mnie po takim zabiegu światła świeca lepiej niż w 2 letnim Bravo ;) Co do samego czyszczenia, soczewkę można elegancko oczyścić izopropanolem, lecz odbłyśnik przecieraj delikatnie papierem bezpyłowym bo ta powłoka jest strasznie delikatna.
Jak byś miał jakieś problemy z rozebraniem klosza to pisz :)
To tak:
1. Wymontuj wszystkie żarówki ;)
2. Odkręcasz dolną listwę, jest ona umocowana na 5 imbusach.
3. Wymontuj silniczek od obniżania lustra reflektora, przekręcając go przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (z tego co pamiętam)
4. Teraz możesz podważać delikatnie spinki od klosza raz górna raz dolna jest ich w sumie 6. Uważaj na zanieczyszczenia dookoła uszczelki klosza! lepiej to przeczyścić przed zdjęciem.
5. Po zdjęciu klosza możesz ściągnąć ramkę odbłyśnika, trzyma się ona na paru zatrzaskach są one widoczne wiec delikatnie można je podważyć
6. Teraz odbłyśnik, z tego co pamiętam jest on trzymany przez 2 zatrzaski góra dół na wysokości podziału odbłyśnika na długie krótkie światła. Tu górny zaczep:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2014/02/78.jpg
Dolny jest bardziej schowany w głąb obudowy ale nie ma problemu z dostępem do niego, wystarczy lekko podważyć i wychodzi.
I jeszcze ma mocowanie bliżej kierunkowskaz ale tam wychodzi bez problemu.
7. Po wyciągnięciu odbłyśnika masz dostęp do soczewki, jest ona zamocowana na 3 krzyżaki.
To chyba tyle jak coś proszę mnie poprawić.
Co do ogólnych uwag to, polecam po wymontowaniu wszystkiego porządnie umyć wnętrze obudowy klosza, przesmarować silikonem wszystkie uszczelki i delikatnie obchodzić się z powierzchnią odbłyśnika, bo nawet mocniejszym przetarciem można ją uszkodzić (odbłyśnik soczewki z tego co pamiętam jest trwalszy i bez problemu można go wyczyścić).
Mi się udało kupić nowe oryginalne reflektory za 100zł/1 szt :)
Gdzie takie dorwałeś? Jak jakiś czas temu przeglądałem ebaya to ceny się wahały 600-1000zł :/
Dobra panowie, a przypuśćmy że chciałbym założyć sobie zestaw HID'ów. W takim układzie muszę szukać zestawu z żarnikami H1? Dobrze rozumiem?
Ja zrobikem tak: sciagnalem lampy i pod lampami do wzmocnienienia przykrecilem przetwornjce, otwory pod nowe przewody dalem za odblysnikem soczewki od spodu lampy. Efekt taki ze od gory nie widac zadnej ingerencji w lampe, z kanalu przyslania wzmocnienie, w szczelinie pomiedzy lampa a ta listwa pod lampa swiecac latarka widac. Palniki miałem 6000. Policja zagladala pod maske i nic sie nie czepiali bo nic nie widac
W piątek najprawdopodobniej o ile dojdą będę wszystko montował. Spróbuję takim sposobem jak Ty od spodu gdzieś jakoś je przykręcić. Również zamówiłem palniki z barwą 6000K, czyli takie same jak Ty. Dużo poprawia się widoczność? :) Kuzyn w swoim aucie zamontował też niedawno hidy i jest po prostu bajka. Rożnica między normalnymi halogenami, a teraz hidami jest kolosalna.
- - - Updated - - -
A i jeszcze jedno. Czy HIDy mocno zakłócają radio i radio CB? Czytałem, że przetwornice mogą wywoływać zakłócenia i szumy w zwykłym radiu i radiu CB. Jak to jest w 164?
U mnie nie zaobserwowalem szumow. Aczkolwiek nie kupilem najtanszych na allegro tylko w normalnym sklepie za trzy stowki. Widocznosc na plus
Już zamontowane :) wczoraj w garażu wymontowałem reflektory, przy okazji w gratisie dostałem 2 żarówki postojowe w kolorze xenonu, to również wymieniłem. Ogólnie światła krótkie, czyli podczas mijania na plus ! Do tego ładny wygląd też robi swoje. Przewierciłem dziury w tych plastikowych osłonach, stare żarówki wymieniłem na żarniki, kable przeciągnałem, przetwornice przykręciłem do karoserii. Wszystko działa, zakłóceń w radiu nie mam żadnych. W CB muszę troszeczkę potencjometr podkręcić, ale też ładnie i wyraziście słychać ludzi :)
Ogólnie zestaw kosztował mnie jakieś grosze, więc zaryzykowałem :)