-
problem z hamulcami
Witam! Mam problem z hamulcami.. po wymianie klockow hamulcowych i tarcz stało sie cos dziwnego tzn na początku hamulec był strasznie miękki ale myślałem że po prostu musza się ułożyć klocki lecz tak sie nie stało. kolejnym dziwnym objawem było to że po nacisnieciu hamulca stawał sie twardy lecz jak trzymałem go dłużej hamulec powoli zapadał się w podłoge.. Hamulce miałem super a teraz siła hamowanie jest strasznie słaba. Samochód dałem do warsztatu i tam też nie mają pomysłu co zrobić. Miałem juz odpowietrzane hamulce zamieniałęm pompe abs i hamulcową na inne i efekt się nie zmienił. zamieniałem również serwo i nic.. to samo. Może miał ktos podobny problem i wie co zrobić bo już nie mam pomysłów... piszcie swoje sugestie. Dzięki
-
Raz twardy, raz miękki, tak miałem jak słabo odpowietrzyłem. Objawy identyczne.
-
Trzeba wrócić do źródła bo wszystko zaczęło się przypuszczalnie od źle zrobionej wymiany
1. kto wymieniał klocki i tarcze?
2. czy podczas tej wymiany był dodatkowo wymieniany płyn?
Jeśli potem ktoś próbował, raczej niepotrzebnie, wymieniać pompę hamulcową i ABS to odpowietrzanie hamulców koniecznie powinien przeprowadzić przy użyciu urządzenia ciśnieniowego. Inaczej nigdy nie będzie dobrze.
-
skoro juz tak wszystko wymieniles to moze to wina starych przewodów hydraulicznych
-
odpowietrzane za kazdym razem byly... najgorsze jest to ze teraz hamulec jest twardy a skutecznosc bardzo slaba.. dlatego myslalem ze to serwo. niestety po przekladce na inne problem nie ustapil. a wszystko zaczelo sie po wymianie klockow. nie wyjechalem nawet dobrze z warsztatu bo mi wlasnie hamulec wpadal w podloge.. najpierw twardy a nastepnie stopniowo wpadal w podloge. przy zgaszonym silniku jest bardzo twardy.. nie mam juz pojecia co dalej sprawdzac.. acha przewody tez wymienione. i tarcze i klocki.
---------- Post dodany o godzinie 22:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:58 ----------
klocki i tarcze wymienial mechanik. najpierw byly tylko klocki bo byly zuzyte i abs nie dzialal. klocki wymienione a z abs em chodzilo tylko o zerwany przewod przy kole. abs dziala. po tej naprawie mialem slabe i miekkie hamulce wiec wrocilem na odpowietrzanie. problem nie ustapil wiec sprawdzono przewody i pompe hamulcowa. hamulec po tym stal sie twardzszy i to az za bardzo ale skutecznosc hamowania jest nadal bardzo slaba. zmienilem wiec tarcze bo na starych byl duzy rant. bez zmian. nastepnie serwo.. i nadal bez zmian. po nacisnieciu na pedal jest bardzo twardy i ciezko go wcisnac ale gdy sie go tak przytrzyma zaczyna stopniowo wpadac w podloge.. tak to wyglada.
-
Jeżeli pedał hamulca jest na początku twardy (tzn tak twardy jak przed wymianą klocków) a później mięknie to szukałbym dalej przyczyny w nieszczelności układu hamulcowego (np w najbliższej stacji kontroli pojazdów nie powinno to kosztować więcej jak 30-40 pln). Co to znaczy, że po sprawdzeniu przewodów hamulec stał się twardszy?
-
Zapowietrzony układ, być może także płyn hamulcowy do wymiany. Ale obstawiam zapowietrzenie układu odpowietrzyć go jeszcze raz i nie dwa razy w pedał i po sprawie tylko 10 razy na koło popuszczać płyn i o ile nie ma pęcherzy to zakręcić i do następnego koła.
No i dodam aby kontrolować poziom w zbiorniczku aby tam go całego nie wcioło .
-
wymieniłeś wszystko prawie wiec wina w przewodach ze sa dalej zapowietrzone,lub zaciski uszkodzone nieszczelne etc
-
Wymieniałeś samo servo czy razem z pompą, bo o niej jeszcze chyba nie wspomniałeś. Wygląda że jeśli naprawdę układ jest dobrze odpowietrzony to może pompa przepuszcza między sekcjami.
Wtedy wymiana całości lub oringów.
-
musze znowu sprobowac odpowietrzyc tzn powiedziec mechanikom zeby to zrobili. pompa byla sprawdzana wlasnie czy nie przepuszcza miedzy sekcjami. pompa i serwo byly sprawdzane oddzielnie. ogolnie wszyscy posiadacze alf 156 sa na pewno zadowoleni z hamulcy bo ja bylem bardzo. byl czyly na dotkniecie praktycznie a skutecznosc super. po wymianie klockow stal sie miekki. musialem wciskac go do samej podlogi i nie byl juz tak skuteczny. wiec wrocilem do mechanika szukac przyczyny. po wymianie przewodow stal sie twardy ze ledwo go wcisnac mozna. przejechalem sie nim i sytuacja wyglada teraz tak ze po pierwszym wcisnieciu pedalu hamulca jest miekki ale skutecznosc slaba a jak wcisne od razu drugi raz hamulec jest twardy bardzo a skutecznosc slaba bardzo tak ze nawet abs sie nie zalacza. a jak sie objawia nieszczelnosc zaciskow? bo ogoolnie nie widac nigdzie ubywania plynu hamulcowego.. tez tak mysle sobie ze cos moze byc z tym odpowietrzaniem nie tak. ogolnie chyba jest to dziwne zjawisko zeby stracic szczelnosc po samej wymianie klockow ale... kto wie. dzieki za zainteresowanie i podpowiedzi i moze jeszcze macie jakies pomysly..
-
Może nazbierało się jakiegoś syfu w przewodach, normalnie płyn naciska w stronę tłoczków a przy wymianie przepływ w stronę pompy spowodował jakiś zator czy coś w tym rodzaju? Może płukanie całego układu by pomogło.
-
Właściwie to nasz kolega już wymienił ponad połowę układu i dalej bez rezultatu.
Problem chyba jednak w tym, że na samym początku mechanik musiał coś źle zrobić. Ja bym jeszcze sprawdził te klocki, czy lekko przesuwają się w oprawach zacisków oraz same zaciski, czy przypadkiem tłoczki nie są zapieczone.
-
Sprawdź jeszcze przewód zasilający serwo czy nieszczelności nie ma.
-
jeśli na początku było dobrze i tylko miałeś zdarte klocki i nagle po wymianie, hamulce nie są takie jak przed wymianą to na chłopski rozum coś zostało uszkodzone podczas wymiany klocków. Nie jest żadnym mechanikiem ale tak to widzę. Czytałem że podczas wymiany klocków trzeba wcisnąć tłoczek aby zacisk można było założyć na nową tarczę - może podczas wciskania tłoczka coś się stało, kurcze to ekstremum ale może tarcze masz nie takie jak trzeba - nie wiem... ja na Twoim miejscu rozebrałbym wszystko tzn. zaciski, klocki, tarcze i złożył na nowo. Nie wydaje mi się że przy wymianie klocków i tarcz można zepsuć pompe i inne elementy układu hamulcowego. Trzymam kciuki !!!
-
przepraszam panowie ale zapomnialem jeszcze o jednym szczegole.. kupilem auto uzywane i poprzedni wlasciciel zmienil tarcze na nawiercane a oryginalne byly nienawiercane i nieco wieksze.ale wymienilem klocki stare na oryginalne i nie pasowaly bo byly nieco wieksze.. i myslalem ze to wlasnie powodowalo ze sa slabe hamulce wiec wymienilem rowniez tarcze na oryginalne. ale problem pozostal. wiec pozostaly szczeki.. ale czy one moga powodowac ze pedal jest twardy a hamulce slabe? nigdy sie z tym nie spotkalem ale moze byc w tym cos.. czyli wychodzi ze pozostaje sprawdzic zaciski i tloczek..
-
koledzy podpinam się pod temat. Nie wiem za bardzo co jest grane. Od sprowadzenia samochodu nie mam absu ale bylem podpiać pod kompa i powiedzieli ze musze kupic pompe abs, kupilem i czekam az mi ja dostarcza. Ale problem tkwi w tym ze alfa hamuje na jedno kolo z tylu przy ostrym hamowaniu samochod zarzuca mi na jedna strone. Caly czas o tym mysle, nie wiecie czy jak wymienie pompe to bedzie juz normalnie hamowalo? Czy to jakas inna przyczyna. POZDRAWIAM
-
Wątpię - czy jest abs, czy go nie ma, koła mają hamować wszystkie. Proponuję sprawdzić zacisk hamulca tego koła - przede wszystkim pod kątem ewentualnego zapieczenia tłoka.
-
Ja mialem kiedys taka dziwna historie.
Jak jeszcze jezdzilem Alfa 145 przyszedla czas na wymiane klockow hamulcowych. W sklepie zadano mi standardowe pytanie. Lepsze czy gorsze. Oczywiscie wybor padl na lepsze... i drozsze.
Wymienilem i jazda :)
I bylo tak:
- pedal hamulca stal sie strasznie twardy
- hamowanie bardzo nieskuteczne
Myslalem sobie, ze sie uloza, dotra, itd.
No ale jak po dwoch tygodniach od montazu mialem awaryjne hamowanie to okazalo sie, ze nie moge postawic kol deba (!!!) :eek:
Podsumowanie tej historii jest takie:
- to byla wina beznadziejnych klockow hamulcowych !!! :mad:
A twardy pedal, brak wspomagania... to tylko wrazenie. Na starych klockach mialem tak super hamowanie, ze nie musialem mocno wciskac, bo poprostu super hamowaly.
Na tych gow...nych musialem stawac na pedale hamulca. Stad wrazenie, ze pompa padla.
No i rozwiazanie:
- kupilem te tansze klocki... Auto sie naprawilo :big_boss:
PS. Na serwomechanizmie zawsze jak podpompujesz hamulec to on rosnie (twardnieje) i jak bedziesz go trzymal (na wlaczonym silniku) to zacznie powolutku wpadac.
OBY TO OKAZALO SIE TWOIM ROZWIAZANIEM.
-
witam panowie! problem sie rozwiazal ale dokladnie nie jestem pewien jak.. wymienilem zaciski na szersze od alfy 2.0 i jeszcze tylni zacisk bo dpowietrzenie bylo zniszczene tzn zerwany gwint. prawdopodobnie to jednak byla wina pompy. po jej wymianie zaczal normalnie hamowac. wczesniej byla wymieniana pompa na nowa ze sklepu ale nie przyniosla skutku pozadanego.. tzn nic sie nie zmienilo. kupilem druga okazyjnie na zlomie i jest ok. chyba po prostu mialem od poczatku samego pecha.. 2dni po odbiorze auta z naprawy gdy postanowilem go sobie umyc w trakcie pekla mi przednia szyba. to sie nazywa pech... pozdrawiam
-
Bo nie leje się zimnej wody na rozgrzaną słońcem szybę !!! Na blachy zresztą też nie.
Sorki , że się wymądrzam, ale to chyba było przyczyną pęknięcia szyby.
-
KARBUL156 ty zostawl lepiej alfe w spokoju bo zamiast jeździć to masz z nią przygody :D
-
podepnę się pod temat... co może być przyczyną miękkiego pedału hamulca? stało się tak po 2-3 sporych hamowaniach (150-0) pedał teraz bierze przy podłodze i hamulce są słabsze... czyżbym zagotował płyn? czy może pompa zaczęła przepuszczać? Pozdrawiam
-
Być może przegrzałeś płyn hamulcowy do temp wrzenia i zapowietrzyłeś w ten sposó układ.
Koniecznie wymień płyn w całym układzie i sprawdź, czy nie ma gdzies wycieku.