Hej
Zamierzam kupić opony 215/45 na felgi 17", ale w świadectwie homologacji dla takiego rozmiaru podany jest indeks prędkości ZR bez indeksu nośności. Jaki trzeba dobrać? (będę też wdzięczny za podanie źródła)
Printable View
Hej
Zamierzam kupić opony 215/45 na felgi 17", ale w świadectwie homologacji dla takiego rozmiaru podany jest indeks prędkości ZR bez indeksu nośności. Jaki trzeba dobrać? (będę też wdzięczny za podanie źródła)
ja mam u siebie 215/45 R17" i powiem tak opony nisko profilowe są trochę inaczej skonstruowane i nie potrzebują indeksu nośności bo jak masz opony do 300km/h to do tira ich nie założysz a auta sportowe też nie ważą po kilkanaście ton więc nie masz się czym przejmować tylko wybrać oponki i kupić to moje zdanie
za http://www.felgi-opony.com/Warto_wie..._,1,87,40.htmlCytat:
W przypadku opon nie zawierających oznaczeń nośności, np. klasy ZR, należy zasięgnąć konsultacji producenta opon.
musisz poprostu sprawdzic dokladnie nainternecie jaka nosnoscma konkretny model oponki w tym rozmiarze i po sprawie
ZR to nie za mało, ale jak sam zauważyłeś, nie każda opona w tym rozmiarze jest ZR, a przy indeksach W, V czy Y podany jest indeks nośności.
---------- Post dodany o godzinie 20:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:58 ----------
No tak, tylko jaki indeks nośności potrzebuję do 156 dla 215/45 r17?
Weź sobie rozsądnie z indeksem nośności 86-88. Jak masz zawieszenie sport to możesz poszaleć do 92.
nie mam przy sobie dowodu rejestracyjnego i na szybko w wikipedii znalazlem ze dopuszczalna masa calkowita AR 156 to 1930kg. zaokraglijmy to do 2t.
samochod ma 4 kola wiec mase dzielimy na 4 co daje nam teoretycznie 500kg nacisku na jedno kolo.
jak kupisz sobei oponki ktorych indeks nosnosci odpowiada wartosci 90 tzn 600kg bedzie wystarczajaco.
a tak mowiac najprosciej raczej kazda opona w rozmiarze 215/45/17 ZR bedzie miala wystarczajaco duza nosnosc zebys mogl smigac swoja 156
Może będziesz bardziej dociekliwy i rozwikłasz te zależności miedyz oznaczeniami, ja się poddałem :)
Niedawno miałem te same wątpliwości i ponieważ nie znalazłem żadnych wiarygodnych informacji wybierałem tylko spośród ZR (a i tak miałem dylemat).
Najbardziej wiarygodne - z dość dużej hurtowni opon handlopex brzmiały - "ZR nie można zastąpić Y, W czy innymi indexami prędkości, jak jest ZR w homologacji/instrukcji to ma być ZR i kropka, nie ma co kombinować" ; najmniej wiarygodne - z małego zakładu wulkanizacji - "ZR to stare oznaczenie, już nie stosowane, wystarczy Y (hmm to czemu ZR występuje w instrukcji równolegle na jednej stronie z oznaczeniami jednoliterowymi???) ).
Nie kazdy model opony z tym oznaczeniem znalazłem, owszem, ale z tych które występują i tak spory wybór jest.
Lepiej sprawdzać bezpośrednio w materiałach producentów, bo w spisach opon w sklepach czasem nie wszystkie oznaczenia podają.
Na pewno w tych rozmiarach Pierelli P Zero Nero mają ZR, na pewno Vredestein Ultrac Cento, GY któryś model (coś z asymetric w nazwie) , Dunlop SP Maxx , Fulda chyba karat exelero czy jakoś tak, jest z czego wybierać.
kolego oto co znalazlem poprzez www.google.pl
napisz tutaj jakie to gumy chcesz kupic i sie wszystko wyjasniCytat:
dla wszystkich ZR bez indeksów lub z indeksami w nawiasie - prędkość maksymalna i możliwa nośność podana jest w dokumencie homologacyjnym.
Świadectwo homologacji podaje dla kół 15 i 16 od 88 do 91, więc raczej nie 86...
---------- Post dodany o godzinie 00:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie Wczoraj 23:51 ----------
No właśnie to ZR to jakieś dziwne jest, bo na stronach producentów udało mi się znaleźć takie kwiatki:
Continental ContiSportContact3 215/45 R17 87V
Continental ContiSportContact3 215/45 R17 87W
Continental ContiSportContact3 215/45 ZR17 91W
Pirelli P Zero Nero 215/45ZR17 87W
Pirelli P Zero Nero 215/45ZR17 91Y
Czyli jeden rozmiar potrafi być jako ZR i nie-ZR, a do tego przy ZR może być podany indeks prędkości i nośności, no i mogą być wersje z różnymi tymi indeksami :] Conti jeszcze w innym PDFie pisze "ZR Tires have no official service description. Please contact customer service for questions concerning load and speed capabilities."
Ja się na dziś poddaje...
instrukcja obsługi waszych samochodów prawde wam powie koledzy ;)
http://instrukcje.fiat.pl/files/ar_1..._-_09-2003.pdf
kolego wszystkie opony ktore wymieniles maja podane indeksy predkosci i nosnosci wiec nie wiem w czym problem. w instrukcji AR podane sa indeksy w granicach 88-91.
kup sobie ktoras z pogrubionych i bedzie wystarczajaco bo wytrzymuja 615kg/opone przy predkosci Conti do 270km/h a Pirellka do 300km/h. :D:D analogicznie jesli wytrzymuje 615kg przy 300 to wytrzymuje sporo wiecej przy predkosci ok 200. nie wiem jaki masz silnik ale nie sadze zebys poruszal sie z predkoscia wieksza niz ok 220 km/h.
Musisz się sprecyzować, bo nie wiadomo o co Ci chodzi. Nie podałeś najważniejszego: jaki silnik, typ nadwozia, ew. masa pojazdu oraz zastosowanie opon. Bo jeśli mają to być opony do jazdy po mieście i nie śmigasz załadowanym samochodem, to nie potrzebujesz opon z jakimś specjalnie dużym indeksem nośności.
To nie działa w ten sposób. Dla indeksów powyżej 210 dopuszczalne obciążenie zmniejsza się wraz z prędkością. Np. Pirelli 91Y przy 300km/h ma 85% z tych 615. Zobacz na tabelkę na dole strony na pirelli.pl
---------- Post dodany o godzinie 18:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:01 ----------
Ale co dokładnie powie? Na stronie 307, dla 1.8 Distinctive widzę 215/45 ZR17, no chyba że coś przeoczyłem w instrukcji. Może nie zadałem pytania wystarczająco jasno - jaki powinien być indeks nośności dla indeksu prędkości innego niż ZR?
---------- Post dodany o godzinie 18:12 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:05 ----------
Ok, żeby było zupełnie jasne - jaki indeks nośności powinny mieć opony 215/45 R17 do Alfy 156 1.8, jeśli indeks prędkości jest inny niż ZR? Pytam o "oficjalne" dane, czyli zgodnie z przepisami/zaleceniami producenta, a nie o to, co można założyć albo co się komuś wydaje.
Indeks prędkości ZR, czyli jak można wyguglować, pow. 240km/h.
Indeks nośności:
Salonowo zakładane do 156 17-tki na oponach Michelin Exalto miały indeks nośności 87 - w książce nie ma podanej nośności dla 17", bo to niskoprofilowa opona i sama w sobie nie będzie generowała tak dużego kąta bocznego znoszenia ogumienia.
Miałem Micheliny 87 i sprawdzały się bardzo dobrze. Mam taki ulubiony zakręt/łuk, który Alfa robiła przy prędkościach 170km/g na dojechanych Michelinach. Ten sam zakręt WRXem na 225 i indeksie nośności 91 przy 160km/h zaczynał się odklejać.
Tak mnie to zaciekawiło, że w obu są już włożone takie same opony i mam nadzieję, że niedługo nakręcę jakiegoś onboarda, chyba, że się skończy jak "malina" z jutuba :D
tak kolego masz racje, dopuszczalne obciazenie dla niektorych indeksow predkosci (dokladnie to V, W, Y) zmniejsza sie powyzej pewnej predkosci a konkretnie:
-dla V o 3% co 10km powyzej 210km/h
-dla W o 5% co 10km powyzej 240km/h
-dla Y o 5% co 10km powyzej 270km/h
co nie zmienia faktu ze tak jak napisalem jesli wytrzymuje ponad 600 kg przy 270km/h to wytrzyma pewnie 640 przy 160km/h, tylko proponuje zaczac rozmawiac o realnych predkosciach ktore sa mozliwe do uzyskania w twoim bolidzie.
a co do oznaczen ZR to dopuszczalne obciazenie podaje sie zawsze dla predkosci 240km/h.
Ja do swojego SW zakladam opony wzmacniane ( XL ) od momentu kiedy zawozlem siostre na studnia z calym ekwipunkem i strzelila mi jedna opona............ A roznica w cenie to miedzy zwykla a wzmacniana to pare pln
to kolego albo wiozles tego ekwipunku okolo 800kg albo miales chu*owe oponki. kiedys pracowalem jako kierowca, i jezdzilem glownie dostawczym KIA K2500 chlodnia (takie gowno z malymi koleczkami na tyle w rozmiarze 12"). z racji malego wyboru wsrod opon zimowych wzmacnianych w rozmairze 12" zalozylismy zimowe frigo takie jak do fiata 126p (tak tak od malucha:D:D) i załadowalem na autko okolo tone towaru, plus do tego masa auta ok 2,5t i wytrzymaly.
Co bella byla cala zaladowana az pod sufit :) a strzelila opona Uniroyal...