Witam,
czy ktoś może wie czy istnieje zestaw głośnomówiący, który można zintegrować z przyciskami na kierownicy? Może jest inne jakieś rozwiązanie, wiem to radioodtwarzaczach Pioneer ale cena trochę odstrasza.
JS
Witam,
czy ktoś może wie czy istnieje zestaw głośnomówiący, który można zintegrować z przyciskami na kierownicy? Może jest inne jakieś rozwiązanie, wiem to radioodtwarzaczach Pioneer ale cena trochę odstrasza.
JS
Ale przecież to Blue&Me robi za zestaw głośnomówiący. Po co Ci coś dodatkowego? Zestawiasz kompa z telefonem i gotowe.
hmm, coś takiego... :D
Doskonale o tym wiem, ale ja mam auto z przyciskami na kierownicy, ale bez Blue&me, stąd takie moje pytanie, a wiem ze nie można doinstalować Blue&me. Dlatego ponawiam pytanie :)
fiat ma cos takiego w ofercie może uda ci sie kupić to gdzieś taniej zzestaw firmy PARROT CK3100 LCD osobiście używałem tego zamontowali mi to w ASO bardzo miłe i fajne urządzonko
Witam
Próbował może ktoś podłączać pod orginalne radio coś takiego?:
http://www.blaupunkt.de/en/products/...-1/?no_cache=1
Z tego co czytałem na angielskim forum to działa, z wyjątkiem odbierania telefonów z kierownicy, choć podejrzewam że przy odrobinie kreatywnej twórczości dałoby się i przystosować to do odbioru tele z kierownicy
Niestety moje autko jest z 2005 i nie ma opcji B&M. Zastanawiałem się nad instalacją, jednak z tego co wyczytałem jest to nie możliwe (chociaż nigdzie nie mogłem znaleść żadnych informacji technicznych dlaczego)
Można doinstalować tylko trzeba wgrać odpowienie oprogramowanie od bodykomputera
Znasz może kogoś kto to jest w stanie zrobić?
Podaj numer nadwozia na priva:(masz w wyposażeniu Alarm fabryczny, parktronik, tempomat itp potrzebuje dane dotyczące wyposażenia)
jakieś postępy??--jestem również tym zainteresowany, czy mogę dosłać Ci VIN i wszelkie potrzebne dane?
Niestety kolega nie odpowiada na priv'y
Witam,
mam Brere i ten sam problem do rozwiązanie - pytałem w ASO: oprócz kierownicy ze sterowaniem i programu potrzebna jest kontrolka instalowana tam gdzie radio - koszt ok. 900 zł
Michał
Cześć,
na 100% Kenwood ma taką opcję (trzeba dokupić przejściowkę). Mam u siebie i sterowanie z kierownicy działa zarówno telefonem (Bluetooth w Kenwoodzie) jak i muzyką. Ale Kenwood nie robi samych BT o ile wiem, musiałbyś wejść w ich cały system multimedialny. Ja mam model DNX8220BT i tego akurat nie polecam. Ogólnie jest to imponujący kombajn ze wszystkim chyba, czego można potrzebować w aucie, ale jak dla mnie podstawowa funkcja, czyli BT właśnie, działa do kitu.
Dlatego też mam pytanie, czy ktoś wie czy da się mieć niefabryczne radio/nawigację i działające Blue&Me? Bo u mnie Blue&Me przy podłączonym Kenwoodzie nie działa prawidłowo - nie słychać mnie, ani ja nie słyszę, ani nie działa sterowanie głosem:( Będę wdzięczny za każde podpowiedzi w tej sprawie!
Ja dorobiłem bluetootha : polutowałem kable z wtyczką modułu, dodałem moduł bluetootha dołożyłem mikrofon do lampki sufitowej i wszystko działa. Tylko mam niezgodność (inaczej brak) oprogramowania w bodykomputerze co objawia się "miganiem przebiegu kilometrów w zegarach , przegrałem raz oprogramowanie z innego bodykomputera ale licznik dalej mruga . Okazuje się że trzeba przegrać oprogramowanie z bodykomputera i równocześnie z współracującego z nim zestawu liczników.
Jeśli nie zmieniałeś tego kodu wcześniej, albo nie zmieniał go ktoś przed Tobą, to kod 1234. TUTAJ masz linka do instrukcji po Polsku do tego zestawu. Strona 29 dotyczy parowania urządzenia z telefonem:) Mam nadzieję, że to pomoże.
Hmmmm... coś dziwnie ten link się wkleił. Oczywiście jest po polsku - kliknij TUTAJ, a potem wybierz polską flagę i po sprawie:)
Witam ponownie :-)
Z lekkim opóźnieniem wracam do kwestii instalacji B&M w aucie. Pozostaje mi jednak parę kwestii:
Moje autko jest z początku produkcji tj. z 2005 roku, i jest wyposażone w radio które nie wspiera nawet MP3. Czy w związku z tym powinienem się spodziewać jakichś dodatkowych problemów czy może sam moduł jest kompatybilny z dowolnym modelem wbudowanego radia?
Jeżeli już jesteśmy przy radiach, czy da radę skonfigurować to tak żeby działało razem z oryginalną Nawigacją Connect Nav? Rozważam także zamianę Radia na Nawigację ze względu na obsługę MP3, i przyzwoite pokrycie map w najnowszych wersjach.
Dodatkowo wydaje mi się że po najnowszym lifcie dostępna jest nowa nawigacja kolorowa które może być kompatybilna z B&M, czy ktoś może to potwierdzić?
Czy macie może numery komponentów wchodzących w skład B&M?
Wiem że trzeba:
Moduł B&M
Mikrofon wraz inną wersją lampki podsufitki z przodu
Gniazdo USB / wyściółka schowka
Okablowanie
Zapomniałem o czymś może? Jakiej ceny mogę się spodziewać jeżeli chciałbym kupić nowe komponenty?
Na koniec kwestia mrugającego licznika. Czy ktoś potwierdził że da się przeprogramować body i licznik tak żeby nie mrugało lub aktywować dodatkowe moduły oprogramowania body bez posiadania softu z innego auta które akurat jest skonfigurowane tak jak nasze tyle że z B&M (powraca tu kwestia wczesnego rocznika mojej Belli i obaw czy po mieszaniu przy sofcie body autko nie będzie marudziło)?
Ewentualnie czy da radę zastosować trik z instalacji nawigacji w Stilo, gdzie instalowało opóźniacz który dawał Navi trochę czasu zanim odpaliła tak że uruchamiała się już po autodiagnostyce body komputera?
Dla mnie osobiście brzmi to trochę abstrakcyjnie.... żeby nie powiedzieć, że jest awykonalne.
Niemniej jednak jestem bardzo ciekawy i szczerze kibicuję takim modyfikacjom, także powodzenia i daj znać jeśli się uda!:)
Noe9
Jak ci już pisałem potrzebne jest radio które ma odpowiednie wejście (piny) po których idzie sygnał z blu@me do głośników (wyciszając radio), lampka nowa nie jest potrzebna tylko sam mikrofon (ale nie wiem czy można kupić go osobno) (mam trzy lampki każda ma miejsce na mikrofon) o oprogramowaniu ci pisałem
Krótka wizyta w serwisie w Łodzi i standardowe "nie da się". Panowie nie chcieli się podjąć tematu nawet "po godzinach" ponieważ jak twierdzą trzeba nowe body (nie mogą/nie potrafią uaktualnić oprogramowania w obecnym) a że przy starym nawet po założeniu centralki B&M nie będzie działać... Znacie może kogoś z Łodzi bądź okolic kto by się był tego w stanie podjąć (włącznie z aktualizacją oprogramowania body i licznika)?
Pisałem oficjalnie do fiata - odpowiedz negatywna 1
Odkopię trochę temat :)
Jakiś czas temu drążyłem temat próbując okiełznać podłączenie MP3 i iPhone'a do Belli by nie być skazanym na odtwarzanie MP3 z płyt, tym bardziej że moje navi mapy ciągnie z płyt.
Rozważałem zakup Parrota MKi9200 (tym bardziej, że miałem go w Lybrze i byłem zadowolony) ale mi przeszło i poprzestałem na zakupieniu Loudlinka, który rozwiązał problem MP3 (z karty SD - 9 razy 99 utworów) oraz iPhone'a (wejście AUX).
Temat telefonu głośnomówiącego porzuciłem po próbnym użyciu wbudowanego slotu na kartę SIM na rzecz obsługującej dwa telefony słuchawki Nokia BH-90.
A teraz do rzeczy:
Parrot się chwali, że ma urządzenie nazywające się Unika służące do zintegrowania przycisków na kierownicy z zestawem MKi9200 (i chyba nie tylko z tym najwyższym modelem).
Dla ConnectNav bez Blue&Me jak znalazł.
Poniżej link do stosownej informacji:
http://dbinstall.parrot.com/compatib...model=36&ck=12
Dodam też, że mają polskiego dealera - amervox.com - strona jednak dość kulawo przetłumaczona.
Pozdrawiam
To prawda, nie jest to rozwiązanie budżetowe... ale 159 to nie budżetowy Matiz lub Tico i chyba warto się skusić (oczywiście jeżeli rozwiązanie to jest potrzebne do szczęścia).
Pozdrawiam
Ja u siebie nie mam Blue&me ani nawet odtwarzania mp3 w radiu, ale wiem że to radio ma tryb aux, więc rozumiem że też ma wyjście z tyłu "aux" - czy podłączał może ktoś radio np. z Iphone'm lub Ipad'em i jakie kable itp. są do tego potrzebne??
Trick może być stosowany z każdym nowym urządzeniem włączanym w istniejącą sieć CAN.Pozostaje opcja którą opisał kolega bera5 lub opcja 3 przeprogramowanie istniejącego body + licznik. Żeby to zrobić należy mieć zgraną zawartość pamięci z innego body i licznika lub znać adresy komórek w których w pamięci przechowywane są takie dane.Oczywiście jest to wiedza dla wtajemniczonych, wystarczy tylko wiedzieć w które drzwi zapukać.
Obwód opóźnienia kupisz tutaj:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...fvi%3D1&_rdc=1
Powodzenia!
Ano drążę już temat od dłuższego czasu. W różne drzwi już pukałem narazie bez większych efektów... jeżeli znajdę trochę wolnego i jakiś wolny body komputer do zabawy sam się zabiorę chyba za rozkminianie tego tematu... myślę że zdobyta wiedza może sie przydać...
Problemem jest niestety czas i brak dostępu do sprzętu na chwilę obecną
Jeśli chodzi o podłaczenie iphona czy ipoda to wydaje mi się że jest specialy kit ktory to umozliwia tak sie sklada że posiadam coś takiego do bravo ale wydaje mi się że alfa posiada coś takiego w swojej ofercie akcesorii mogę to sprawdzić