Witam wszystkich. Zacznę od tematu... chciałbym, jesli mi się uda oczywiscie, wymienić we wlasnym zakresie filtr powietrza w Alfie 159 1.9 JTD 16V... :) Ale recepty nie znam... pomoze mi ktos... ? ;)
Printable View
Witam wszystkich. Zacznę od tematu... chciałbym, jesli mi się uda oczywiscie, wymienić we wlasnym zakresie filtr powietrza w Alfie 159 1.9 JTD 16V... :) Ale recepty nie znam... pomoze mi ktos... ? ;)
Najpierw kanał albo Alfa do góry,potem odkręcasz płytę po silnikiem i masz filtr po stronie pasażera pomiędzy błotnikiem a zderzakiem. Odkręcasz i wymieniasz:D.pozd
Nie będzie niespodzianek innych po drodze ? Mówimy o tym dużym pół okrągłym filtrze ? ;)
Myślę że możesz liczyć na niespodziankę z odkręceniem płyty ,ja miałem znaczy mój mechanior ,poszło pare Q... i było oki.pozd
Ja na razie nie bedę jechał... przynajmniej wolałbym sam spróbować... a co z tą płytą było nie tak ? ;)
Z płytą było oki tylko z niektórymi wkrętami nie chciały puścić ,było mało czasu i wszystko na szybko było robione pewnie WD40 dany wczesniej załatwił by sprawe :)
a ja mam pytanie jak wyjąć cala obudowe filtra powietrza?
Nie wiem czy dobrze myślę ale bez wywalenia zderzaka się nie obejdzie.
Może nie na temat, ale maskara to już w 156 JTD muszę stracić robiąc to już parę razy ok pól godziny. Zaciekawiło mnie to bo pewnie kiedyś zmienię na 159.
Tyle że koledze chodziło o wywalenie całej obudowy filtra:D
A czy da się wymienić filtr powietrza samemu w garażu bez kanału?
Ewentualnie przy użyciu standardowego podnośnika?
I przy okazji - gdzie jest filtr kabinowy i jak się do niego dostać?
jak otworzysz schowek, po lewej stronie obok wejścia na pen-driva ze 2 śrubki są jak dobrze pamiętam
w tym aucie nie ma Blue&Me wiec nie ma USB ale szukalem wszedzie (ponizej schowka tez) ale zeby szukac w schowku to bym nie wymyslil :)
Dzieki :)
A jak często wymieniacie filtr powietrza w 159 JTDm?
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja tak jak olej czyli co 10tys.
Dostęp do filtra kabinowego masz przez schowek po stronie pasażera. Wymiana banalnie prosta w porównaniu do AR 147.
A kto Ci powiedział, że w 159 filtr kabinowy jest w komorze silnika ???
nikt mi nie powiedzial tylko tak myslalem.W mojej 307 byl w komorze silnika w podszybiu po stronie pasazera.Odpinales ta taka okladzine i tam bylo jego miejsce.W 407 jest juz gdzies pod kolumna kierownicy-ja sie go tam nie moglem doszukac ale na schematach tam jest.
Tak napisałeś jakby Cię ktoś poinformował, że w 159 jest w komorze silnika, a z tego co wiem nikt takich informacji tu nie rozprowadzał.
a czy w miejsce standardowego filtra pow. idzie wsadzić stożkowy?
możliwe że tak ale standardowy ma owalne mocowanie więc musiałbyś coś porzeźbić, ale wejść to na pewno jakiś cieńszy stożek wejdzie bo miejsce w puszcze jest
szkoda że wyrzuciłem stary filtr to bym Ci pomierzył co i jak otwory itd
no cóż ... teraz muszę lygać pod auto :D
i ściągać osłone pod silnikiem :P
Hej,
Juz ktos o to pytal ale nie padla odpwiedz.
Czy w garazu bez kanalu przy uzyciu podnosnika da sie zdemontowac oslone pod silnikiiem, zeby wymienic filtr powietrza?
A jeśli tak to czy duzo jest z tym zachodu, bo zastanawiam sie, czy robic samemu, czy lepiej podjechac do mechanika?
ja zmieniłem w garażu co prawda nie na podnośniku tylko na teścia wynalazku wykonanym do renault 19 (która ciągle się psuje czyli dwie deski przykręcone do solidnych klocków. Trochę nie wygodnie ale poczekałem ze dwie godziny aż olej wycieknie z silnika :) wymaiana wszystkich filtrów bnalna wszystkie informacje są na forum. Robota samemu i 300zł w kieszeni. (950zł powiedzieli mi w ASO za te czynności z ich płynami i filtrami)
Interside a stary olej gdzie wylałeś? ;)
Stary olej został oddany do impregnacji drewna :) teraz się posypią posty jakie to nie ekologiczne.... -ale za to jakie skuteczne.
ale bez problemu mogłem go oddać w zaprzyjaźnionym warsztacie jak to robiłem poprzednio z olejem z peugeota. W każdym razie nie trafił do gleby.
Lepiej pokaż te deski.
ja ich nie mam znajomy w ten sposób ma zakonserwować płot zrobiony własnie z desek :) chciał to co mu będę bronic :) jemu na wyglądzie nie zależy tylko na trwałości. u siebie mam "5lat gwarancji" :) ale po roku od malowania kiepsko to widzę :(
Buratino, generalnie to, co sie da lubie zrobic przy samochodzie sam ale w tej sytuacji rzeczywiscie nie ma sensu.
Zamiast sie meczyc godzine, czy dluzej i wkurzac, ze jednak nie był to najlepszy pomysl umowilem sie już na piatek u mechanika. A sam w weekend wyczyszcze i zaslepie sobie EGR ;)
Chodziło mi o te Twoje podpory pod samochód.
no ja odkręcałem cała bo jeszcze zmieniałem filtr olejowy