Witam
orientuje się ktoś,może ktoś nawet to robił?.Istnieje możliwość modyfikacji wersji belgijskiej,która ma 136 KM na oryginalne 150 KM? Silniki są te same, myślę,że to kwestia oprogramowania.
Witam
orientuje się ktoś,może ktoś nawet to robił?.Istnieje możliwość modyfikacji wersji belgijskiej,która ma 136 KM na oryginalne 150 KM? Silniki są te same, myślę,że to kwestia oprogramowania.
Przyłączam się do pytania.. Powoli rozglądam się za Alfą 159 i właśnie zastanowiło mnie co to za wersja 136KM..
wersja belgijska to nic innego jak silnik 150 konny ograniczony elektronicznie do 136 (tam opłaty są naliczane od mocy silnika) więc zrobili takie obejście.Przypuszczam,że to tylko kwestia oprogramowania,może ktoś już kiedyś wskrzeszał 150 km?
Chcialbym zreaktywowac temat, nabylem wlasnie taka wersje Belli, szkoda tych brakujacych kucy, ale w sumie patrzac na to z innej strony, sprzeglo i skrzynia tak nie dostaja po dupie od obciazenia (tak mi sie wydaje). Jednak warto by sie dowiedziec czy mozna to z kompa jakos przeprogramowac. W ASO w Sieradzu goscie mi powiedzieli ze da sie tylko to zrobic w firmach tunningowych :/...
W dziale "Tuning" znajdziesz owe firmy tuningowe.
cinsoft.pl i po sprawie :)
ja niedługo u Marcina będę podnosił moc mojej belli :) Wymiana sprzęgła i dwumasy aby wszystko wytrzymało jak trzeba.
Moc docelowa ok 180KM ale aby moment obrotowy nie przekroczył 400Nm :)
Zobaczymy
Nie chodzi mi od razu zwiekszac mocy do 170 KM, tylko zdjac ta blokade na 150KM. Nie mam zamiaru narazie placic tyle kasy za taki "tunning". Galletto nie da rady samemu podmienic mapy ECU z wersji normalnej 150KM?? Ciezko mi cos znalezc na necie na ten temat (szczegolnie map).
Ale chcesz podnieś Moc o zaledwie 14 kucy moment masz ten sam co 150km,jak już coś chcesz zrobić to tak jak koledzy piszą odrazu robić mod na 170/180 km.Miałem 159 i tak myśle że minimum 200km powinno być.pozd
Witam mi w mojej Belli ASO Zielona Góra wgrało nowe oprogramowanie 150 koni na gwarancji,tez miałem 135koni kupiona w Belgi.Poza gwarancja koszt około 2500zł podniesienia do 150 koni lub 170 koni z gwarancja serwisu na poprawne działanie silnika pozdrawiam.
Trochę odgrzeję temat,
mam pytanie czy wszystkie 159 1.9JTDm 16v z Belgi miały 136KM?
Chodzi mi o rocznik 2007 jak sobie wpisałem VIN na http://eper.fiatforum.com/ to mi wyskoczyło
http://imageshack.us/photo/my-images/196/eper.png/ , właściwie to dwie wersje mi wyskoczyły 150KM i 136KM.
Na serwisie powiedzieli, że jest to na pewno 150KM wersja a te 136KM wychodziły później czy jest to prawda?
pozdrawiam
Mogło Ci tak wyskoczyć.
Ale silniki w Belgii występowały z ograniczeniem lub bez cały czas.
Może się okazać, że Twoja ma tylko ograniczenie w papierach, a ma 150KM.
Ok zapytam się jeszcze sprzedawcy co pisze w papierach.
Rozumiem też, że może być na odwrót w papierach 150KM a w rzeczywistości 136KM ?
Jedyny sposób to hamownia?
Nie, na odwrót nie będzie.
Wgranie seryjnego programu u tunera to koszt 50 euro za ściągnięcie programu + ok. 100 zł. za podłączenie do komp. Z tego co się orientuję to program ściągany jest po nr vin więc nie wiem czy do wersji 136KM wejdzie inna. I tu jest zapytanie do bardziej poinformowanych osób w temacie czy da się wgrać serie z wersji 150 KM do 136 KM.
Chłopaki co mają 156 wgrywali sobie mapki chyba po zwykłym Galetto (też 1.9 JTD ale nie pamiętam jaki body comp). Najlepiej jakby ktoś kumaty co ma wersję 150 KM wrzucił na forum swoje oryginalne mapy i reszta (ci co mają ver. belgijskie) może sobie je wtedy spokojnie wgrać. Koszt to sam kabel i trochę wolnego czasu. Swego czasu chciałem coś takiego zrobić u siebie i nawet miałem na forum poprosić o mapki na 150 KM ale i tak niedługo będę miał zmieniany program więc sobie odpuściłem. Ale jak ktoś umie je wyciągnąć ze swojej Alfy, to może wrzuci je tutaj? Myślę, że paru osobom się mogą przydać.
BTW.
Ja mam w papierach 150 KM, a na hamowni wyszło 137 KM, po zgłębieniu tematu okazało się, że koleś, od którego kupiłem auto ściągnął je z Belgii no i mam fabrykę.
Szczerze Ci powiem, że nie warta skórka wyprawki. Przy 136 i 150-konnych wersjach masz ten sam moment obrotowy i w praktyce nie odczujesz różnicy po "podniesieniu mocy". Dealer wgra nowy soft, zapłacisz za to ok. 500 PLN, a za parę stówek więcej będziesz miał bezpiecznego chipa na 170-175KM i wtedy czuć różnicę w jeździe.
Witam, tez mam wersje 136 KM, oczywiscie koles z komisu twierdzil ze to 150 KM, ehhh. Jesli ktos ma mozliwosc zgrania swojej mapy ze 150 KM poprzez Galetto to tak jak koledzy juz wyzej pisali, przydaloby sie to uzytkownikom tej wersji, badz co badz ubozszej o te pare koni, a nie wierze ze nie ma odczuwalnej roznicy miedzy tymi wesjami. A tak jesli ktos wrzuci mapke to tanim kosztem mozna sobie zmienic koniki... pzdr
faya99 jak nie wierzysz to się przejedź jakąś 150 konną i nie bądź niedowiarkiem :)
To nie kwestia wiary tylko Nm :)
Pytanie do tych co przerabiali temat zmiany mapy w silniku 2.0 z okolic 2011 roku z fabrycznym 136 KM.
Czy dalsze podzespoły takie jak np. sprzęgło i inne były wkładane takie same jak do fabrycznych 2.0 z 170 KM?
Ile takie podbicie np. w Cinsfocie kosztuje? Czy myślicie że taki 136 KM może być mniej zmęczony z racji mniejszej mocy przy przebiegu ~250 kkm od mocniejszego brata?
Podpowie ktoś coś?
Co do aktualnych cen w Cinsofcie, hmmm... Należy pytać w Cinsofcie. Telefon 5 minut i masz odpowiedź.
Co do wersji 136 i 170 KM nie ma różnic oprócz softu.
Były 2 skrzynie montowane, z czego pod koniec produkcji bardziej prawdopodobna jest C635, do której koło dwumasowe jest tańsze niż do F40.
F40 jest też mocniejsza, ale na C635 nawet po chipie raczej nikt nie narzeka (z wyjątkiem problemów z haczeniem biegów 1/2 - wada fabryczna poprawiona później przez producenta).
Dzięki bardzo za odpowiedź.
Miałeś u siebie fabryczne 136 czy 170?
Czytałem gdzieś o tym że skrzynia C635 jest słabsza i ma wytrzymałość 350 NM w porównaniu do F40 400NM to się zgadza? Skrzynie w zależności od tego co mieli na taśmie produkcyjnej losowo pewnie trafiały do danej partii aut. Może dwumasa dla tego też jest tańsza?
Skrzynia ma wytrzymałość na papierze 350, a wersja 170KM jaką mam ma fabrycznie 360Nm :)
Ale jest sporo osób po chipie i wytrzymuje dużo więcej.