jaka powinna wyskoczyc skutecznosc amora na gwincie mniej wiecej przy tescie na szarpakach? mozliwe jest ze bedzie zanizona? np 70?
Printable View
jaka powinna wyskoczyc skutecznosc amora na gwincie mniej wiecej przy tescie na szarpakach? mozliwe jest ze bedzie zanizona? np 70?
gwint charakteryzuje tylko możliwość podnoszenia/opuszczania auta. A mi chodziło czy sam amortyzator ma regulację siły tłumienia.
Wydaje mi się,że "sportowe" amory będą miały nieco mniejszą sprawność na badaniu. Więc nawet jeśli będzie trochę poniżej 70% to nie musisz się martwić;)
apropos, z tyłu na pewno pokaże jeszcze mniejszy wynik,ale to też nie żaden zły objaw:top:
james89 imo dziwne teorie snujesz.
Gdzie sprawdzasz sprawność amora jak nie na szarpaku ( ruchy góra dół o określonej częstotliwości ) ?
Zawieszenie ze sportowymi amorami powinno wręcz wykazać sie lepszym tłumieniem czyli wyniki powinny być wysokie. Inaczej po co byłoby wydawać grubą kase na takie zestawy ?
Z doświadczenie ci powiem że mi kiedyś wyszło po montażu kitu prawie seta na co gosc zrobił wielkie oczy...
bamboszek ile masz przelotu na tym kw i co to konkretnie za gwint ?
Źle Ci się wydaje niestety. 70% to już mało, tym bardziej skoro amortyzator ma pracować z krótszą/twardszą sprężyną. Moje Bilsteiny B8 po 15tys km na naszych dziurach straciły 3%, nowe na stacji pokazały 91% po wspomnianym przebiegu ok.88%. Stare amortyzatory które miałem przed Bilsteinami i jak dla mnie bujały i dlatego je zmieniłem miały po 72%.
Profil opon + ciśnienie mają duże znaczenie. Jeszcze trzeba wziąć poprawkę na stan elementów zawieszenia.
Przewiń na sam dół i poczytaj:
http://www.mototechnika.republika.pl...rtyzatory.html
"Wartość wskaźnika nigdy nie osiąga wartości zbliżonych do 100% gdyż oznaczało by to zamocowanie w pojeździe elementu sztywnego zamiast amortyzatora" dokładne potwierdzenie tego co napisałem. Im sztywniej tym mniej buja plus amor wykazuje sie lepszym tlumieniem. O to raczej chodzi w zawieszeniach sportowych.
Szarpaki kolego to te płyty z siłownikami hydraulicznymi które robią szybkie ruchy na boki względem koła,tutaj diagnosta sprawdza luzy na wahaczach itd.
To co napisałem to moje zdanie i moje spostrzeżenia z pracy na skp i mogę się mylić.
Zobaczymy jakie będą wyniki.
Dodam cytat z linku który podał kolega wyżej "...W praktyce wartości zbliżone do 80% oznaczają amortyzatory nowe..."
wszystko sie okaze po weekendzie, postaram sie je wrzucic na auto i pojade na diagnostyke, te 70% jest "podobno" wiec... :) james a jak wg ciebie nazywa sie sprzet do testowania amorow na stacji kontroli?
pokaz mi gdzie w tym artykule jest mowa o sportowych amorach ? Ja nie widze, widze natomiast cos o zawiasie z matiza.... Wiec co to ma do rzeczy w temacie o amorach z gwintu KW ?
70 % jak na zawias sportowy to wg mnie mało. Tu ma byc twardo i ma to dawac kontrole - komfort schodzi na drugi plan.
---------- Post dodany o godzinie 23:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:42 ----------
a zerkopol to nie robi czasem tylko Billi ?
---------- Post dodany o godzinie 23:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:43 ----------
co do nazwy sie nie upieram dla mnie to i tak szarpak bo robi i jedno i drugie :P
Gwintu nie sprawdza się na szarpakach bo pokazuje głupoty. Zawieszenie sportowe ma zupełnie inne zakresy pracy niż fabryczne i szarpaki nie są kalibrowane zgodnie ze specyfikacją tych zestawów.
poszly do serwisowania :) 150 zl za sztuke u mnie na miejscu bo Zerkopol stwierdzil ze nie maja sprzetu do KW a pozatym sa one nie rozbieralne... najwidoczniej niechcialo im sie robic :) w przyszlym tyg beda gotowe. Poszly na serwis bo 2 tylne puszczaly olej na gwinicie pokrywy wiec nie wiem jak to mozliwe ;P zobaczymy co dalej :)
Tylko żeby Ci z nich czysto olejowych nie zrobili ;]
ej bamboszek jakie ty masz w koncu ten zawias ? raz mowisz ze Eibach a raz ze Kw. Jak to jest w koncu bo sie gubie ? a moze masz dwa :D
ze jak bo nie wiem jak to mozliwe ?
no to jest eibach :) tylko co to ma wspolnego z firmą KW ??
---------- Post dodany o godzinie 22:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:28 ----------
swoja droga taniocha jeśli chodzi o regeneracje amorów. Co do zerkopolu to tak myślałem że sie tego nie podjemą. W dobrej cenie wyrwałeś ten zestawik ?
A to ma wspolnego ze amor jest KW a sprezyna Eibach :) wypuscili taka serie.
nie bede mowil za ile wyrwalem :P ale cena nowego to okolo 850 E
imo to ty snujesz dziwne teorie. szarpaki to urządzenie do diagnozowania luzów w zawieszeniu (płyty które poruszają się w płaszczyźnie poziomej). do sprawdzania amortyzatorów ("ruchy góra dół o określonej częstotliwośc") służą testery zawieszenia.
druga rzecz że całą linię diagnostyczną często potocznie nazywa się szarpakami:)
pozdro
procenty nie określaja sprawnośi amortyzatora ;)
sprawnośc amortyzatora to inaczej skuteczność tłumienia...
procenty określają tylko procentowy wskażnik przyczepności koła do podłoża.
więc paradoksalnie twardy zawias bedzie miał nie duże procenty ;)
no to dlaczego na "nie szarpaku" czy innym wibratorze ( skoro taaaaak bardzo boli was ta nazwa ) wychodziło mi w okolicach 90 % ?
Tak to możemy sobie pisać. Napisz jaki zawias, jakie opony, jakie ciśnienie, jaka temperatura, czy samochód załadowany z uzupełnionymi płynami i pełnym bakiem...?
Jeśli miałeś 90, czy tam prawie 100 jak piszesz, to świadczy o tym, że do doopy to wszystko zestroiłeś, no chyba, że to setup na tor.
Mam zrobione 2 pomiary. Pierwszy na oponach 215/45/R17 ciśnienie 2,6 atm. Sprawność tylnego nowego amora 84%.
To samo, ale na oponach wzmacnianych 225/45/R17, ciśnienie 2,4 atm, na feldze 1000gr cięższej i pomiar wychodzi 73%.
Wszystko ma znaczenie... Tak jak pisze w artykule, powyżej 60% jest ok...
wspomnialem że był to zawias weitec - dokładnie ultra GT. Pozatym auto - clio 2 880 kg wagi, alu - alutec tornado, but - 185/55r15 nie wiem jak pompowany, auto nie załadowane, raczej z płynami bo jakbym dojechał, bak - było to ponad 2 lata temu wiec skad mam wiedzieć. Pogoda ładna, słoneczna, pewnie z 20 stopni, samopoczucie w normie ale strasznie bolała mnie głowa.... cos jeszcze potrzebne ?
Do dupy nic nie zestroiłem tylko clio było robione na twardo - ale do toru jeszcze mu było daleko. Od samego poczatku rozmowa sie toczy nie o seryjnych amorach wiec skad pomysł ze ja o takich mowie ?
Nadal twierdzisz ze to niemozliwe ?
---------- Post dodany o godzinie 19:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:12 ----------
z tym ze powyzej 60 % to sie zgodze ale dla seryjnych amorów. Ale jak juz gdzies napisałem seria serii nie równa.
Ziemia do LIGAR'a...!
Jesteśmy na forum Alfy Romeo w nie Twoim temacie...
Mamy się domyślać, że chodziło o 880kg Clio? Małe, sztywno posadzone po prostu sobie podskakiwało jak gokart.
...masz racje troche sie zagalopowałem - nie każdy musi wiedzieć kto co ma i miał.
Ne zmienia to faktu ze jesli mamy twardy zawias to charakteryzuje sie on większą siła tlumienia od "miękkiego". Tu juz nie chodzi o wskazniki czy jak sie konkretne maszyny nazywaja itp. Na sportowej glebie przy tych samych pozostałych parametrach powinno wychodzić lepsze tlumienie. Nazwy nie maja tu nic do rzeczy. I tak jak być może 60 % przy normalnym zawieszeniu można zaakceptować tak przy twardej glebie mija sie to z celem. Nigdy mnie nie interesowało ile procent ma ori zawias - wystarczyła mi pieczątka w dowodzie.
A jaką 'sprawność' powinno mieć wg Was Koni FSD? :) Zasadę działania tych amorów pewnie większość zna.
odebralem juz sprzet :P musze tylko zamowic PU i bede je wrzucal. Tył byl zajechany i olej tez... teraz sa juz rozbieralne :D
I juz zamontowane... :) ustawione sa na minimum a siadlo bardzo ladnie standardowe 15 sa mniej wiecej 1- 1.5 cm od nadkola. na pierwszy test wyjechalem ostroznie zeby nabrac pewnosci ale roznica byla "niemilosierna" :P na zakretach trzyma sie bardzo dobrze a zarazem nie jest zbyt taczkowato chociaz czuc kazda nierownosc :) pare kolek na najwiekszym rondzie w miescie i szla bokiem ze az milo :) praktycznie brak nurkowania przy hamowaniu a to duza zaleta!
Witam!
a jak to jest ze sprawnością amortyzatorów typu NIVOMAT. W Swojej Belli, mam pakiet TI, z tyłu jest NIVOMAT. Nie wiem jak traktować te procenty ze stacji diagnostycznej. Zupełnie poważnie? Czy z przymrużeniem oka?
W momencie sprawdzania na stacji diagnostycznej: Felga 17 cali, (ciśnienie przód i tył 2.4 B), temperatura ok. 25 stopni celsjusza, prawie pusty bak, w środku bez pasażerów, bagażnik pusty.