witam. jak zaprogramować klime aby nie włączała sie automatycznie gdy obniże temperature tylko żebym załączał ręcznie? 156 2,4 jtd 1998r
Printable View
witam. jak zaprogramować klime aby nie włączała sie automatycznie gdy obniże temperature tylko żebym załączał ręcznie? 156 2,4 jtd 1998r
wg instrukcji :
ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
ustaw pokrętło temperatury na max;
ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji
Tak gwoli uzupełnienia, jeżeli po tych krokach:
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
klima będzie załączona, procedura może nie zadziałać - wyłącz przyciskiem i wykonaj pozostałe kroki. W moim przypadku dopiero wtedy zadziałało.
było już wiele razy na ten temat - użyj szukajki
dzięki zadziałało
u mnie tez
Dzięki, myślałem, że nic nie da się z tym zrobić. Imo post powinien wylądować w Zrób to sam. :)
No to podziękujcie koledze bocian za cenną informację, wciskając z lewej strony DZIEKI!.
Zaraz Moderator przypomni obowiązujące zasady na forum. (kliknij w "dzięki" jak pomogło)
jak podziękować koledze bocian?
kliknij przy moim poście "dzięki" :P o ile jest ta opcja przy moim poście
( bo u mnie nie przy wszystkich ją wyświetla - dziwne w sumie )
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/06/48.jpg
właśnie nie ma, nie widze
http://www.forum.alfaholicy.org/show...876#post336876 - właśnie zgłosiłem ten błąd
wg instrukcji :
Robie wszystko tak jak w instrukcji przy procesie MAR ona juz mi sie sama uruchamia gdy koncze to wyszstko tak jak w instrukcji ona sie sama uruchamia moze cos innego :/ ??
wybaczcie że odkopuję stary temat ale może komuś się przyda :) Mi zadziałało dopiero gdy wyłączyłem klimę przed ostatnim krokiem, a więc tak wyglądało to u mnie:
wyłącz ręcznie klimatyzację
Motyla noga, u mnie nie działa :mad: Próbowałem sposobu wg instrukcji z jak i bez wyłączania ręcznie klimatyzacji na końcu lecz klimatyzacja wciąż się sama załącza.
Macie jakieś inne pomysły jak ją wyłączyć? Może da się to zrobić kabelkiem za pomocą FES lub innego programu?
Włączyłem sobie ten pseudo automat i niby fajnie, ale klimatyzację uruchamia zawsze, nawet jak przy 12 stopniach na zewnątrz nastawiam na 23 w środku, dalej mnie mrozi. Na dodatek jakaś lipa, bo po schłodzeniu powinno wyłączyć sprężarkę a tutaj chodzi ona cały czas.... pytam więc gdzie ten automat niby jest?
kolego klima jak masz włączoną to pracuje cały czas a jak ustawisz cieplej to podgrzewa powietrze a w połączeniu z działającą klimą osusza ci powietrze żeby ci szybki nie parowały.
Ja mam pytanie czy w wersji po FL też można wyłączyć automatyczne uruchamianie się klimy??
Też mnie to interesuje czy działa to też w wersji po fl?
Przecież w wersji po liftingu jest osobny przycisk do włączania klimy i wybór należy do ciebie Automat czy Ręka
tak ale ostatnio pojawił mi sie problem po dłuższym postoju gdy odpalam samochód zawsze włacza mi sie klima i zawsze jest na 20 stopni ustawiona pomimo iż, że przed wyłączeniem samochodu wyłączam klime i ma inna temperature.
Gubi zasilanie?
Generalnie przed FL słabo, że sprężarka chodzi nawet wtedy, kiedy nie trzeba chłodzić. Do osuszenia powietrza powinna byc opcja włączenia jej ręcznie po prostu. Wróciłem do manuala, bo tak wygodniej. Automat dobry tylko na ciepłe lato jak dla mnie.
Dariusz156 jak w wersji po FL zmianisz temp. na najniższą (LO) to automatycznie załączy się klima, nie zawsze chcę żeby działała więc pytam czy możńa to wyłączyć* w wersji po FL bo mi to przeszkadza.
Wiesz co . Nigdy takich kombinacji nie robiłem. Sprawdzę i dam znać.
Przyszła pora deszczowo-wilgotna i lipa... Klima sama się włącza i co chwilę muszę ją wyłączać... Nigdzie nie znalazłem sposobu na wyłączenie tego automatu jak ma to miejsce w przedlifcie... Ktoś podrzuci? bocian Ty jesteś fachowiec ;)
ale jo nie mioł po fl
u mnie w gyty klima sama nie startuje na szczęście
przecież klima jest jak najbardziej pożądana przy deszczowych i mokrych dniach bo osusza powietrze i szyby nie parują.
A ja nie... Wolę w pełni kontrolować klime... Leciutkie zaparowanie i się włącza, a wystarczy zmienić nawiew tylko na szybę i dać trochę mocniejszy nadmuch. Zresztą z tym nadmuchem też sama się zmienia... Chcę na twarz to sama potrafi się zmienić na szybę i nogi... Ciekawe czy sama się też wyłącza? Nigdy nie sprawdziłem, bo zawsze od razu ją wyłączam. Proszę o jakiś sposób, jak sobie z tym poradzić, albo jakąś sekwencję, albo może jest jakieś ustawienie z tymi diodami auto, które to dezaktywuje?
obawiam się że nie 16% procent a ponad połowa ale to wynika raczej z braku umiejętności obsługi i znajomości korzyści które daje mam sprawna klimatyzacja.
czaruś czy Twój post wniósł cokolwiek do tego tematu?
Szkoda, że Ty nie masz umiejętności czytania ze zrozumieniem i znajomości definicji offtopic.