W klasie sredniej Alfa 159 wyprzedzila m.in. Avensis i Accorda :D
http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...ki_zagrazajace=
Printable View
W klasie sredniej Alfa 159 wyprzedzila m.in. Avensis i Accorda :D
http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...ki_zagrazajace=
zadowalajacy wynik :) wyzej niz passat
Aż sobie tą stronę zapisałem w PDF żeby mieć czym ucierać nosa "stereotypowcom".
mitu nie obalisz, golfiarze i passatowcy zawsze będą pieprzyć.
haha dobre Panowie :D – ale trzeba jeszcze umieć czytać te raporty :P
liczba przebadanych alf 2 365,
liczba przebadanych avensis 28 509
ponadto z owych 2 365 alf - blisko 70% to samochody z przebiegiem 0-50000km (czyli prawie nowe)
podczas gdy w toyocie odsetek samochodów z przebiegiem 0-50000km to tylko ok 45% przebadanych
- passat - to samo, tylko ok 42% z badanych to samochody z przebiegiem 0-50000km
a teraz popatrzmy na normalne przebiegi - czyli z zakresu 100-150tyś km - usterki (poważne + nieznaczne) passat - awaryjność na poziomie 22% badanych samochodów. Weźmy to samo kryterium dla 159 - wychodzi awaryjność aż w 42% przebadanych samochodów (prawie 2x więcej)
więc nie widzę tu powodów do radości:P
Wiedziałem, że jednak malkontenci zawsze się znajdą (i to z logo AR na masce)... Poszukaj sobie testów 156 w podobnej fazie produkcji i zobaczysz o ile lepiej 159 od niej wypadła. Poza tym dlaczego nie dałeś za przykład Audi A4 z pierwszego miejsca, które zostało zbadane tylko w liczbie 1217 egzemplarzy i jego pozycja jest najmniej obiektywna?
Myślę, że to i tak lepszy wynik niż poprzednie Alfy. Dekra prognozowała też, że MiTo będzie wysoko, ale obecnie auto jest za młode, żeby umieścić je w rankingu. Pewnie będzie to w przyszłym roku.
Liczba prawie 3000 aut nie zmienia sytuacji porównawczej z liczbą 28000 aut, Roger. To już są porównywalne próbki badawcze. Podobnie dzieje sie na wyborach: masz wyniki z 1 procenta obwodów a na koncu różnią sie one od wyniku końcowego nieznacznie.
Twoja argumentacja jest więc błędna. Trzeba jednak miec minimum wiedzy ze statystyki, zanim zabierze się głos.
kolego a doczytałeś mój post do końca? - uważasz że 22% usterkowych samochodów (Z CAłEJ PRóBY dla przebiegu 100-150tyś) to więcej niż 42% (też z całej próby dla tego przebiegu) ?? - to poooowodzenia z tą 'twoją statystyką';)
Jak zwał tak zwał, ja to nazywam obiektywizmem;)
bo akurat brałem pod uwagę to z czym tak porównywali się poprzednicy, (zobacz początek rozmowy - jest tam gadka o avensis i passat) - teraz rozumiesz dlaczego tak, a nie 100 innych samochodów?
pozdrawiam
Być może były to tzw bolączki wieku dziecięcego z racji, że auta z początkowego okresu produkcji często jeszcze mają mankamenty związane z technologią montażu i ewentualnymi błędami z tego wynikłymi. Ale może też tak już jest, że jedne mają mniej awarii a inne więcej. Zresztą czytając posty o 159 na forum nie dopatrzyłem się jakichś szczególnych bolączek nagminne marszczących czoła ich właścicieli.
Ja też moją pierwszą AR 146 wspominam raczej źle w kwestii awaryjności ale potem już było diametralnie inaczej z drugą 156 (duża zasługa silnika JTD), więc prawda leży gdzieś po środku..
---------- Post dodany o godzinie 23:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:55 ----------
bo akurat brałem pod uwagę to z czym tak porównywali się poprzednicy, (zobacz początek rozmowy - jest tam gadka o avensis i passat) - teraz rozumiesz dlaczego tak, a nie 100 innych samochodów?
pozdrawiam[/QUOTE]
Ale mi chodzi o porównanie Audi zamiast Alfy do VW i Toyoty a nie Audi do Alfy... Teraz jaśniej?
porównania na procenty są bezsensowne. Co ci z tego że masz auto z procentem 76 a ja mam z procentem 79? Nic. Dajcie spokój.
Niestety, ale za mała jest liczebność próby dla tego samochodu - za nowy - przykro mi
No ale zapewne będzie mniej więcej 35 do 45% mniej awaryjny od 159. Ale póki, co nie wolno tego sądzić.
wyjaśniam jeszcze raz: porównałem to o czym dyskusja się toczyła - jak by Ci to jaśniej wytłumaczyć ...to tak jak bym w tym temacie
http://www.forum.alfaholicy.org/styl...felgach-3.html
zapytał Ciebie dlaczego piszesz o borbet A, a nie o borbet B ;););) (bo borbet A tyczyła się dyskusja prawda?) rozumiesz? choć trochę? co? ;)
Kiedyś sobie kupię tą 159:D jeszcze nie teraz:P
...i co za rzonica ? bedziemy sie podniecac teraz awaryjnoscia lub bezawaryjnoscia alf? ...po co? kogo i po co chcemy przekonywac jakie to alfy sa trwałe i wspaniałe? nie chca niech jezdza passatami niech zyja z przekonaniem ze maja najlepsze auto swiata....mi to pasuje dzieki temu ALFA to ALFA nie widze jej w ilosciach typu 30 na 100 pod hipermarketem...i bomba no i dzieki temu mozna kupic 10 letnia 156 v6 za 8 a nie za 18 tysiecy....-tez bomba...a swoja droga odnosze czasem wrazenie ze to forum słuzy głownie jako miejsce gdzie mozna sie poklocic powyzłosliwiac no i przede wszystkim pomymadrzac...na zasadzie anie bo a nie bo a nie bo ja jestem najmadrzejszy i najlepiej sie znam....pozdrawiam
Zajrzyjcie na stronę DEKRY uruchomioną na wiosne 2010.Mozna porównać równocześnie do czterech aut tej samej klasy.Fajna zabawa,a wniosków mozna wyciągać z tych statystyk ile kto chce ( 159 w przedziale 0-50000km jest minimalnie lepsza od Avensisa).
http://www.dekra-faultsreport.com/index.php?id=11&L=1
Niemieccy serwisanci zauważają skok jakościowy przebadanych i testowanych aut Fiata(od Pandy,Cromy,Bravo,159) i na tej podstawie przewidują wysoką pozycję w rankingach nieazwodności kolejnych badanych modeli tj. "500",MiTo.
PS .Powszechna opinia o AR jest kiepska,co wpływa na szybki i duży spadek wartości auta na rynku wtórnym. Ma to dla alfisti dobre i złe strony.
Z jednej strony daje możliwość zakupu świetnego ,dobrze wypsażonego auta używanego za czesto b.małe pieniądze, ale dla ludzi kupujących nowe auta jest to frustrujące i odstręcza od zakupu dilerskiego ,co jest wielkim problemem producenta(mała i ciągle spadająca sprzedaż,w efekcie straty finansowe i brak pieniędzy na rozwój i nowe modele).
Ja Ci podałem za przykład Audi bo Ty kwestionowałeś obiektywność testu AR 159 z racji małej ilości przebadanych aut a Audi ma jeszcze mniej wyników a jednak jest na pierwszym miejscu... Tym czasem AR 159 od początku testowania jej prze Dekrę wypada rewelacyjnie na tle innych aut o zbliżonej liczbie testowanych egzemplarzy. Tutaj masz test AR 147 ( http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...Romeo,147.html ) w identycznej fazie testów co AR 159 ( http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...Romeo,159.html ) a różnice w wynikach tych testów chyba nie wymagają komentarza i entuzjazm nie tylko Alfisti (nawet niemiecki Auto Motor Sport zauważył poprawę jakości alfy) jest moim zdaniem jak najbardziej uzasadniony. Swoją drogą nie doczytałem się jeszcze postu (może przeoczyłem), w którym był byś na "TAK" za AR mimo, że sam ją użytkujesz.. Jakaś ukryta logika?
---------- Post dodany o godzinie 10:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:10 ----------
Święta prawda!
Belfrze - moim małym 'tak' jest to, że o dziwo tak długo i jeszcze ją mam:P
piszę - małym 'tak' gdyż do powyższego w dość dużym stopniu przyczyniło się także, to iż za dużo wsadziłem w nią. Ale myślę że powyżesze jest wystarczającym, aby nie twierdzić że jestem wyłącznie na 'nie'. Jednak zaznaczam, że nie jestem z tych, którzy ze wszelkich sił próbują zawsze wpajać innym, że to, co mają jest 'the best'
o dziwo zawsze słysze że niemieckie jest najlepsze, ale jak jechałem na regulacje zaworów to w serwisie tylko te najsolidniejsze auta stoją.... hehe lubie takie tematy