szukalem szukałem i nie znalazłem. Czy ktos moze mi powiedziec jak wyciagnac licznik ?? mam przepalone zarowki chcę je wymienic
Printable View
szukalem szukałem i nie znalazłem. Czy ktos moze mi powiedziec jak wyciagnac licznik ?? mam przepalone zarowki chcę je wymienic
- kierownica max w dół
- liczniki są przykręcone 2ma śrubami: otwory są przy górnej części licznika - spójrz od strony kierownicy, a zobaczysz 2 otwory, a w nich wspomniane śruby (na ampulak, z tego co pamiętam)
z tego co pamiętam to nie ma tam żadnych żarówek tylko są wlutowane diody.Cytat:
mam przepalone zarowki chcem je wymienic
Witam własnie mam taki licznik przed sobą i sprawa wygląda następująco jest w nim w jego tylnej części 11 oprawek w których umocowane są zarówki 1,2 Wat takie wsuwane z wąsami.
pewnie tak, bo pamiętam że kontrolki na pewno były diodami.
te zaroweczki mozna kupic w sklepie elektrycznym za 1zl. trzeba sobie tylko wsadzic do starych oprawek i luzik.
mam Alfe kilka dni i jest w nim kilka spraw do zrobienia. zaczynam od zaroweczek w liczniku, gdyz nie mam sygnalizacji kierunkowskazow. dziekuje za podpowiedz
witam. brak kierunkowskazów na liczniku nie musi oznaczać, ze masz przepalone zarówki. całkiem mozliwe, ze to jest wina przekażnika kierunków. pozdro
Zielona kostka w przy lewej nodze pasażera.
sprawdziłem. po lewej stronie mimo, iz jest to wersja angielska sa bezpieczniki i ta zielona hmmm skrzyneczka. Przekazniki i bezpieczniki sprawdzilem wszystkie, okazały sie dobre. Problem z brakiem sygnalizacji kierunkowskazów pozostał . Trudno , bedzie trzeba dostac sie do licznika.
mimo kilku jeszcze innych dolegliwosci uważam to auto za :D niesamowite
nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam w tutaj. Czy po wyjęciu licznika można jeździć 166 ? nie będzie żadnych problemów. Pamiętam kiedyś znajomego skody nie dało rady odpalić bez licznika ponieważ w liczniku znajdował się immo. Jak to jest z naszymi alfami?
Wypnij i sprawdź :) ale wydaje mi się że nie powinno być problemu. Imo w 166 jest koło kierownicy nie w liczniku.
Jak juz prześledziłem temat to zorientowałem się ze ten panel licznika dolny gdzie swiecą sie swiatła, otwarte drzwi itp jest podświetlany wlutowanymi diodami??
Nie świeci mi ani abs, ani ręczny, ani heck engine i nie wiem co jeszcze powinno świecić standardowo? :D
Jest jakaś możliwość naprawienia tego? Czy tylko zakup nowego licznika?
Możesz kupić diody w elektronicznym sklepie i przelutować. Jeżeli jednak nie podejmiesz się tego to albo zlecasz elektronikowi albo wymieniasz licznik.
a takie diody są dostępne bez problemu?
jakie to są?
podjąć sie tego podejmę bo lutownicą sie posługiwać potrafię ;]
Tylko aby to działało od nowa
i jak sprawdzić czy napewno są spalone??
To musisz rozkręcić i zobaczyć jakie. Może wylutować i podjechać z jedną. Zaciągnij ręczny i zobacz czy dochodzi napięcie do diody. Jeżeli tak a nie świeci to masz odpowiedź :)
no to jest pomysł ;]
Tylko diody chyba tak nie sprawdzi czy przepalona czy nie wizualnie także nie będzie możliwości sprawdzić wszystkich pod względem sprawności...
ale dzięki :)
Dodam od siebie na temat podświetlenia. W wersji CF3 z 2001 roku są już lampki jak w wersji po lifcie. Czyli szara oprawka by Toshiba. Ile to ma Watów to nie mam pojęcia. Przepaliła się jedna, ale wymienię profilaktycznie wszystkie 11 sztuk. Jutro odbieram zamienniki w ic, trzonek b8.5 1,2W. Zdam relację czy pasują i jak świecą w porównaniu do starych. Uwaga cena w ASO takiej oprawki z żarówką to koszt około 20 zł za sztukę w ic około 25 zł za komplet. Oryginał to żarówka zalutowana na stałe z oprawką.
Ale tu nie chodzi o podświetlenie tylko o kontrolki. A w Cf3 to faktycznie się nie wysilili.... W poprzednich wersjach normalna żaróweczka 2W za kilkanaście groszy ze stacji benzynowej podświetla zegary.
Tutaj nasuwa się pytanie. Bo jak zamontowałem na chwilę 1.2 w czyli taką standardową to dużo jaśniej świeciła niż oryginał. Może w wersji CF3 dali słabsze żarówki, w celu wyeliminowania padającego wyświetlacza przebiegu (temperatura)...
Witam Koledzy. Dzisiaj chciałem wymienić dwie żaróweczki w liczniku w mojej 166 ale za diabła nie mogę wyjąć licznika. Dwie śrubki w górze odkręcone, licznik górą chce wyjść ale jakieś ustrojstwo trzyma go jakby od dołu. Nie chcę ciągnąć na siłę bo nie chcę nic urwać. No ale tu przeglądałem manuale i wychodzi że robię wszystko prawidłowo.
A może coś robię źle ??
Dołem to on chyba tylko na jakimś zatrzasku siedzi. Tylko te dwie śrubki u góry są.
Witam.
No kurcze jakiś zatrzask musi być bo siedzi jak jasna cholera !
nie chcę szarpać za mocno żeby coś nie zepsuć. Góra idzie ładnie (wg. manuala) a dół siedzi jak wściekły.
Kurcze, może to że zimno i mało co jest teraz elastyczne z tych plastików ?
Zjedź na regulacji kierownicą na maxa w dół i do siebie. Potem złap za górę licznika i poruszając prawo-lewo ciągnij do siebie - energicznie lecz z wyczuciem. Musi wyjść :)
Kurcze to jak tak robiłem :D.
Nawet zrobiłem sobie haczyk ze śrubokrętu z założoną koszulką PCV coby czego nie porysować i ciągnąłem górę i śrubokrętem dół próbowałem nawet i nic. Siedzi jak wbity :(