-
[33] dźwięk silnika
Witam, po zespawaniu wydechu mam wyrzuty sumienia ;) Bo Alfa jest cholernie cicha. Można powiedzieć, że boxer nie do końca spełnia moje oczekiwania pod względem dzwięku (głośności) silnika.
Kolega planuje mi zespawać od katalizatora końcówkę wydechu ze stali nierdzewnej, a ja zacząłem się zastanawiać czy nie zamontować sobie jednego z tych filtrów powietrza stożkowych dostępnych na allegro.
Nie wiem czy jest sens, a poza tym podoba mi się napis Alfa Romeo na filtrze seryjnym ;) Potem już by tego nie było... ;)
Co wy myślicie o stożkach?
-
Jak sobie pospawałem wydech to też się wyciszyło(a było czego słuchać).Ale "sportowych" wydechów kupował nie będę.Ma być oryginalnie.Z tego samego powodu nie zamontuje stożka zwłaszcza z allegro.
-
A lepsze stożki K&N np. ?
-
No to może warto zainwestować w wkładkę filtra np Jamex. Dźwięk silnika będzie wyraźniejszy. Aczkolwiek jeśli posiadasz cały układ szczelny to z czystym sumienie mogę polecić tłumik końcowy KM Malon a'la Mugen, bo takowy posiadam:)
Dźwięk jest przyjemny dla ucha,zdecydowanie można zamontować taki tłumik jeśli chcę się podkreślić dźwięk w boxerze. Co do jakości i wytrzymałości to nie posiadam żadnych zarzutów, tłumik ostatnio był zdemontowana i dokładnie obejrzany z każdej strony( a jeżdżę już na nim 4/5 rok).
-
Jeśli chodzi o końcówkę to myślę tak jak mówiłem coś własnej produkcji o większej średnicy... ale bez przesady ;)
DaniioDTB u Ciebie jednak wielkość tej końcówki trochę mnie przeraża :D Akurat ten element nie trafia w mój gust ;) A zależy mi na tym żeby dźwięk był ładny, wyraźny ale także żeby wygląd został w miarę seryjny (tzn żeby nie wyróżniał się) Alfa i tak się wyróżnia i piękna jest seryjna ;)
-
Ja mam oryginalny wydech w mojej alfie(szczelny itd ale bez kata) i muszę Wam powiedzieć że fajnie brzmi :P - moje autko jest najgłośniejsze we wsi, bez żadnych wiejskich tłumików ;p (przy co drugim aucie są założone jakieś tłumiki... a najbardziej lubie ludzi którzy mówią że nie chcieliby tak głośnego auta jak moja alfa a później zakładają wsiotłumiki i inne zabawki;) )
Panowie Wy też tak macie że zawsze kręcicie obroty? Bo ja zawsze jak jadę - tak odruchowo, średnio do 3k obrotów, a wtedy ten dźwięk silnika.. hehehe;]
Jeśli chcesz "dobry dźwięk" to załóż sobie filtr K&N - sam nie mam, ale ponoć daje fajny efekt ;)
-
No ja wiejskiego tłumika nie chcę napewno ;)
Raczej tak jak mówię... estetycznie profesjonalnie zespawany nierdzewny tłumik ;)
Żeby był nieco głośniejszy... ale nie na siłę, żeby po prostu wydobyć ten dźwięk...
Choć jak zacznę sam więcej jezdzić to może zmienię zdanie ;) zobaczymy ;)
-
Jakbyś chciał się zabawić w robienie nierdzewnego układu wydechowego to tutaj jest ciekawy projekt pokazany:) http://www.alfabb.com/bb/forums/boxe...cission-2.html
a co do filtrów powietrza to możesz założyć sportowy wkład K&N... Zachowasz standardową puszkę filtra powietrza a poprawi to osiągi ale nieznacznie i głównie na zasadzie przesunięcia się krzywej mocy na wyższy zakres obrotów...Poza tym może poprawisz trochę dźwięk...Koszt ok 260zł na Allegro znajdziesz bez problemu
-
Mi to by się marzyło posiadanie układu wydechowego, który składałby się z dwóch oddzielnych układów wydechowych z każdej głowicy. Może się kiedyś uda takie coś zrealizować:)
-
ja mam wkładkę K&N oraz tłumik od tego gościa http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=13137266 nagranie zamieszczałem już i wg mnie jest to optimum
-
Spawy na zdjęciach straszą i śmieszą jednocześnie.
-
a próbowałeś kiedyś spawać dwa różne materiały - różny skład chemiczny - o różnych grubościach spawem ciągłym i w dodatku gdy spawane obiekty są do siebie pod kątem prostym? Spytaj się fachowca jak się takie coś spawa to ci powie. Nie zapomnij dodać że jeszcze jest okrąg a nie proste jak drut spawanie na płasko tudzież wzdłuż prostej linii. Zobacz że gostek jest do tego stopnia otwarty że zamieścił na swojej stronie o mnie na allekiła.pl cykl produkcji tłumika.
ja kiedyś trochę spawałem sprzętem bestera 1801 i powiem szczerze - na to jakie są warunki spawania to jest to dobra robota
-
Hehe... ja jestem spawaczem i też nie uważam żeby było to porządnie zrobione, z kilku powodów...
-to nie są spawy ciągłe a spawarkę ma źle ustawioną, na co wskazuje wygląd spawów (nie są jednolite, nie równo rozprowadzone, prawdopodobnie nieszczelne, bo dokładał w kilku miejscach a w innych przepalił)
- materiały nie różnią się z wyglądu i pewnie są takie same, bo nierdzewnej rury nie musiałby zabezpieczać farbą...
-do spawania rur profesjonaliści używają obrotnic, dzięki czemu zapewniona jest odpowiednia prędkość i spaw może być jednocześnie ciągły, równy i odpowiednio położony...
-co do różnych grubości to w przypadku tego tłumika nie ma to znaczenia, bo grubość ścianki rury której użył może być od 1,5-2,0mm a blachy puszki nie więcej niż 1,5, bo grubsza nie musi być a i łatwiej taką zawijać na łączeniach tak więc grubości są bardzo zbliżone jeśli nie takie same
-jeżeli twierdzi, że "Proces produkcyjny każdego tłumika to najwyższej jakości ręczna robota przy użyciu materiałów jak i sprzętu z najwyższej półki - tutaj nie ma miejsca na kompromisy jeśli ma być porządnie i ma działać zgodnie z oczekiwaniami Klientów" to strach pomyśleć jak by to wyglądało gdyby nie była to "robota najwyższej jakości"
Ja spawam OZASem 180-nie jest rewelacyjny ale jak się go dobrze ustawi to mogę pospawać blachę 0,8 ciągłym, czego nie byłem w stanie zrobić dopóki nie skończyłem dobrego kursu spawacza.
-
a widziałeś kiedyś spawy na znamiennikach z polmostrowa? ponoć najlepsze na rynku
nie wiem ale osoby które oglądały jego wydechy live (czy to mój czy kogoś z otoczenia kto u niego zamawiał) nie wnosiły zastrzeżeń do spawów jak i trwałości a o to chyba chodzi
-
Tylko ile osób z przeciętnych śmiertelników robiło kurs spawacza lub dowiadywało się tyle na temat poprawnego wyglądu spawów...?;)
Zmierzam do tego że nie każdy się zna i wystarczy mu jak będzie szczelnie:)
Natomiast dla mnie to co ten ktoś napisał w aukcji na temat wykonania daleko odbiega od profesjonalizmu. Poza tym jakość spawów ma też bardzo duży wpływ na żywotność tłumika. Przeważnie jest tak, że pierwsze przepalenia pojawiają się właśnie przy spawach, bo blacha, bądź ścianka rury jest nadtopiona i przez to ciensza:)
-
zgadza się. Może właśnie dlatego masz podwójna impregnację antykorozyjną farbą. Poza tym bądźmy szczerzy spawów i tak nie widać i spuszczanie się nad nimi nie ma większego sensu - mają być szczelne i tyle bez niepotrzebnego przegrzania blachy.
a jeśli nawet była by przegrzana to jeszcze przynajmniej w tym przypadku jest konstrukcja podwójnego płaszcza.
No i dźwięk do wyboru