witam mam mały problem. posiadam alfe selespeeda i przy niskich obrotach na każdym biegu mam szarpania. nie wiem ale myślę, że to może trzeba wyregulować sprzęgło na examinerze. proszę o jakąś podpowiedz.
Printable View
witam mam mały problem. posiadam alfe selespeeda i przy niskich obrotach na każdym biegu mam szarpania. nie wiem ale myślę, że to może trzeba wyregulować sprzęgło na examinerze. proszę o jakąś podpowiedz.
jak go namierzyć jakieś konkretne dane?
witam również jestem zaineresowany tym tematem pozdro!!!
Telefon masz na stronie głównej ,gg w profilu prywatnym, mail również.No i jeszcze zostało PRV.
Może być kilka powodów szarpania w selespeed-ie.
Począwszy od rozkalibrowanego sprzęgła a kończąc na
złym działaniu hydrailiki. Procedura jest następująca:
1.wymiana oleju jeżeli był nie wymieniany
2.kalibracja sprzęgła (exsaminer)
3.czasem ręcznie trzeba wyregulować cięgno siłownika
4.odczyt pozycji tarczy sprzęgła
5.test (exsaminer) podczas jazdy - sprawdzenie czy nie ślizga się sprzęgło
Mam co trzeba,więc mogę pomóc, mieszkam przy trasie Lublin-Chełm
proszę o jakiś kontakt telefoniczny, zadzwonie i umówimy się na diagnostykę. dzięki z góry
Osobiście mam alfadiaga i sprawdza się bardzo dobrze.
Mam też dostęp do examinera więc miałem możliwość porównania go z alfadiagiem.
Polecam alfadiaga ze względu oczywiście na cenę, poza tym zawiera wszystkie przydatne funkcję do selespeeda (tesy,kalibracja,itp). Jak ktoś ma jakieś pytania
odnośnie selespeeda to chętnie pomogę
To może podpowiesz mi co może być przyczyną dosyć szybkiego spadku ciśnienia w układzie??
Generalnie ciśnienia wystarcza na jakieś 3-4 zmiany biegu nawet w stanie spoczynku czyli tylko przy włączonym zapłonie i za chwilę włącza sie pompa. Wydaje mi sie, że kiedyś ciśnienia wystarczało na kilkanaście zmian i dopiero wtedy włączała sie pompa. Zaznaczę od razu, że akumulator ciśnienia mam nowy, po jego wymianie był odpowietrzyłem układ ręcznie jak i poprzez examiner. Brak jakichkolwiek błędów. Od czasu do czasu tylko zaczyna migać wybrany bieg na wyświetlaczu ale to właśnie jest info. o zbyt niskim ciśnieniu w układzie. Poza tym wszystko pracuje bardzo ładnie bez żadnych zakłóceń tylko szkoda trochę pompy bo załącza sie praktycznie co kilka sekund wiec może tak zbyt długo nie pociągnąć.
Czy może iść w stronę czujnika ciśnienia ??
Aha, brak jakichkolwiek wycieków i ubytków płynu hydraulicznego.
Dzięki za wszelkie sugestie.
Pzdr
Wszystko jest posprawdzanie i jest ok poza tym jak pisałem żadnych błędów oraz żadnych problemów podczas jazdy. Tylko zastanawia mnie ta częsta praca pompy naprawdę wydaje mi sie że kiedyś ciśnienia wystarczało na o wiele wiecej zmian, rzadziej sie załączała. No i ten od czasu do czasu migający wyświetlacz biegów. Z pompą też jest wszystko ok pracuje miarowo i pompuje do wymaganego ciśnienia ok 55 bar.
Ten migający bieg na wyświetlaczu to coś z elektryką.Sprawdziłeś kostkę pod akumulatorem?
A ten durnowaty przekażnik obok akumulatora?A właściwie dwa
No i czujnik położenia siłowników.
Bo czujnik cisnienia sprawdziłeś ?
W tym durnowatym czujniku, jak w kazdym tego typu czasem nagromadza się syf w otworze.Choć ja szukałbym w elektryce.
Ogólnie selepeed pobiera duuuużo prądu a nawet kiepska masa moze rozrabiać.A niestety dla nas przekazniki też mają określoną ilość cykli pracy i potem aut..
Najlepiej jakbyś pomierzył spadki napięć na czujnikach i samej pompie.
Ps.Zastanawiałem się jaka by była reakcja selespeeda na dodanie mu do oleju- MILITECHA albo innego specyfiku o podobnym działeniu.W sumie przecież aktywator się zużywa jest tam metal to i taki specyfik powinien pomóc.A przynajmniej odłożyć w czasie naprawę aktywatora.
Jeżeli zauważyłeś, że pompa załacza się częściej niż wcześniej, to faktycznie można podejrzewać szybki spadek ciśnienia w układzie. Proponowałbym podłączyć się komputerem/examinerem i zobaczyć jak zmienia/spada ciśnienie (przy włączonym zapłonie i otwartych drzwiach kierowcy. Jeżeli nie ma wycieków to mogę podejrzewać, że układ jest zapowietrzony lub akumulator ciśnienia który wymieniałeś ma inna pojemność niż poprzedni. Z tego co pamiętam to były dwa typy
A jak to wygląda u Ciebie ?? Ile razy możesz zmienić bieg przy włączonym zapłonie pomiędzy załączeniem się pompy ?? Kolega piotriix twierdzi, że to normalne, że wystarcza tylko na 3-4 zmiany. Jeśli chodzi a akumulator to raczej jest zamontowany dobry ale jak by nie było jest to akumulator od stilo. Zamówiłem go po nr OE podanym na angielskim forum i tam forumowicze nic nie wspominali o żadnych anomaliach po wymianie. Jakiś czas temu sprawdzałem ciśnienie na examinerze i właśnie zaobserwowałem dziwne zachowanie. Przy uruchomionym silniku i na luzie pompa dopompowywała ciśnienie do wymaganych 55 bar i po jej wyłączeniu ciśnienie utrzymywało sie praktycznie bez spadku (spadało jakieś 0,1 bara na ok 10 sekund) a przy następnym dopompowaniu zaczęło spadać ok 1 bara na 3 sekundy. Wszystko odbywało się bez zmiany biegów.
ok, sprawdzę dzisiaj wieczorem jak to jest u mnie
Odświeżę trochę temat.
Pojawił się kolejny problem. Co jakiś czas przepala się bezpiecznik zabezpieczający obwód pompy ten 30A. Wymieniłem już 3 przez ostatnich kilka dni a wiadomo co sie dzieje jak się przepali, brak ciśnienia a co za tym idzie brak biegów.
Miał ktoś może taki przypadek??
Gdzie szukać przyczyny ??
Przekaźnik to czy pompa kończy swój żywot ??
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam
Przekażnik możliwe ale mało prawdopodobne aby walił bezpiecznik.
Masz 3 mozliwości
Przekaznik przysmażony,
zwarcie na lini kable wtyki lub przetarta wiązka.
Lub koniec żywota pompy
W czasie pracy pompy bezpiecznik mocno się grzeje?
Witam.mam problem z alfa147 ss, na 1 i 2 biegu przy malych obrotach lekko szarpie,ale to nie wszystko bo gdy zmieniam z 1 na 2 bieg gdy przeciagne do 2500obrotow zmieni ale nie ma sily[wogole nie ciagnie]a gdy zmienie z 1 na 2 ponizej 2500 obrotow to jest ok..reszta biegow wchodzi ladnie..prosze o pomoc
witam
mam problem taki sam jak w tytule postu
nie jestem laikiem jesli chodzi o mechanikę ale jesli chodzi o selespeed to czarna magia wiec mam parę pytań
1-piszecie wymiana oleju w selespeed
a-chodzi o olej w samej skrzyni?
b-chodzi o olej w w zespole hydraulicznym?
2-jaki olej najlepszy
3-regulacja ,kalibracja sprzęgła za pomocą fiatecuscan wersja2.6- czy mona to zrobić tym programem?