jak można wymienić pasek rozrządu w v6 czy trzeba wyciągać silnik? pozdro alfaholicy
Printable View
jak można wymienić pasek rozrządu w v6 czy trzeba wyciągać silnik? pozdro alfaholicy
pytasz jak to sie robi ?silnik a po co ? .potrzebne ci beda blokady nowy pasek plus napinacz.sprawdz rowniez pompe wodna
Silnika wyjmować nie trzeba tylko koło odkręcić po stronie rozrządu
a są jakieś napinacze bo kolega ze sklepu z częściami mi powiedział że niema , a nie rozbierałem pokrywy rozrządu i już nie wiem ? pozdro ziomki
a pozostałe paski też przy okazji wymieniam :) dbam o moje cudo :)
Z napinaczem będziesz miał problemy żeby go kupić jedynie po zmianowy ( mechaniczny) jest dostepny za ponad 500 zł ktoś ma do sprzedania nowy za 400Cytat:
Napisał luxik10
sypie sie już powoli ale kocham moją belę
ale co się sypie?? karoserja czy silnik
karoseria jest oki ale takie pierdoły się sypią ale te najdroższe , a co do tego napinacza to trzeba wymieniać ?? :) pozdr ziom
a i jeszcze jedno pytanie , twój silnik jest taki sam jak mój , bo ja mam z 92 r a ty z 96 :)
Różnica jest w napinaczu paska rozrządu poza nim to wszystko jest chyba to samo . Jestem bardzo zdziwiony że masz problemy z silnikiem ale niestety niektóre sprawy jak wymiana rozrządu , świec , oleju , pasków i innych pierdołek jest standartowa jedyny problem to ten napinacz który Ty masz ( Hydrauliczny ) tego ustroistwa nawet w ASO nie kupisz ciekaw jestem jak PIOTRRIX sobie z tym radzi :wink:
moje cudo :) zanim go kupiłem to stało rok bo gościu nie wiedział co się zepsuło a to był czujnik położenia wału. a ten napinacz muszę wymienić??????????
Musi go obejżeć mechanik jak bedzie głośny i miał luzy to wymiana nieuchronna jeśli tylko cieknie z niego olej to trzeba kupić reperaturki i uszczelnić . Ja w swojej nie stosowałem blokad przy wymianie rozrzadu ale mechanik z doswiadczeniem i mozna składać bez blokad
eh ja za 20000 dopiero bede zmienial rozrzad no i ta rolke.juz dumam co ja wymodze pewnie zaloze mechaniczny w sumie czy to duzo 500 zl plus pasek 100 plus 150 za robocizne daje to 750 zl co to jest jak w audi 2.5 l rozrzad 3000 zl bo po 200000km walki nadaja sie do wymiany oczywiscie mowie o audi..... narazie wymieniam szklanki /andrzej wie jakie :mrgreen: / pompe wodna i rolke od napinacza paska klimy/ takze troche kasy mi ubedzie. byc moze jak nie da sie pompy wymienic bez demontazu rozrzadu to zrobie caly rozrzad juz teraz a potem bede zarl tylko cebule i chleb bo sie zrujnuje :D :D
:lol: :lol: :lol:Cytat:
Napisał piotriix
a jak zatkasz dziurę po hudraulicznym ?:) mechanik nr 1 we wrocku od ALF miał mi to zrobic po czym popaczył pomyslał pomyslał i powiedział pier......... nie robie tego zakładam panu hydrauliczny spowrotem.Cytat:
Napisał piotriix
hm... ja nawet sie nad szczegolami technicznymi nie zastanawialem.jezeli nie kupie hydraulicznego zaloze mechaniczy.a ja ja zatkam gdzies w necie spotkalem taki opis zdaje sie ,ze gosciu byl z rzeszowa.nie sadze aby to byl jakis szczegolny problem kazda dziure sie da zatkac.a twoj fachowiec to chyba niezbyt kumaty jak taka sprawa go przerosla. :mrgreen:
no ten fachowiec zrobic by to jak by go zmusić zrobił , ale czy to bedzie działać dłuzej niz 10 tys km :D on powiedział ze nigdy tego nie robił po prostu chociaz alf złozył juz setki , i nie chciał dac zadnej gwarancji na to .Cytat:
Napisał piotriix
Gdzieś kiedyś czytałem że w Wawie na Arkuszowej zmieniają hydrauliczny napinacz na mechaniczny.
Znając metody działania tych magików cena pewnie z kosmosu
miałem niedawno ten sam problem napinacz ciekł i pasek do wymiany na szczęście rolka była ok więc nie ruszałem sam napinacz to urządzenie bardzo proste w budowie potrzeba do niego 3 oringów i i to jest ten najważniejszy element przez który ciekną - pod tą osłonka harmonijkową jest bolec który napina napinacz i ten bolec ma w obudowie specjalny uszczelniacz podobny budowa do uszczelniacza zaworowego ja robiłem remont u siebie w pracy troszkę poszukałem i znalazłem odpowiednie oringi ale z tym miałem problem, dopasowałem całkowicie odlewany uszczelniacz od mercedesa troszkę go skróciłem tzn podszlifowałem ( zepsułem z 6 zanim mi wyszedł ) ale jest ok nie cieknie żeby prawidłowo wymienić pasek należy zdjąć pokrywy klawiatury obu głowic gdyż tam na wałkach rozrz. są znaki które muszą sie pokryć ze znakami na stopach. Dolne koło tez ma znak. Wstępny naciąg jest samoczynny bo na sprężynie... jednak polecam to zrobić w wykwalifikowanym warsztacie gdyż trzeba mieć troszkę doświadczenia...
75andrew155, mam pytanie? mechanik rozebrał pokrywę rozrządu i przy napinaczu jest jakaś sprężyna to jest napinacz hydrauliczny czy mechaniczny? pozdro :)
Przy napinaczu hydraulicznym jest sprężyna http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=1&DRW_NUM=3 A przy mechanicznym nie ma
http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=1&DRW_NUM=4
dzięki ziom :)
pikero skad wiedziales ze rolka była ok ?
dajcie spokoj z tymi ludzmi , ja tam do nich dzwonilem swego czasu w marcu jakos tego roku , z pytaniem co zrobic z napinaczem. powiem szczerze nie wiem z kim tam rozmawiałem ale raczej nie z człowiekiem co tam zmywa podłoge , i on mi powiedział EEEE rolka w 155 V6 to sie od BMW jakies pasuje , no dobra dzwonie do mojego mechanika a ten oddzwania do mnie i mowi ze zadna BETA nie ma paska tylko wszystkie na łancuchach sa i ze kazdy kto ma pojecie o autach to wie :DCytat:
Napisał Majkel
zadzwonilem jeszcze raz , powiedzidział mi gosc ze rolke na 100% mozna dobrac od innego auta tylko nie wie od jakiego :D
no dobra dzwonilem jeszcze raz tam z tym samym to w koncu powiedzieli ze oni tez nie zamieniaja tak o hydr na mecha bo do tego jest klamra ktora jest w katalogach alfy i wystarczy kupic taka klamre i nic nie trzeba sie wiecej bawic , fajnie ze takiej klamry kupic nie sposob tak samo zreszta jak nowego napinacza hydr , pozdrowienia dla tych panow .
jedyny sposob to zaslepic czyms dziure po hydraulicznym co mechanik z sporym doswiadczeniem i marką najlepszego mechanika od AR we wrocku ( słynny pan Bogulak ) powiedział ze jest pomysłem DURNYM bo tak sie nie powinno robic chyba ze sie chce jezdzic na wariackich papierach :D
i tym sposobem 2 miesiace nie mialem auta .
Witam. Takie moje małe pytanko. Ile może kosztować zestaw naprawczy do hydraulicznego napinacza?
3 pln lub 75pln
proste łapie ręką i sprawdzam czy ma luz - nie miała, kręcę nią i ma się obracać płynnie ale po paru obrotach musi stanąć, i najważniejsze przy kręceniu nie ma prawa wydać żadnych odgłosów i tyle to są oznaki dobrej rolki co nie znaczy że za np 5 tyś nie ulegnie uszkodzeniu... jednak większość elementów auta daje o sobie znać zanim wyzionie ducha i użytkownik który robi mały przegląd autka czyli słucha pracy silnika z otwartą maska ogląda wszystkie ważne elementy reaguje na wszystkie stuki itd a także co bardzo ważne przegląda auto od spodu nie będzie miał problemów ze swoim autem - to dałem tak od siebie na podstawie doświadczeń - życiowych ;)Cytat:
Napisał watra24
pikero no to gratuluje . nie wiem skad mozna miec nieszumiącą rolke ale ok widocznie mozna . nie sprzedaje sie jej od kilku lat a i tak podobno nikt tego nie kupował :D
ja mialem 3 rolki w domu wszystkie szumiały i wsadzilismy ta co szumiala najmniej .
A mi się udalo kupić nowiutką rolkę i mam spokój:D
James możesz podać namiar na sklep gdzie ją kupiłeś?
Rolkę prowadzącą do pasków klinowych pewnie że można kupić cena około 300 zł (Rouville ) jest ich dwie ale rolkę napinającą pasek rozrządu napewno nie dostaniesz w sklepie chyba że będzie jakaś dobrana
Moja jest nowiutka i oryginalna i do tego kupiona za jakieś niewielkie pieniadze :D Nie było łatwo ją znaleźć, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to proponuję zaglądnąć na stronkę www.drazen.pl, zadzwonić do gościa pod podany na stronie numer i powiedzieć że poszukuje się rolki napinającej pasek rozrządu do Alfa Romeo o numerze seryjnym CR1651 :) Jeśli jeszcze mają na stanie, to po problemie :D A dla niedowiarkow zamieszczam fotki...
Cena podana na stronie to 162,90zł, ale gość mi sprzedał za 150zł i nawet nie musiałem za przesyłkę płacić, bo była wliczona w koszt rolki :mrgreen:
No to zwracam honor , może jeszcze można dostać te rolki :>>
a kiedy kupowałes tą rolke?
Chyba jakoś na początku sierpnia, jeśli dobrze pamiętam :roll: Na 100% po tym jak kupiłem od Ciebie skrzynię i te inne części, ale dokładnie nie pamietam :(
Przepraszam, zdjęcie jest z 26 lipca, więc wtedy przyszła :D A zamówiłem ją jakieś 3 dni wcześniej.
Ten adres nie wchodziCytat:
Napisał James