Jakie powinno być cisnienie doładowania podczas pełnego przyspieszania w 2.4 jtd? Ostatnio wydaje mi się że coś kiepskawo z mocą, dziś pojechałem z ecuscanem i ładuje mi ok. 2 bar podczas maksymalnego przyspieszania, tak ma być czy za mało?
Printable View
Jakie powinno być cisnienie doładowania podczas pełnego przyspieszania w 2.4 jtd? Ostatnio wydaje mi się że coś kiepskawo z mocą, dziś pojechałem z ecuscanem i ładuje mi ok. 2 bar podczas maksymalnego przyspieszania, tak ma być czy za mało?
Od 2,6 bara czujnik wykrywa przeładowanie - wartość nominalna mieści się w przedziale 2,3-2,5 bara
No to faktycznie słabo mi ładuje tym bardziej że moja alfa jest chipowana, pewnie mam nieszczelną rurę turbo-intercooler bo przy przyspieszaniu słychać syk i olej jest na przewodzie.
A czy EGR może mieć wpływ na zbyt małe ciśnienie czy może te błędy EGR są skutkiem zbyt małego ciśnienia w dolocie? Dodam że silnik CF2.
EGR może mieć wpływ bo jak jest niedomknięty to turbina pompuje w wydech
Poza tym, zwróć uwagę na fakt, że ostatnio mamy dosyć:) wysokie temperatury, a to dieslowi mocy nie dodaje, szczególnie przy takiej namiastce inter coolera jaka jest w naszych Alfach montowana fabrycznie:) niestety im wyższa temperatura powietrza, tym mniej tlenu w jednej dawce, a co za tym idzie mniejsza moc. Przy takich temperaturach jak teraz spadek mocy jest odczuwalny.
EGR zaślepiony i po teście zmiany są niezauważalne - pompuje praktycznie tyle samo czyli ok. 1,98 bar z bardzo krótkimi skokami do 2,3 bar. Na plus jedynie to, że praktycznie przestał dymić przy nagłym przyspieszaniu (wcześniej był chwilowy niewielki dymek) i może przestanie wywalać błąd EGR.
Teraz niech ktoś mądry się wypowie jak sprawdzić szczelność rur i intercoolera bo szczerze mówiąc nie mam za bardzo pomysłu - wyciągać to wszystko, jakimś cudem zaślepić (czym?) i podłączyć pod wąż ogrodowy???
---------- Post dodany o godzinie 20:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:10 ----------
no dobra, cieszymy się że Ty też to wiesz, teraz coś w temacie poproszę :-)
Nieszczelność od razu widać - słychac, ktoś ogląda a druga osoba robi przegazówkę. Ale może to być jeszcze coś innego: źle wyregulowane cięgno siłownika zmiennej geometrii turbiny. Tu masz poglądowy film z czyszczenia i regulacji:
http://www.youtube.com/watch?v=7v94D...eature=related
turbiną zajmę się na końcu, na razie najbardziej prawdopodobną przyczyną zbyt małego ciśnienia jest rura turbo-intercooler, jest na niej dość dużo oleju na zagięciach (wcześniej oklejałem ją już taśmą powertape), w innych miejscach jest sucho więc możliwe że są jakieś małe nieszczelności. Na słuch niestety nie da rady tego zdiagnozować (chyba że dziura będzie bardzo duża), poszperałem w necie i chyba zrobię jakieś prowizoryczne zaślepki + próba wodna.
Witam, dołącze się do postu kolegi ponieważ mam podobny problem występuje u mnie objaw tego typu: auto przyśpiesza od dołu znakomicie a przy około 2800obr. tak jakby coś dusiło mu moment obrotowy jest to szczególnie odczuwalne na trzecim biegu. Alfa przyśpiesza ale mam wrażenie że powyżej 2800 jest jakoś...dziwnie....
i dokładnie czuć ten moment przy tych obrotach. Nie kopci, przewód z intercoolera wymieniony-była dziura.
Witam , umnie był podobny problem tylko dość szybko go zdiagnozowałem, był dziurawy przewód turbo-intercoller (miał dwie dziurki) też przez to przy ok 28000 obr/min miał takie dławienie. Wymieniłem i wszystko ok. Dodatkowo wyczyściłem wszystkie przewody dolotowe do turbo bo też były zaolejone i było słychac taki lekki świst
Przepływka nie wyrzuci błędu ? bo miałem alfe dzisiaj podpiętą pod kompa i czysto jak łza.
Kilka lat temu podpinałem lancie z 3.0 V6 bo troche nierówno chodziła w jednym z zakresie obrotów i ewidentnie był błąd przepływomierza.
Pozdrawiam
Błąd przepływomierza pojawi się dopiero jak padnie całkowicie
zrobiłem dziś test szczelności o dziwo przewód nigdzie nie puszcza, podłączyłem też gruszkę zmiennej geometrii do pompki i cięgno chodzi bez zastrzeżeń. Poziom doładowania niezmienny, ok. 2 bar (ze skokami do maks. 2,3 przy przełączaniu biegów). Więc raczej oznacza to koniec turbiny... Dodam, że przy 1800 obr. wyraźnie świszczy, wyżej niby przestaje. Jak zweryfikować w prosty sposób stan turbiny?
Jak poziom doładowania niezmienny to może cięgno zmiennej geometrii masz źle wyregulowane - chodzi jak się wciska pedał przyspieszenia gwałtownie?
Ja zapytam w tym temacie. Poci mi się wąż Turbo -Intelcooler. Czy to jest oznaką jego nieszczelności?
Podczas testów z kanału nie zauważyłem jego pęknięc, ani żadnego syczenia. Oczywiście na przygazówce, jak wąż dostaje cisnienie. Może winne są jakieś uszczelki?
Ew. przyjżeć się turbo- jednak wydaje mi się ok, nie bierze oleju i nie dymi oraz nie chałasuje.
trudno powiedzieć co z cięgnem, nic tam nie ruszałem, ale kto wie. W CF-2 cięgnem steruje nadciśnienie z turbo więc spróbuję jeszcze zaślepić rurkę i zobaczymy czy ciśnienie doładowania wzrośnie - teoretycznie powinno go przeładować.
Sprawa się wyjaśniła - koledzy wprowadzili mnie w błąd ale eLearn nie kłamie - ciśnienie doładowania ok. 2 bar jest jak najbardziej w porządku dla silnika 2.4 jtd 10V. Test turbiny wygląda następująco:
"On a fast non-urban journey, drive the car at 2500 rpm in 3rd gear.
Start graphic acquisition by pressing 'start' on the diagnostic instrument, and after about 2 seconds press the accelerator pedal fully until 3500 rpm is reached.
After reaching this speed, release the accelerator pedal fully.
Display the resulting graph and in the pressure constant part (*), excluding the initial peak, the reading should be 1900-2080 mbar (1444-1581 mmHg) corresponding to a turbocharging value of 900-1080 mbar."
Czy ciśnienie doładowania w 1.9 JTD 8v mierzone- maksymalne przez program FiatEcScan = 2.25 bara można uznać za prawidłowe?
Mierzone w ruchu. Spokojna jazda i gaz do podłogi na 2 oraz 3 biegu, obroty do czerwonego pola.
Tak jest o.k.
A jak dochodzi do 1.5?
Może ktoś z Was rzucić okiem na logi i powiedzieć czy wszystko z turbo i przepływką jest ok? Mi coś do końca nie pasuje, bo się wykresy trochę rozjeżdżają, ale kto wie. Jakby coś to czujnik ciśnienia doładowania jest nowy.
Załącznik 95679
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Mój problem jest taki, że przy obrotach 1000 wciskam gaz do oporu i do 2000 nie dzieje się prawie nic, a od 2000 idzie ładnie. Po podpięciu komputera ciśnienie na wtryskach takie samo jak oczekiwane. Doładowanie do 2000 nieco mniejsze niż oczekiwane i od 2000 do ponad 4000 jest ok. Dodam ze turbina była regenerowana miesiąc temu. Egr był czyszczony i zaślepiony w 90%.
Bo się nie przyspiesza w zakresie 1000-2000
U mnie po załozeniu zegara doładowania zauwarzyłem ze wskazówka drgała jak szalona przy niskich obrotach silnika możliwe że ma to coś wspulnego z zle wyregulowaną sztangą geometri? Bo w zimie turbo pompowalo ponad 1.5 bar i wywalało przeładowanie ale teraz ja cieplej to tak 1.35bar
Mógłby ktoś pokazać wykres z MES'a jak wzrasta ciśnienie od obrotów jałowych po 4000tys lub najlepiej do odcięcia?Przy 2000obr mam dopiero 0,6bara...
Poprawka, wyregulowałem gruszkę turbiny i jedzie aż miło
Panowie to są jaja, dzisiaj brak mocy znowu na niskich obrotach, aż mi raz zgasł, 10x słabszy do 2tysięcy obrotów niż punto z silnikiem 1.2, wczoraj hulało, może czujnik doładowania?Gorzej jak tam turbina wali teraz z 3bary bo skróciłem sztange od zmiennej geometrii o kilka pełnych obrotów a czujnik źle czyta doładowania i pokazuje max 1,3bara czyli tak jak chce komputer w pewnym zakresie obrotów(odejmując atmosferyczne oczywiście).
czujnik doładowania raczej nie, jesli ci podaje zle paliwo to turbo tez nie napompuje bo nie ma spalin, sprawdź czujnik ciśnienia paliwa ile daje może oring standardowo się rozleciał i dlatego może na wolnych przygasać, a na pełnej piz...tez może się źle zawiesić i tez będzie błąd i zero mocy, jak nie masz czujnika ktory ci pokazuje realne doładowanie to krecić turbo to gratulacje dla cb
No tak, ryzykiem była regulacja turbiny, nie będąc pewnym czy czujnik doładowania dobrze działa, ale mniejsza z tym, na pewno chodzi o czujnik ciśnienia a nie o regulator ciśnienia w pompie? W motoryzacyjnym mają oringi takie zielone ale to do klimy, mogę taki założyć nowy?
Regulator ciśnienia paliwa wkręcany do pompy cr wsadzony na 20minut do nitra i wydmuchany sprężonym powietrzem i dalej to samo,oring nie był pęknięty, chciałem zmienić na nowy dla spokoju ducha ale jest jakiś niewymiarowy i nie wiadomo gdzie kupić, ma ktoś jakiś pomysł, overboost mi się nie podoba bo jest otwarty w przedziale 30%-70% a chyba powinien w większym zakresie oscylować skoro autem jechałem w pełnym zakresie obrotów i obciążenia silnika?