Chciał bym zapytac czy nie będzie żadnego problemu z włożeniem felg 17 do Alfy 156 czy poprostu zmieszczą się w nadkolach ?
Printable View
Chciał bym zapytac czy nie będzie żadnego problemu z włożeniem felg 17 do Alfy 156 czy poprostu zmieszczą się w nadkolach ?
się po prostu zmieszczą :-)
zakładając że opony też będą zwykłe a nie jakieś super szerokie
225 to max szerokości. u mnie już delikatnie obcierały
Ja mam w SW na przodzie 225/40/18, a na tyle 225/35/18 + dystans i wszystko cacy, nic nie ociera. Mały problem na hopkach jest jak auto załadowane czyli 3os+80km/h wtedy lekko potrafi otrzeć. SW ma to do siebie, że jest ciężki a zwłaszcza 2.4jtd z przodu i nawet jak założę zimówki 15' to jest jeszcze gorzej wtedy płytą osłony silnika szoruję, możliwe że ma obniżone zawieszenie np Ti ale tego na 100% nie wiem - czarne sprężyny.
Najbardziej optymalne siedemnastki:
Średnica: 17"
Szerokość: 7"
ET: 35 (max 40,5)
Otwór centrujący: 58,1mm
Szerokość opony: 215-225
Rozmiar opon i felg to nie wszystko, bardzo istotne jest ET, którego nie podałeś, nie podałeś też grubości dystansów, więc tak naprawdę nie wiadomo jaki masz ostateczny wymiar.
Dlaczego masz różne profile przód/tył, skoro szerokość opon i średnica felg jest taka sama?
Arczi444, informacje, które podał Twardy są bardzo istotne. Dodam jeszcze coś odnośnie szerokości: 225/45/17 do Twojego silnika (jeśli nie "dłubnięty") to zdecydowanie za dużo, ponadto szkoda zawieszenia na naszych polskich bezdrożach, a w koleinach kierownicę trzeba bardzo mocno trzymać, bo samochód myszkuje. 215/45/17 już zdecydowanie lepiej. Ja natomiast mam 205/45/17 i jestem bardzo zadowolony - prowadzenie bardzo dobre, spalanie nie wzrosło i osiągi nie spadły. Jednak następny rozmiar jaki kupię, to będzie 215/45/17 - tak jak podaje książka (chyba, że wcześniej sprzedam auto).
Pozdrawiam.
- Rafał
A mógłbyś mi wytłumaczyc o co chodzi z tym ET ? Bo któryś raz się już z tym spotykam a ciągle niewiem . Np czym różni się et 35 od et 45?:)
Już nie pamiętam jakie mam et, ale chyba 35 na 100% nie powiem, a co do zastosowanych rozmiarów tzn różnic przód-tył to po to by ciężki przód troszkę się uniósł. Ciężkie 2.4 nurkuje podczas hamowania, a zastosowanie opon niższych z tyłu unosi przód :). Dystans chyba 10mm
odgrzeje kotleta
czy kola w rozmiarze 225/45/17 przód, 235/45/17 tył, ET35, będą pasowały do mojej Belli? nie mam zadnych dystansów itp
po co rozne rozmiary? 225/45R17 jest dopuszczalne tak jak 205/45R17 , chociaz zalecane jest 215/45R17, 235/45R17 to wedlug mnie za szeroka guma. ET masz takie jak byc powinno w Alfie 156 przy dobieraniu opon nie jest wazne.
Ja mam wszystkie 215/45/17 i sprawują sie elegancko i szerszych nie ma sensu zakładac to tak moim skromnym zdaniem.
ale ET nic wspólnego z szerokoscia opony nie ma, im mniejsze tym wiecej wystaje poza nadkole i bardziej rzuca cały syf z pod kól
szerokosc opony jest uzalezniona od szerokosci felgi lub odwrotnie jak kto woli wiec moze nie bezposrednio ale posrednio jednak ET ma cos wspolnego z szerokoscia opony.
wracajac do tematu dowiedzialem sie ze felga ma rozmiar 7x17 wiec pytanie czy takie kola beda pasowaly do mojej Alfy ?
widze, ze należysz do gatunku tych co pytaja ale tylko dla zasady bo sami i tak lepiej wiedza:) , wiec beda pasowały i alfa bedzie na nich swietnie wyglądać
[QUOTE=dbh;458912]szerokosc opony jest uzalezniona od szerokosci felgi lub odwrotnie jak kto woli wiec moze nie bezposrednio ale posrednio jednak ET ma cos wspolnego z szerokoscia opony.
QUOTE]
Dobierając oponę do felgi trzeba się kierować tylko i wyłącznie dwoma wymiarami:
- szerokość felgi (wyrażona w mm),
- średnica felgi (wyrażona w calach).
ET felgi bierze się pod uwagę wtedy gdy jest ono inne niż zalecane fabrycznie i rozmiar opony jest inny niż zalecany fabrycznie.
Przykład:
opona w rozmiarze 225/45/17 pasuje idealnie przy ET 35.
Jednak ta sama opona w rozmiarze 225/45/17 przy ET 30 może obcierać o rant nadkola i w tym wypadku można np. pozostawić felgę, a zmienić oponę na 215/45/17 i obcierania nie będzie.
Dlatego właśnie przy dobieraniu felg i opon w rozmiarach innych niż zalecane fabrycznie należy brać pod uwagę wszystkie 5 rozmiarów:
- rozstaw śrub,
- średnica pierścienia centrującego,
- ET felgi,
- szerokość opony,
- profil opony.
Pozdrawiam.
- Rafał
Laczek 235 szeroki na feldze 7J? Ciekaw jestem co za as dobierał te opony do felg..
Przy 235 felga 7J ściśnie ci oponę i nie wykorzystasz tej szerokości opony bo zrobi ci się balon
215/45 ZR17 wchodzi idealnie. Na dziruach nawet za bardzo nie czuc (przy 5km/h:))
http://www.felgi-opony.com/Aktualnos..._,3,32,15.html
Pozdrawiam.
- Rafał
http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/
Tu są podane bardziej szczegółowo bo im niższy profil tym mniejsza tolerancja... po za tym nadal nie rozumiem pchania na siłe 235? Może to alfa RWD i ma ponad 200KM i dbh boi się o trakcję? xD
Ppozdrawiam :)
Załóż lepiej to co pisze instrukcja. W kilku postach są bzdury, ale nie chce mi się teraz udowadniać...
ludzie przeciez napisalem ze taki rozmiar opon jest zalozony i jest to komplet, nie kupuje sobie w sklepie nowych tak zebym mial wybor co mam zalozyc.
@Cubus
kolego pozwol ze Ci wyjasnie. szerokosc felgi dobiera sie do szerokosci opony lub odwrotnie jak kto woli, ja nie znalem szerokosci felgi tylko opony a wiadomo ze 235 nie zalozysz na felge 4,5 cala tylko musi byc szersza felga dlatego wlasnie napisalem ze ET jednak ma cos wspolnego z szerokoscia opony. ale to juz nie mniejsza z tym.
Ja u siebie mam opony potenza 235'40'17.
Fakt opony szerokie ale przy takim silniku i one maja czasami problem z moca.
Co do samego dopasowania sa idealne, nic mi nie obciera, a do tego samochód ma sprężyny -40mm.
@Cubus
kolego pozwol ze Ci wyjasnie. szerokosc felgi dobiera sie do szerokosci opony lub odwrotnie jak kto woli, ja nie znalem szerokosci felgi tylko opony a wiadomo ze 235 nie zalozysz na felge 4,5 cala tylko musi byc szersza felga
i to nawet ja wiem :o
dlatego wlasnie napisalem ze ET jednak ma cos wspolnego z szerokoscia opony. ale to juz nie mniejsza z tym.[/QUOTE]
ale nie złosc sie bo tu piszesz dziwne rzeczy :confused:
Witam. Podpinam się pod temat.
Jest to mój pierwszy post chodź forum śledzę już od pewnego czasu.
Mam zamiar kupić felgi do mojej 156. Rozumiem że minimalne ET do 156 to 35mm i teraz moje pytanie czy jest to ET dla felgi o szerokości 6.5 cala? Czy felga o szerokości 7' i ET 35 też się nadaje? Rozumiem, że felga 7' ET 35 będzie wystawała na zewnątrz samochodu o 1/4 cala czyli 0,63cm bardziej niż felga 6.5' o tym samym ET. Jeśli coś źle pisze poprawcie proszę.
jest tak jak piszesz:)
dzięki za odpowiedź teraz już tylko pozostaje kupować:D