Jak w temacie.A jesli tak to co ile jest przewidziana wymiana.
Printable View
Jak w temacie.A jesli tak to co ile jest przewidziana wymiana.
w tym temacie jest wszystko :)
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...plonowe-2.html
Nie róbcie sobie jaj z kolegi, każdy z nas kiedyś się uczył budowy swojej włoszki :)
Ja bynajmniej nie nabijam się z kolegi i jego technicznego pytania, sam przecież nie jestem ani Alfą, ani Romeą ;)
Po prostu komicznie skomentowałem pytanie kolegi rooshyo.
Wracając do sedna tematu - odpowiedź dla kogoś, kto nigdy nie zaglądał pod osłonę silnika wcale nie jest oczywista. Swoją drogą, szkoda, że w przypadku T.S.'a nie zastosowano takiego rozwiązania.
Pozdrawiam.
- Rafał
Rozkręcenie pokrywy = 4 śrubki, więc wiesz... zajmuje tyle, co wysłanie posta. A banał to chyba dla użyktowników większości benzyniaków, bo cewki na cylindrach tylko w np. audikach co mocniejszych - generalnie rzadkie rozwiązanie z racji kosztów choć precyzja zapłonu niezła
Natychmiastowa teleportacja do innego świata - w tym zamienisz się węgiel :D
A w TS 16V to niby gdzie znajdują się cewki zapłonowe.
---------- Post dodany o godzinie 09:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:56 ----------
Są cztery kable i cztery krótkie końcówki, które łączą małe świece z cewkami nakładanymi bezpośrednio na świece, tak jak sobie wyobrażałeś.
Zajrzyj w link podany przez kolegę thing. Tam jest wszystko ładnie opisane.
a czy nie jest tak ze ida 4 kable do duzych swiec i od tych duzych ida dopiero do malych odgalezienia ?
ps. co do tematu tramwaju to jest to oczywiste ze pojedziesz, nie ma znaczenia jakie masz buty, jedyna kwestia jaka pozostaje do rozwiazania to czy pojedziesz nogami do przodu czy glowa do przodu bo oczywiscie dostaje sie bilet z kuszetka do lezenia w indywidualnym przedziale:D
Są cztery cewki, każda ma dwa wyjścia-dolne i boczne. Dolne wyjścia każdej z cewek są bezpośrednio nałożone na cztery świece w każdym z cylindrów poprzez krótkie przejściówki, o takie:
http://moto.allegro.pl/item111305159...k.html#gallery
Pozostałe cztery świece są połączone kablami z bocznymi wyjściami w cewkach, stąd tylko cztery kable przy ośmiu świecach.
Z tego co zauważyłem to w nowszych TS 16V są cztery krótkie kable jednakowej długości, w starszych dwa krótkie i dwa długie.
U mnie są dwa długie i dwa krótkie, połączenie wygląda tak:
1 cewka-4 cyl.
2 cewka-3 cyl.
3 cewka-2 cyl.
4 cewka-1 cyl.
Kilka znalezionych fotek:
Dokladnie
W nowszych TS uklad przewodów wygląda inaczej
Kazda cewka ma tylko któtki kabelek
http://img06.allegroimg.pl/photos/or.../75/1120717586
To ja odgrzebię temat.
Czy rozwiązanie z krótkimi przewodami w nowszych TS 16V niesie za soba jakies usprawnienia w stosunku do rozwiązania w starszych TS 16V(dwa krótkie i dwa dlugie przewody zaplonowe) ?
Cewki zapewne można swobodnie przekładać pomiędzy starszymi TS 16V a nowszymi.
Czyli na jeden sygnał z ECU stara cewka odpala raz, a nowa odpala dwa razy?
Interesuje mnie czy same cewki można swobodnie przekładać ze starych na nowe.
Nie do końca.
W starym systemie ECU wysyła dwa sygnały na jeden cykl pracy, tak żeby raz odpalić główną świecą mieszankę a innym razem dopalić mieszankę w innym cylindrze małą świecą. Co oczywiście oznacza, że raz duża a raz mała świeca "palą" bez potrzeby. W nowszym systemie po prostu każda cewka odpala na raz ładunek w swoim cylindrze.
Czyli w sumie można nową cewkę włożyć do starszej wersji TS 16V.
Pierwszy cylinder chodzi w parze z czwartym.
Czyli cewka z pierwszego cylindra dopala świecę na czwartym i na odwrót.
W przypadku nowej cewki, będzie ona dopalała swój cylinder.
Tak trochę z innej beczki.
Zaciągnałęm kiedyś Alfe do mojego znajomego i jego ojciec w mechanice siedzie dobre 30 lat.
Nie wiem co za problem miałem ale ściąglai pokrywe silnika. Zaczęli ściagać cewki.. i nagle jego ojciec podnosi się z nad silnika i mówi: - łoooo to to ma 8 świec ? Moja mina bezcenna :)
Ludzie uczą się całe życie. Nawet mechanicy.