Witam mam taki problem mam 2.0 jts i ostanio stwierdzilem, ze bierze mi olej i to sporo przejechalem ok.1000 km. i wzielo mi 1l. oleju. jak go troszke przycisne do 4tys.obr. to leci ciemny dym. jaki moze byc problem, nie wiem. co mam robic?
Witam mam taki problem mam 2.0 jts i ostanio stwierdzilem, ze bierze mi olej i to sporo przejechalem ok.1000 km. i wzielo mi 1l. oleju. jak go troszke przycisne do 4tys.obr. to leci ciemny dym. jaki moze byc problem, nie wiem. co mam robic?
wymienić pierścienie albo problem tkwi w głowicy. wizyta u mechanika konieczna by określić konkretnie gdzie bierze ten olej
Witam
nie jesteś odosobniony w tym problemie. moja gt również pochłania olej w ilościach prawie zbliżonych do paliwa. od wymiany do wymiany zjadła dodatkowe 6 litrów. nie wiem co w tej sytuacji robić. moze ktoś się spotkał z takim problemem?
dzieki za podpowiedz. mam tez takie pytanko, czy podczas zle ustawionego rozrzadu moglo sie cos tam stac. ostatnio wymienialem rozrzad i nie wiem czy jest dobrze ustawiony. autko chodzi bardzo dobrze, ale na 1000% nie jestem pewien
serce podowiadało mi kup alfę rozsądek w dieslu. motorki benzynowe są jednak felerne w alfach. kumplowi trzykrotnie zerwał się pasek rozrządu w 2-litrówce
na pierwszy "rzut oka" wygląda na uszczelke pod głowicą. zobacz jeszcze na rozgrzanym silniku czy nie kapie nigdzie olej ale raczej uszczelka jesli dymi na czarno
uszczelka pod głowicą jako walnięta objawia się białym dymem jesłi przedostaje się płyn chłodzący do cylindra. jeżeli olej ubywa z przez uszczelkę to powinno przybywać płynu chłodzącego i powinno się robic masło na koreczku wlewu oleju. Dymi, bo przepala olej z powodu nieszczelności pierścienii na tłoku
sprawdzalem czy nigdzie nie kapie pod samochodem nie ma zadnych plam. plyn do chlodnicy tez sprawdzilem, ale jest wszystko w porzadku. mysle, ze aniol jojo ma racje, pewnie pierscienie do wymiany. w srode lub w czwarek jade do aso wtedy bede wiedzial co i jak. napisze co bylo. dzieki za pomoc
sprawdzcie filtr powietrza, lub profilaktycznie go zmiencie i zobaczcie jaka bedzie róznica. podejrzewam, ze macie niezle przybrudzone to czesta przyczyna brania oleju przez silnik. ja zmieniam filtr co 10kkm. auto mniej pali i jest zywsze.
jesli to nie pomoze to uszczelniacze zaworów lub pierscionki.
moze jeszcze byc przyblokowany katalizator(ciemny dym), ale zeby to sprawdzic trzeba zmierzyc cisnienie spalin pod obciazeniem
pozdrawiam
bylem w aso ale dopiero w poniedzialek jestem umowiony na rozebranie calego silnika i zdiagnozowanie co jest wstepnie określili koszt naprawy 6.800 az mnie zatkalo uszczelniacze zaworow juz zmienialem i dalem gęstrzy olej 10W40 i nic to nie dalo
jesli to pierscienie to gestszy olej zbytnio nie pomoze, tam jest wszystko pod cisnieniem, mocno ci ubywa tego olej? i kopci cały czas na czarno czy pozniej na niebiesko?
kopci mi jak dam do 4 tys.obr. ae ogolnie jak go nie piluje to nie kopci ale widze ze juz caly tlumik jest osmolony najdrozsze wyszly te tloki 1000 z jeden z reszta sa normalne ceny nie wiem
---------- Post dodany o godzinie 19:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:45 ----------
teraz przyjechalem za granicy i go dokladnie przetestowalem zrobilem 1100 km i ubylo mi dokladnir niecaly litr az musialem isc do innego serwisu zeby kupic olej
nierozumiem czemu myslisz o wymianie tłoków? na moje to pierscienie, bierze mase oleju i stad czarny dym...wręcz go wypluwa...wymiana pierscieni w aso ze szlifem to ok 2000zł...i wg mnie akurat to jest...tłoki nie maja nic do tego, gdyby było z nimi cos nie tak to miał bys nieprzyjemne dzwieki z silnika i duzo duzoo mocy by sobie uciekło...
powiedzial mi w aso tak ze jezeli beda pierscienie do wymiany to bede musial tez wymienic tloki bo jezeli szlif zrobia to bezie trzeba tez je wymienic to ja juz nie rozumiem
zgodze sie jesli zrobia szlif to trzeba wymienic na pierscienie np po 1 lub 2 szlifie, zalezy jaka warswe z cylindrów zbiora...tłoki to słysałem ze tylko przy jakichs uszkodzeniach sie zmienia, poza tym namawiają, bo za wymiane tłoków kolejne stówki wpadną...
ps. rozumiem ze jeszcze silnika nie rozbierali w celu sprawdzenia/? jezeli tloki są dobre pod zadnym pozorem nie daj sie naciągnąc na taki koszt...po samym szlfie daje sie tylko pierscienie inne...
lepiej nie doradzaj nikomu jak nie wiesz o czym piszesz, widze ze nie masz zielonego pojecia o mechanice, a tym bardziej o budowie i zasadach napraw silników.
marco214, przede wszystkim zlec diagnostyke silnika, pomiar kompresji,cisnienie w skrzyni korbowej....itd
i na podstawie tego dopiero podejmij działania w celu naprawy silnika lub jego osprzetu.
jaki masz przebieg auta? jaki olej?ile pali ?
pozdrawiam
Kolega george11 dobrze radzi. Nie spiesz się tak bardzo z tym remontem, chociaż rzeczywiście zużycie oleju jest już dość wysokie.
A na szlfowany blok obowiązkowo należy dać nadwymiarowe tłoki i pierścienie.
No i ten czarny dym mi się nie podoba, bo normalnie powinien dymić na niebiesko. Może coś niedobrego dzieje się z układem zapłonowym lub paliwowym (np. świece,kable, wtryskiwacze, itd.) i benzyna dopala się w wydechu i stąd ta sadza.
przebieg auta mam 112tys.teraz dolalem castrola 10w40 mialem 5w40 i nic ten gestrzy nie dal wiec zobaczymy co powiedza w poniedzialek bede ja rozbierac ,a pozatym jezeli zrobia szlif to beda musieli dobrac wieksze tloki tak ??
---------- Post dodany o godzinie 17:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:55 ----------
a jeszce jedno na jakiej podstawie oni dobiara te tloki bo jezeli wezma z mojego numeru vin to te tloki sa do niezeszlifowanego bloku tak??
powinienes jezdzic na 10w40, nie pozwól rozbierac silnika bez dokładnej i pewnej diagnozy,tak jak pisano wczesniej jesli by palił olej to dymił by na niebiesko, jedz dla pewnosci do kilku serwisów bo jakos mi sie niechce wierzyc aby padł silnik po 100kkm.
najpierw zamówia tłoki na odpowiedni szlif, a potem dadza blok do honowania pod wymiar tłoków,
zarzadaj od nich aby Ci przedstawili diagnoze na pismie i przedstawili kalkulacje kosztów bo cos mi sie widzi ze cie to troche szarpnie.
powodzenia,
Kolego - zabieraj samochód z tego ASO czym prędzej. Póki co nie masz żadnej diagnozy. Nawet nie wiadomo, jakie masz sprężanie na poszczegolnych cylindrach, jak działają wtryskiwacze i układ zapłonowy, a oni już biorą się za rozkręcanie silnika.
Coś mi się wydaje, że jak się nie pośpieszysz to dostaniesz rachuneczek na jakieś 6-7 tys. zł. długości ok. 1/2 m.
dopiero jestem umowiony w poniedzialek na sprawdzenie samochodu masz racje bez analiz nie bede wiedzial co jest z samochodem bede pisal w poniedzialek co zrobili i jaki jest powod powiedzial ze wszystko w jdn dzien sprawdza wiec do poniedzialku
witam ponownie bylem w serwisie powiedzieli mi tak kompresja jest dobra i kompresja oleju tez jest dobra. nie wiedza co jest z silnikiem. dopiero po rozebraniu glowicy beda wiedziec czy cylindry sa do szlifu czy nie. jezeli bedzie ok moga wymienic pierscienie i uszczelniacze z materialem wyszlo 3200 duzo?? czyli pierscienie ,uszczelki ,robocizna wyszla 2200 jak u was w miastach kasuja ??
A co z układem zapłonowym i paliwowym - świece, wtryskiwacze, itd. - czy to było sprawdzane?
Jeśli ten przebieg jest prawdziwy to silnik powinien być dobry.
w poniedzialek doladnie mi powiedza bede pisal
jesli cisnienie sprezania jest dobre, cisnienie oleju tez, to silnika nie pozwól rozbierac!!
to musi byc cos innego, skład mieszanki,ukl. zapłonowy albo cos z wydechem.
pzd.
Tak mi powiedzieli ze cisnienie jest dobre i wszystko w porzadku ale cos mysle ze chca mnie naciagnac zaraz bede do nich dzwonil bo nie przedstawili mi pomiarow cicsnieniowych dzieki za podpowiedz
---------- Post dodany o godzinie 10:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:55 ----------
myslicie ze to moze byc cos z ukladem zaplonowym ??to by bral olej??
Wada układu zapłonowego lub wtryskiwaczy nie spowoduje zwiększonego zapotrzebowania na olej, ale może dymić na czarno, bo niespalone paliwo dopala się w wydechu i wydzielają się duże ilości sadzy.
A z tego, co piszesz to tak właśnie jest. Dlatego trzeba wszystko dobrze sprawdzić przed podjęciem decyzji o ewentualnym demontażu silnika.
witam ponownie uklad zaplonowy sprawdzony ,wtryski tez stwierdzili ze pierscien zgarniajacy jest juz przepalony gladz na cylindrach jest dobra wiec nie trzeba szlifu robic wymiana zamych piescieni i uszczelniaczy powinno wystarczyc samochod do odbioru prawdopodobnie dzisiaj wiec sie okaze czy bedzie dobrze dzieki za wszystkie posty pzdr.
To jeszcze napisz, ile ta impreza kosztowała.
Co prawda bardzo mi się nie podoba wymiana pierścieni na stare gładzie, ale jak fachowcy zdecydowali to już decyzja właściciela.
byłem wczoraj pokazywali mi te wszystkie tłoki te gladzie i wogole okazalo sie sa panewki jeszcze przetarte i walek rozrzadu do zrobienia dopoki sie nie odezwie mozna jezdzic naprawa wyszla 3300 z czesciami
mam jeszcze do was takie pytanko jaki olej lejecie do swoich ar gt przypomne ze mam w benzynie
do twojej belli 10w40 SAE SH co namniej
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...polecacie.html
pzd.
Może czegoś nie rozumiem, ale skąd tak wysoka cena?
Za pierścienie i uszczelniacze zaworów + robota?
pewnie maja 150zł. za roboczogodzine i dlatego taki wynik...
dlatego sie pytalem czy u was tez takie ceny wiem ze przesadzili musze sie troche wyklucic ciekawe czy wszystko bedzie dobrze zona bedzie odbierac samochod w poniedzialek mnie juz nie bedzie wiec go nie sprawdze ale i tak wszystko napisze pozdro dzieki za wszystkie posty
to specyfikacja, nie marka,jaka to bedzie marka zależy tylko od Twego portfela i upodobań.
Poczytaj temat o olejach i cos sobie wybierz, ja jezdże na Texaco.
witam poownie samochod sprawdzony po przejechaniu 1000 km stwierdzam ze nadal bierze olej ale nie w takich ilosciach 2 -3 mm na bagnecie zeszlo nie wiem dokladnie ile to bedzie w....lem sie ostro a zapewniali mnie ze nie bedzie bral co zrobic?? zmienic olej taki jak poleca george 11 "texaco"
---------- Post dodany o godzinie 20:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:05 ----------
dzieki za wszystkie posty!!!!!!!!!!
---------- Post dodany o godzinie 20:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:06 ----------
Olej Selenia Racing 10W60 4L czy moge taki olej zalac