-
Alfa nie chodzi!
Witam! Mam AR-ke 146 16V TS nie dawno mi samochodzik odmówił posłuszeństwa, zaczoł mi spadać na obrotach do zera podczas jazdy. Teraz jak już uda mi się go odpalić to przy zamykaniu maski albo jak go mocniej pobujam to mi gaśnie! O jeździe nie ma mowy! Prosze o pomoc!
-
Zacznij czytać pozostałe tematy dla tego problemu, zacznij od czyszczenia przepustnicy i silniczka krokowego
-
Dodatkowo sprawdz swiece i kable...
-
Przepływomierz też sprawdź.
-
wszystko mam sprawdzone i jak na razie nic dałem do mechenika powiedzial mi odrazu ze katalizator jest zawalony ale sie okaze jak sie za niego wezmie! Napisze jak Bella bedzie zrobiona
-
Tylko niech Ci odda bebechy z katalizatora lub cały katalizator. Cwaniki mówią, że poszedł na złom a na aledrogo 300 zł weźmiesz za zapchany albo i więcej.
-
a to bez kata już nie pojedzie ??
-
Objawem przypchanego kata jest smród siarkowodoru przy przegazowaniu na postoju i tyle. Nie słyszałem jeszcze, żeby komuś tak się zapchał, żeby auto nie jechało, czy gasło - mogłoby stracić najwyżej kilka % mocy no i przypchany kat grozi innymi usterkami, np. zabrudzeniem sondy
-
czyli możliwe że owy mechanik szuka $$
-
ano wielu jest takich co szuka $$$ albo nie wie co w Bellach "piszczy" i zgaduje. Niestety osoba nie bedąca w temacie może był łatwo wyprowadzona w pole...
-
Panowie pomóżcie, bo już nie wiem co począć. Moja bella zaczęła gasnąć podczas jazdy. Paliłem ją na pych, ale pojechałem np z 10 km i znów obroty spadały do 0 rpm/min i koniec. Rozrusznik kręci normalnie. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowodowego, przewpdy WN i świece. Problem jednak cały czas pozostał. Pompa słysze, że cyka, jednak problem jest taki, że nie ma iskry. Nie wiem czy to może uszkodzony ten moduł zapłonu? Chodzi mi o mojego boxera.
-
A może ma coś z tym wspólnego alternator :confused:
-
-
No powiem wam panowie że mechanik się coś myli bo nie może do dziś dojść do ładu! Ty kolego co piszesz o boxserku to ja miałem tak samo ale w TS!
-
Ja dzisiaj zdemontowałem cewkę i zamierzam ją wymienić. Wydaje mi się, że to ona daje dupy skoro nie ma iskry.
-
Tak więc wymieniłem przewody,świece,czujnik położenia wału korbowodowego, cewkę zapłonową i dalej nie ma iskry. ;/ Gdzie w 145 znajduje się moduł zapłonowy?
-
Mi już jeden mechanik się poddał, mówił że nie ma iskry i bez komputera nic nie zrobi to zaprowadziłem do następne w poniedziałek odezwie się co tam mogło się stać! Kolego zanim zaprowadzisz do mechanika poczekaj na moją odpowiedz, bo naj prawdopodobnie mamy ten sam problem!
-
Immobiliser - antenka (taka okrągła obręcz) na kolumnie kierownicy do sprawdzenia
-
A czy jak byłby to immo to nie świeciła by się kontrolka Alfa code?
-
Zazwyczaj, ale już widziałem przypadki, że się nie świeciła.
IMO to macie tu trochę różne problemy, bo kolega w TSie a Ty w BXie. A rzeczy do sprawdzenia jest multum - z tego co widzę nikt wam jeszcze nie wspomniał o przestawionym rozrządzie (od palenia na pych) czy uwalonym sterowniku, zalepionych przepustnicach, ani o wyłączniku uderzeniowym pod siedzeniem kierowcy (chociaż on odcina paliwo a nie iskrę) i setce innych potencjalnych przyczyn, których nie znajdziecie na forum, ale dobry mechanik poradzi sobie z nimi w kilkanaście minut.
-
A czy wiesz może kolego gdzie jest ten moduł zapłonu? Chodzi mi o tą część która znajduje się między cewką a komputerem. Dokładnie wygląda to tak jak w załączniku.
-
Ten moduł co pokazałeś to jest przy przepustnicy z tyłu bynajmniej w moim ts! Moja bella już chodzi a wina była taka że czujnik położenia rozrządu padł!
-
Dzięki kolego. Popatrzę w wolnej chwili.
Jesteś pewien że w boxerze jest tak samo? Bo coś nie widzę tego;/
-
Nie jestem pewien nie miałem dużej styczności z tym silnikiem! Ale u mnie jest to bo musiałem wymienić nie dawno!