Gwiazdki zamiast spalania
[AR 156 2003 1,9 JTD 140KM] W komputerze zamiast bieżącego/średniego spalania, przebiegów itp. mam same gwiazdki. Co może być przyczyną?
Dodam że wcześniej działało. Zrobiłem w komputerze "przywrócenie ustawień domyślnych" czyli "reset to default" a następnie zresetowałem sobie TRIP poprzez dłuższe (chyba) przytrzymanie przycisku "set" i od tamtej pory wyświetlają mi się same gwiazdki we wszystkich pozycjach (i przebiegi i spalanie) dodatkowo po ustawieniu daty i godziny po wyjęciu kluczyka ze stacyjki data i czas sie resetuje na 01/01/2010 ale o tym juz pisałem (ten objaw już był wcześniej - przed resetem).
Pomóżcie. Proszę o wszelkie sugestie.
Z góry wielkie dzięki
Uwaga! Ważne! Uzupełnienie!
Miałem dziś dziwne zdarzenie w związku z opisanym problemem gwiazdek w komputerze, resetowania daty itp. Myślę że może ono rzucić trochę światła na ten problem. Otóż:
Sytuacja:
1. auto nieużywane okolo miesiąca (mam służbowy)
2. temp na dworze okolo -2 (wcześniej w dzień kolo 0 stopni)
3. Autem przejechałem się dopiero wczoraj okolo 15km
4. Dziś (teraz okolo 20:30) uruchomilem AR ponownie aby podjechać do sklepu (3km w dwie strony)
5. ruszyłem trochę "po lamersku" tzn jest wyślizgany śnieg przed domem - spadł wczoraj więc albo za szybko puściłem sprzęgło albo dałem za dużo gazu (nie istotne) ważne jest że zerwałem przyczepność aż deska rozdzielcza zadygotała.
6. wyjeżdżam na ulice, patrze na komputer i widzę datę 17 april (chyba z ekscytacji nie pamiętam dokładnie) To dziwne bo po wyjęciu kluczyków zawsze sie resetowala na styczen 2003.
7. klikam SET a tu nie wierze! komputer pokazuje spalanie, dystans i zależnie od wciśnięcia gazu spalanie bierzące zmienia sie!
8. CUD!!!!!
9. Jednak nie..... po przejechaniu kilometra wszystko wróciło do stanu poprzedniego czyli gwiazdki i data styczniowa.
10. Ponowny rozruch nic nie zmienia
KOMUŚ NASUWAJĄ SIĘ JAKIEŚ SUGESTIE?????