Witam wszystkich, mam uszkodzony przepływomierz powietrza w swojej alfie, i pare razy po niskich temperaturach rano alfa nie chciala mi odpalic. czy przeplywomierz moze byc powodem problemow z zapalniem????
Printable View
Witam wszystkich, mam uszkodzony przepływomierz powietrza w swojej alfie, i pare razy po niskich temperaturach rano alfa nie chciala mi odpalic. czy przeplywomierz moze byc powodem problemow z zapalniem????
A niby skąd taka diagnoza że masz uszkodzony przepływomierz ?????
bo bylem u mechanika poniewaz nie chciala mi alfa odpalic i mechanik powiedzial ze mam uszkodzony przeplywomierz. ale nie wiem czy to z tego powodu mialem problem z zapaleniem czy z jakiegos innego.
Przepływomierz raczej w jtd nie jest powodem braku palenia - jak bardzo chcesz sprawdzić to go najzwyczajniej odłącz (odpinając wtyczkę na wyłączonym silniku) i auto powinno jeździź i odpalać bezproblemowo. Powodem niepalenia w jtd moga być głównie:
-niesprawny układ grzania świec lub spalona świeca
-brak kompresji
-uszkodzony czujnik położenia kątowego wału korbowego
Swiece sa sprawdzone i grzeja, mechanik twierdzi ze trzeba wymienic pompe w zbiorniku paliwa, bo daje za male cisnienie.
Mam pytanie czy diagnostyka komputerowa wykarze uszkodzenie wtrysku lub czujnika kontowego wału korbowego.
Bella156, a jakie ciśnienie ów mechanik zmierzył na działającej pompie niskiego ciśnienia, że chce ją zmieniać?
raczej ja bym szedł w stronę zasilania wysokim ciśnieniem (filtr paliwa, regulator ciśnienia) oraz np. elektryki (czujnik prędkości obrotowej silnika)
większość na kompie da się pomierzyć
autko już pali, czy nie?
A filtr paliwa to kiedy zmieniałeś?
filtr Paliwa zmienialem w czerwcu wiec napewno jest sprawny,
Autko zapla ale tylko za pomoca samostartu.
Moja alfa jest juz u trzeciego fachowca, mechanik powiedzial ze to sprawa elektryczna a elektryk ze mechaniczna , nikt nie wiem co jest zepsute, ale dzis dalem autko do mechanika który ma jakis super komputer i moze cos wiecej wykarze.
rozrząd sprawdzony?
Rozrząd był wymieniany w czerwcu zaraz po zakupie samochodu
Tak apropo to ten przeplywomierz mam juz wymieniony i prawdopodobie jest to wina pompy wyskiego ciśnienia. Tylko nie wiem dlaczeog nie pokazuje tego komputer??
I jest to tylko przypuszczenie mechanika
Wtryski tez spradzalem i sa dobre i kompresja tez jest dobra.
Bella156, to że rozrząd wymieniany niedawno nie ma znaczenia - trzeba teraz sprawdzić, czy nie przeskoczył
W swojej 2.4 jtd mam podobnie...serwis i podłączenie do stacji diagnostycznej nic nie wykazało. Moja odpali ale tak jakby musiala zaciągnąc paliwo ...jakby sie jej cofało po jakims czasie?
Po zapaleniu chodzi jak zegarek. Jakby pasek przeskoczył chodziła by tak? Komputer pokładowy pokazuje spalanie srednie w granicach 6,5. MOze zatkany filtr paliwa ten w baku? Reszta filtrów wymieniona. Tylko temperatura za niska nawet po nagrzaniu około 75 stopni max.
No i...BYł w servisie Alfa Romeo ...był w innym servisie...Nie wiedzieli co jest! Moze to moze tamto....Kumpel wiedział nie powiedział 5 min jakis przewód spadł ...Podpioł i ....auto pali na dotyk !!!
kumpel wiedział, nie powiedział, a to było tak... hehe, dobre:)
Chociaż nie ma się z czego śmiać, bo świadczy to tylko o zapleczu serwisowym naszych kochanych samochodów spod emblematu z wężem...
racja mam ochote pojechac do tego KUZWA servisu i zrobic "lekką" awanture!!!
Wszystkie sprawy mechaniczne zostaly wykluczone, pozostaje elektronika, gdy alfa nie pali przestaje grac radio ktore jest podlaczone pod bezpiecznik "service control" jest tam tez podlaczony fabryczny alarm, ale moj jest rozlaczony, po wyciagnieciu i wlorzeniu bezpiecznika radio gra ale samochod nie zapala. Czy alarm odcina impuls elektryczny który dostaje każdy wtrysk w chwili zapalania????
Jezeli ktos wie cos wiecej na temat fabrycznego alarmu to prosze pisac.
za mało wiemy, żeby pomóc - może być 1000 przyczyn
1.alarm odcina centralkę sterującą silnika wtedy, gdy jest załączony(tzn wyje) i w życiu autka nie odpalisz
alarm oryginalny? czy dokładany? może ma odcięcie?
2.taka sama sytuacja jest, jak palisz auto innym kluczykiem, tzn próbujesz zapalić
może kluczyk masz uszkodzony/rozkodowany? uszkodzone przewody od anteny immobilizera?
świecki kontrolka CODE na desce przy zapłonie?
3.jaki jest sygnał z czujnika prędkości obrotowej przy zapalaniu?
paliwo podaje? -jeśli tak, jakie ciśnienie?
4. jakieś kody błędów?
konkrety potrzeba, bo tak to możemy gdybać
Kluczyk jest dobry nie swiecu sie CODE i nigdy sie nie swiecilo.
Alarm jest rozlaczony i wogole nie swieci mi ta dioda przy nawiewie. Ale mam jeszcze drugie zabezpieczenie wykonane przez elktryka tzw, transponder.
Mam pytanie. Czy alarm fabryczny odcina elektronike a zwlaszcza sygnal elaktryczny na czujnki elektromagnetyczne w wtryskach????
Samochodzik juz pali, ale mechanik nic nie zrobił i nikt nie wie dlaczego pali i dlaczego wczesniej nie palilo. Prawdopodobnie to jakas elektronika.
ja mysle tak.. wykec swiece i wkrec inne z jtd uzywane... sprawdz.. co bedzie potem,, ja tak mialem w e220 2001r okulary. ... to byla przyczyna.. juz nigdy nie kupie 220d merc mul total.pozdro i prosze o info w sprawie....
sprawdź czy na pewno masz dobry filtr powietrza, do 3.0 a nie przy padkiem do TSa - nieprawidłowy filtr (trochę mniejsza puszka) przepuszcza różne syfy dalej w dolocie i uszkadza przepływkęCytat:
Napisał smuz
koledzy jesli ktos z was bylby tak uprzejmy a napewno jestescie moglibyscie podac mi numer wkładu przepływomierza do 166 3,0