ALFA 147 1.9JTD 16V 126KM na 150KM da rade?
Witam wszystkich jestem szczęśliwym posiadaczem ALFY 147 1.9 16V 126KM z 2003r i miałbym pytanko do doświadczonych forumowiczów czy można i o ile można podnieść moc w tym silniku bez szkody dla części mechanicznych,podobno wystarczy kupić na allegro programator Galletto 1260,oraz odpowiednio zmodyfikowaną mapę silnika, przeprogramować i gotowe.Czy to prawda?Czy inny programator?Skąd wziąść zmodyfikowaną mapę? Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
temat jeszcze chwilę pociągnę ...
Witam wszystkich.
Co do wgrywania gotowca to też nie jestem fanem pomysłu i zgadzam się z przedmówcą.
Chciałbym was spytać jaka jest bezpieczna moc dla silnika 1.9 16V. Mój w oryginalnie ma 140 KM. Niby mi to wystarcza ale zawsze może by lepiej i powoli zastanawiam się nad chiptunigiem, oczywiście z testami na hamowni. Pamiętam że była w GT wersja tego silnika osiągająca 170KM i podejrzewam że jest to wynik do osiągnięcia bez uszczerbku na żywotności silnika. Jakie są wasze doświadczenia co do usterkowości po chipie?
I jeszcze jedno - czy po modyfikacji oprócz momentu obrotowego rośnie też zakres użytecznych obrotów?